За залъгалките - споко момичета, не си давайте зор и не тормозете децата с махане на въпросните (имам предвид "на всяка цена", в "срок Х", причинявайки сълзи, нерви, драма по темата...) , че нещо щяло да им стане на зъбите/захапката. Сега са "ортодонтски" залъгалките (аз "Нук" ползвах само, силиконовите). Дани ще стане на 4 и половина скоро, "озъбен" е отдавна и още чат-пат смуче някоя преди заспиване. Просто му е ритуал - Мечо и "ам-ам" (любовното име на залъгалката). Всъщност, тя виси от джуката му като фаса на вълка от "Ну погоди" най-често, не е и да я смуче реално.
Но пък за него си е навик някакъв, който го "настройва за сън". Аз съм дъртела, ама и аз имам разни такива "ритуали", е...не със залъгалка разбира се, но механизмът е същия все пак и за мен е съвсем ОК и той да си има свой такъв. По някое време - ще го замени с някакъв друг, но когато той си реши кога и с какво. Често - заспива и без биба, няма драма. По всичките къщи да са останали 3-4 общо и понякога просто не намираме такава, не че нарочно не му давам. Ако ги хвана и изхвърля сега, дори тези 3-4 "фосила" и кажа, че просто вече няма (както направих и с шишетата) - няма и да потърси повече, няма и да реве, няма даже да се нацупи. Не го правя, не защото бих имала проблем, а просто защото не виждам смисъл да го лиша от нещо дето си го харесва. И за което съм наясно, че не вреди, ако ще да 5-и клас да дъвче чат-пат някоя преди сън.
Няколко пъти съм го водила на зъболекар, консултирала съм ситуацията със стоматолози - един не ми каза, че това е проблем, опасно и пр. Всъщност - всички ми казват, това което знам идеално и то щото го изпитвам на свой гръб - к'вото е генчето за зъбките - такива зъбките
За добро, или лошо - това е положението, ако ще са кофти, лесно развалящи се, криви - реално не може да се предотврати по никакъв начин. Единственото възможно е, да се минимизират щетите (които ще настъпват така, или иначе) с редовни прегледи, хващане на проблем в началото още, а не когато зъбът е "взел-дал" вече и неспасяем. Ако ще са криви - скобите ще ги коригират, ама за да не растат криви - няма какво да се направи просто. Разбира се, че са ОК консервативни мерки като избягване (минимизиране) на прием на еди кои си храни, редовно и качествено четкане, почистване с конец - да тези неща забавят разните негативни процеси при генетично кофти зъби разбира се, но вярвайте ми - не ги спират, или предотвратяват. За мое найййй-голямо съжаление.
От дете живея по зъболекарски кабинети, а дори не ям сладко понеже не обичам. Зъби мия като ненормална и старателно откакто се помня. Винаги в дамската ми чанта има четка и паста, понякога и в заведение след хранене мия зъби (другите клиенти гледат така
, разбирам ги хората де
). Имах електрическа четка и конец за зъби още в зората на демокрацията, когато повечето хора у нас не бяха и чували за такова нещо. По 25 лв. паста за зъби съм купувала (не се набутвайте с такива глупости де), ама то пуста надежда, че ако направя най-доброто и скъпо измислено - по-рядко ще виждам зъбаря поне...Като ми никнеха постоянните зъби пък - двата резеца горе, тия централните на "фасадата" - криви тръгнаха, оттам и съседните натиснаха...6 години момичета носих скоби. От тия едновремешните с небцето, не кЪт ся брекетите. Е, пак се разваляха мноУ ясно, ама с всичката мъка от тия скоби - барем ги наредих като за снимка. От три години почти - тия двата предни, за които беше целия гърч главно са ми коронки
Ако паднат коронките - представете си нали колко ще съм "красива". И хем тия ги правих, лекувах, до последно ги мъчихме да са моите, да не пилим, да не е коронки...еми на 32 вече нямаше как. Ако знаех едно време, че на 32 ще са ми коронки тия - никога не бих се мъчила с тъпите скоби толкова години, ама де да знам. Другите са ми - повече от половината без нерв, които още са живи - с по 2-3 полимера на зъб, ако не са полимер, ами алмагамни пломбите ми - със слънчеви очила трябва да ме гледате, ако отворя уста. ЕДИН няма здрав, без няколко ремонта... Освен мъдреците ми де
Т'ва другия генетичен абсурд при мен. На 18 ги имах всичките, не разбрах даже кога избиха, те са нетрайни зъби като цяло, ама на - само те са ми здрави пък. Накрая нищо чудно - само те да си останат мои в устата ми, щото всичко останало ще е коронки, че и импланти, вече съм се примирила. За протокола - хранена съм от биберон (но не само) докъм 10 месеца и после не съм искала изобщо мляко да пия, залъгалка - не съм ползвала. Е и? Пак криви ми поникнаха и при всичкото ми старание - все се развалят. А аз не ходя на зъболекар чат-пат момичета, хиляди левове вече оставих там и още ще оставям.
Подробна съм по темата, САМО за да ви успокоя по въпроса, че ако децата ви все пак имат проблем със зъбите някой ден - не е ни от храни, ни от шишета и залъгалки. Други неща решават генерално ситуацията там и терзанията за биба, без биба - не си заслужават в този аспект. На Дани татко му е с естествена "холивудска усмивка" - здрави, бели, наредени, за това съм му завиждала до зелено винаги хахаха. Дани (поне засега) - мяза му да е взел неговия ген за зъби, от сърце се моля да е така наистина. Това е главното за зъби и захапки - генчето. Изобщо не казвам, че добрата грижа за зъбите не е важна и може да се пренебрегва, или следва, но наистина - не е тя определящата генерално. Ако е добра наистина - зъбът Х ще ви се скапе на след 3, ами след 6 години (пак файда), ама ще се скапе така, или иначе и няма как да го предотвратите това.
Та си гледайте спокойно децата и не си отваряйте сами драми и ядове с маловажни неща по тези теми точно. От нас зависи възпитанието им и то много. Всичко друго - си зависи главно от биологията и каква е тя при конкретен организъм. Ако същата за нещо не е особено ОК - с нищо не можем да се намесим особено, че да "коригираме". Само можем адекватно да компенсираме щети със средствата на съвременната медицина, което не е никак малко. Бели кахъри са това, генерално да са здрави и прави децата ни само, пък някой "дефект" тук-там - не е "болка за умирачка".
Хубав съботен следобед на всички ви!