елда с масло и сирене
вратни пържоли
и оранжева леща дояждаме
и за довечера, и утре заготовки за:
- баница с праз , яйца и сирене -задуших праза да ми е готов
-канелони Стефи - пак задушвам каймата да е готова плънката
-зеле с ориз и свинско
Мусака от тикивчки с кайма и булгур
Нимика, рецептата, моля
Попаднах на страхотен булгур и ми остана половин пакет!
Аз много обичам булгур и си го слагам в разни комбинации - с тиквички , спанак , кайма , яйца и сирене... каквото се сетите все става . А и се приготвя бързо .
Вариации с булгур1.Любимия ми вариант е с яйца и сирене :
Тиквичките -2-3 -се нарязват на кубчета /аз ги беля с картофобелачката / и задушават до полуомекване с малко мазнина и сол на вкус. Аз обичам тиквичките по хрупкави -така ,че гответе до мекота според вкуса ви .След изключване на котлона , изсипвате и една чаша булгур да омекне и оставяте така . Ако има вода в тенджерата , не добавяте , ако не долейте - преценете така , че булгура да омекне , а може после да я отцедите . Може и да се накисне булгура отделно , но така е много по-удобно .Разбивате няколко яйца , + шепа натрошено сирене , копър и добавяте към сместа булгур и тиквички , изсипва се в намаслена йена , залива със заливка като за мусака и се запича .
2. С кайма:
Задушавате глава ситно нарязан лук, чушка ,скилидки чесън , добавяте кайма и разбъркате хубаво , 1-2 л доматено пюре или домати , черен пипер ,сол и нарязани на кубчета тиквички и оставяте под капак , докато поомекнат тиквичките .Може и топено сирене на малки късчета да се добави . Изключвате котлона и в топлата смес изсипвате чаша булгур да омекне и да се задуши. Изсипвате в тавичка, заливка за мусака отгоре или настърган кашкавал , запича се и това е .
Вариациите са различни -правила съм го с булгур , яйца , сирене и спанак . Тогава само накисвам булгура , добавям размразения спанак и сместа от яйце и сирене и запичам.
С нашенския бг булгур като , че ли става по-плътно и вкусно яденето -някак си по се споява и поема.С гръцкия , който си е от стъкловидна пшеница , и е по-ситен , булгура не се усеща толкова, но пак си е вкусен .