Добро утро и някой да даде една кофа кафе направо, в чашки не моЙ ме събуди!
Честита отпуска
Елфи!
Рачо, аз съм благодарна на всички за изказаните мнения и съвети и още вчера взех главните в такива случаи мерки (които ми препоръчаха). Просто споделих за информация на всички четящи, какво ми казаха за тези случаи хората, които пряко и доста често се занимават с тях. Като възможни "последствия" имам предвид, а именно, че такива - няма да има. И защо няма да има. Подчертавам - никой не ми е отказал съдействие от "органите", никой не се опита да ме убеди "да не се занимавам с глупости" (че и тях да занимавам), но бяха съвсем откровени по въпроса как се "решават" проблемите с подобни хора у нас. Ами никак. Това е положението и да не ми харесва на мен и на вас да не ви харесва.
В нашия случай пък, дето не съм му роднина на въпросния, че да поискам такива мерки, а и нямало пряка заплаха за нечий живот - даже и за месец едва ли щял да го прибере някой за лечение. Което не значи, че аз няма да направя възможното, по установения ред, но на някакъв ефект - не разчитам.
За гарнитура и наистина неочаквано за мен, когато помолих съседката ми (свидетелката демек) за трите й имена, за да ги впиша в заявлението в полицията... Тя ме разбирала, то било хубаво да се вземат мерки срещу този, пък и все пак посегнал на детето, което нея я било ужасило, ама тя не искала да я привикват и разкарват от полицията и "по-нататък", понеже нямала време за такива неща и не й се занимавало. Та, ако съм обещаела, че няма да я "занимават с това", щяла да ми даде данните си, ама иначе не искала... И аз нали останах така:
Е, как да й обещая, че няма да я потърсят от полицията, поне за някаква справка егати?! Логично е да се свържат с нея, за да потвърди моята версия поне, да удари един подпис, че е станало както казвам... Ми все пак това е полиция, не е "седянката пред блока", че да работят с "рекъл-казал". Работи се с писмени показания, доказателства, документи, нормално. И тя е пределно наясно с тези неща, все пак съпругът й е бивш полицай. Вероятно точно той я е посъветвал "да не се забърква" де, бидейки наясно, че в тази ситуация - поне веднъж ще я извикат, да вземе да напише на един лист какво и как било и да се подпише отдолу... Както и да е.
Май не трябва да съм изненадана от поведението й, след като повечето сме ей такива. "Ама да не ме занимават, ама то проблемът не е лично мой сега..."
Е, когато в някакъв момент същият проблем вземе, че стане лично твой - си първа писта да писнеш как то "обществото било нее****о, пък полицията, пък институциите, ама как можело да не се вземат мерки за това и онова превантивно...". Разбира се. НЯКОЙ да ги вземе мерките, само теб да не те занимават персонално. Даммм.
При ТОВА положение вече - детето е без травми, оплакването ми е срещу неизвестен (за момента) извършител т.е. нямам му данните и тепърва полицията ще трябва да установи по съответния ред, кое е това лице, което е разход на време и ресурс, свидетелката не ще да свидетелства - в превод "свидетели няма"... Моето заявление си става едно безсмислено листче, което ще отлежи в някоя папка и даже на теория - последствия не е възможно да има. Говорих точно с приятел в полицията, с който тази сутрин се бяхме разбрали да ида вече с данните на свидетелката и те да си се захващат там, както е по процедура. Човекът ми каза, че без свидетел - просто нищо не могат да направят, дори да дотикат до прокурор такава преписка, не да мине там.
Хубав ден на всички желая!