Никога и по никакъв повод не съм мила дупе, само с кърпички. Дупе вечер при баня. И двамата са със здрава дупара
щот съм мързелива майка.
Това с памперса ...винаги сменям след кърмене, не преди. Иначе с Ники сменях преди кърмене, той се наакваше, сменях пак. След седмица ми просветна само след кърмене са сменям. А иначе като се сетя Катерина колко пъти се дави с кърма, сигурно е аспирирала повече от процеса на кърмене, отколкото ако се върне по време на смяна на памперс.
Новини от нас в кратце: 6,200 кг., 62 см, 48 перцентил, но главата е на 62 перцентил - 41 см. Иначе добре била. И после ми дойде големия шок - да давам не само вит.Д (аз не давам често) но и желязо на капки
поразпитах аз, в Мароко давали желязо на майките, ако кърмят. Около 4 месец можело да има дефицит на желязо и препоръчвали. И като започнем захранването, пак забележете около 4-6 месец, но по-добре 6 месец, да въведа по-бързо протеини
Казаха, че расте наистина бързо, обръща се от две-три седмици, хваща обекти, дъвче ги, фокусира се в огледалото, отговаря си на името и на нас, разпознава един вид.
Та, говорих с една приятелка, тя вика, че ако може след година ще въведе месо. Сядам аз да си опресня знанията, чинно захващам един френски учебник, консултирам се с бебе център, отварям темата за захранване в Зачатие, брех, нийде не пише нито късно въвеждане, нито ранно въвеждане на месо.
Обаче най-новите изследвания показвали, че било по-добре, защото децата по-лесно приемали вкусът му, в сравнение, ако ги държим дълго на каши и зеленчуци и плодове.
Така де, някой да е чувал за желязото и месото?
Катерина е официално записана на градина и от 1 септември тръгва. Уплашена съм, но нямам голям избор. Мъжът го приеха студент в един колеж, за 8 месеца да приравни дипломата, аз трябва да продължа ученето, ако ми позволят 2-3 курса на седмица, макс 3 дни седмично. Иначе не мога да я оставям по цял ден от 5 месечна.
Та съм мнооого доволна засега от градината, жената е лекарка, мароканка, държи на ваксините, спокойна е, чистичко, две гледачки на 3 бебета и 5 големи - до около 4 години деца, доста самостоятелни лапета.
Да се оплача малко, реших, че Еуцерина ми идва тежък за жегите да я мажа. Поръчах Авеено, приятелка даде назаем един хубав македонски крем. едната седмица опитах един само път да намажа с Авееното - рев до небесата, ама пищи и се дере, на умряло, направо се изплашихме, че има алергична реакция. Но кожата бяла, не червена, няма пъпки. Наложи се да я замиваме наново. На следващата седмица пробвах другия крем, пак същата история. Само с Еусерина не ми реве.
Ама много мазен ми иде.
Мисля си аз, вторите деца се развиват по-бързо, защото няма как цялото внимание да е само към тях и те завалийчетата трябва да си измислят сами предизвикателства и цели, забавления, защото няма как да са нон-стоп в ръцете на мама. Живот брат, 12 часа минаване през родов канал и накрая те оставят да ревеш докато мият зъбите на брат ти.
За кърменето тук много ми помогнаха, най-вече първото засукване, веднага, на масата. Бях се настроила, че няма да се боря с вятърни мелници, както с Ники, да се самообвинявам. Ники поне 8 месеца го кърмих, 4 изцяло, после смесено хранене. Но ето ми изненада - малката ми въшка се оказа по-силна и упорита от брат си
Спи по-добре, защото дърпа като помпа вечер и пълни корема
Пак километричен пост