Добро утро и хубав съботен ден на всички желая
На мен лятото винаги ми се вижда кратко да ви кажа, защото като една истинска змия си търся топличкото, ама през по-голямата част от годината - нямаааа.
Все пак каквото четох по разни прогнози за времето дългосрочни - септември щял да си бъде топъл, че и октомври. Та който не се е класирал досега за почивка - морска, или друга, ще може спокойно да си направи такава мисля, при добро време и добри цени вече.
Докато съм на ваканционна тема, да кажа че с години, ама доста години не бях ходила на почивка през август, умишлено. Просто ненавиждам стълпотворения, а в прословутия "отпускарски месец" са неизбежни. Тази година така се случи, че заради изпити и съобразяване с отпуските на други хора - точно август се оказа възможното време да се ходи някъде. Казах си, че едва ли ще е толкова зле, все пак колко хора почиват тогава и са доволни, аз да не съм извънземна нещо... Е, дълбоко съжалих за този си експеримент и определено август го връщам в "черния списък"
Не, че си изкарах зле чак, но си давам сметка, че месец преди, или след август - бих си изкарала в пъти по-приятно и спокойно. Неприятно ми е за пореден път да констатирам, че нивото на родния туризъм и туристическите ни услуги е плачевно ниско. Въпреки, че се "застраховах" с проверени хотел и дестинация, от които бях много доволна предишни години, морето изобщо не го и помислих като опция и пак...мила родна картинка. При пълен 100% хотел - ами просто не са в състояние хората (мениджмънт и персонал) да се справят не добре, ами малко от малко адекватно и това е.
Ходят като мухи без глави, потят се, сумтят, пъшкат, държат се грубо с клиентите, просто защото им идва нанагорно да смогнат с толкова много хора. Типично по български нали, ако направиш нещо добре и потръгне - непременно трябва да го о***ш по някое време...от алчност и глупост. Когато за първи път (през 2010) посетих хотелът, в който бях и тази година - наистина беше очарователно и направено всичко както трябва. Кокетна 3-етажна сграда, СПА-зона с чуден вътрешен басейн, външен басейн, голяма градина, хубав ресторант, че и пиано бар...Понастоящем, хората са построили втора сграда със стаи и апартаменти т.е. още места за спане (като бройка са поне +50% от тези на първата сграда), обаче останалото си е същото като площи и съоръжения. И какво се получи? За 8 дни престой - така и не успях да улуча свободен час за масаж, процедура за лице и каквото и да било, което е нормално при наличието на 3 козметични кабинетчета и толкова много гости на хотела. Казаха ми, че вече часовете за такива процедури се записвали още като си правиш резервацията
В хотелския ресторант - също се налага да си правиш резервация за вечеря, понеже при пълен хотел вътрешната и външната му част с 300 зора могат да поемат към 40% от гостите, или по-малко. Вечерята ти съответно е крайно неприятна, понеже се пренареждат маси така, че да се сбутат максимално много хора някак си и седиш почти в скута на съседната по маса жертва. Кухнята не смогва естествено, чакаш един час за таратор, за другото - ясно. А посмееш да попиташ: "Какво става с..." - следва тросване от сервитьора и реплика: "Госпожо, не виждате ли колко работа имаме?!!!" Виждам, просто съм гладна!!! Плажът и басейните - най-големият кошмар разбира се. Бившата прекрасна градина е заета от-до от шезлонги, сложени почти един върху друг. Естествено и при това положение пак не стигат за всички. Още първия ден, установявам, че е на почит "номера с хавлията", в 9 сутринта - хавлия има сложена на всеки шезлонг - места за плаж няма. В басейните е буквално супа, плуването е невъзможно, можеш единствено да се киснеш като хипопотам и да се надяваш някое от скачащите в басейна деца, да не скочи на главата ти. Това, че скачането е забранено нали - не прави впечатление на 99% от родителите, някои от тях също скачат, за да покажат на наследника, как точно се прави "водна бомба". Спасителите вдигат ръце, след 10-тата направена забележка, оставят клиентите "да се оправят помежду си" и ми обясняват, че с тези хора нямало излизане на глава, ако съм искала аз да им кажа, че не бива така... Искам, ама не ми се рискува някой гневен и пийнал татко да ме набие насред плажа, а и това НЕ е моя работа все пак!!! Зарязваме хотела и плажа и го удряме на целодневни екскурзии до тук и там. Не, че е лошо и не бяха предвидени и без това 2, но по принуда направихме още 5 до всеки интересен камък и музей в региона, понеже алтернативата беше да си седим в хотелската стая и да цъкаме в нет-а.
В един момент се почувствах като пълен идиот, затова, че плащам за СПА-хотел, на който ползвам само "спа-то", ама в онзи смисъл нали - "просто спим там".
Ами само за спане - имаше чудни къщички за гости, за три пъти по-малко пари, ако знаех каква е хавата - щях да си наема стая в някоя от тях. Заговорих се по тези въпроси с една от жените на рецепцията, тя ме "утеши", че само август било толкова зле, понеже им била пълна до дупка базата, през другото време си било нормално и приятно както го помня. Много ми олекна от това инфо както се сещате.
Пиша го всичкото това, че днес се присетих за призива на бате ви Бойко от началото на лятото да почиваме в България. Да почиваме, ама то не става само с призиви, а това което ви описвам е много, много далеч от почивка, пък съм сигурна, че по други места и хотели е било и много по-зле от това, което аз разправям. Не знам родните "хотелиери", кога ще започнат (и дали) да сгряват, че така туризъм не се прави и клиенти не се задържат. Яд ме е, защото имаме наистина разкошни природни дадености, всички предпоставки да развиваме туризъм, така че пушек да се вдига, ама не бе!!! Недалновидност, печалбарство, дай тази година да вземем повече пари за нощувки от миналата е "бизнес-планчето". А това, че тазгодишните гости, догодина не биха се върнали и ще кажат на всичките си приятели и познати да не ходят там - не им хрумва. И после тия същите ще пищят, как родния туризъм не вървял, как сме предпочитали Гърция, Турция и Марс, ама да не е тук просто. Ами предпочитам тук лично аз, ама не при такива "условия". То е просто, ама не е за прости хора все пак.