0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

цветна снимка - с или без упойка?
« -: Юли 05, 2006, 19:20:40 pm »
здравейте, момичета. в края на месец-а ми предстои цветна снимка. бях малко ошашавена след последното посещение при д-р. стаменов и не успях да разпитам за подробности. аз имам гинеколкогична операция преди 3 год и е почти сигурно, че имам сраствания. и сега ме глождят какви ли не предположения - как ще мине, трябва ли нещо да правя... мислех си, има ли начин да се направи с упойка, въпреки,че четох, че е за кратко о т.н.... на някоя от вас правена ли и е така снимка с упойка и какво налага да се направи по този начин? ще ви бъда благодарна за инфо!  :)
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: цветна снимка - с или без упойка?
« Отговор #1 -: Юли 05, 2006, 20:11:56 pm »
Цитат
на някоя от вас правена ли и е така снимка с упойка и какво налага да се направи по този начин?

На мен също ми предстои ЦС в същата клиника, но понеже е след х период от време и отложихме разговора незнам подробности.
Упойката според мен се слага за да не се направи спазъм на тръбата от болката.
*

Eli_

• 516
  • Тъпа и упорита !!!
« Отговор #2 -: Юли 05, 2006, 21:29:38 pm »
По отношение на упойката по време на цветна снимка моя доктор ми обясни,че не се прави с пълна упойка,защото пациентката трябва да е контактна през цялото време ,в случай че "нещо стане" да отреагира. Изрази се така "инъче може въобще да не се събуди". Като го питах,какво може да стане ,той каза нещо от сорта,че можело да се получи някакво разкъсване не тъкани например,засядане на твърдо тяло в тръбата и др. и жената да колабира и да се задуши,което можело да е фатално /с летален край/. 8O
Прозвуча ми твърде крайно...но немога да знам дали е вярно,все пак не съм доктор. Мен лично ме боля ужасно много. Бях изпила един Аулин и доктора ми сложи някаква мускулна инжекция - месна упойка. Все едно нищо обезболяващо не бях взела.Не мога да си представя ,какво би било без тия упойки. Неискам да ви плаша,момичета,хубаво е да се направи снимката. Аз и друг път съм писала по тоя повод. Нали знаете,при всеки е различно. Четох някъде тука,че има момичета,които са правили снимка с пълна упойка. Ако трябва да си правя пак снимка ще настоявам и аз за такава,въпреки всичко.
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #3 -: Юли 05, 2006, 22:01:39 pm »
Цитат
По отношение на упойката по време на цветна снимка моя доктор ми обясни,че не се прави с пълна упойка,защото пациентката трябва да е контактна през цялото време ,в случай че "нещо стане" да отреагира. Изрази се така "инъче може въобще да не се събуди". Като го питах,какво може да стане ,той каза нещо от сорта,че можело да се получи някакво разкъсване не тъкани например,засядане на твърдо тяло в тръбата и др. и жената да колабира и да се задуши,което можело да е фатално /с летален край/

Глупости. Или ти не си разбрала, което не вярвам, или този доктор не е в час...
Пълна упойка /анестезия/ се слага след тестване. Ако се направи "на сляпо" може и да не се събудиш.
« Отговор #4 -: Юли 05, 2006, 22:16:17 pm »
При мен използваха Lidokain 1% мисля че беше, а ампулата от 10 мл ако си спомням правилно. Болка имаше, но предполагам щеше да е по-силна ако не беше използван Lidokain-а преди това. Щом като се прибрах пеша след това значи не съм била чак толкова зле. Болката беше силна за момента, но след това ме отпусна и след час вече нищо ми нямаше. После вкъщи пих един аулин и това беше.
« Последна редакция: Юли 06, 2006, 19:40:55 pm от BLACK_ROSE »
*
« Отговор #5 -: Юли 06, 2006, 04:17:50 am »
Lychezarka, ако е почти сигурно, че имаш сраствания Защо ще правиш цветна снимка!? Не е ли по-добре напрово лапаро. Аз също имам 2 коремни операции и снимката показа проходими тръби, но резултат няма. Съжалявам, че не направих лапароскопия по-рано, но се надявам есента да свърша и това.
Снимката при мен беше болезнена, но се изтърпява. Не сам взимала никакви обезболяващи. Пълна упойка ми се струва доста крайно. Сравнително лека процедура, не се тревожи няма да разбереш как ще мине!
« Последна редакция: Юли 06, 2006, 04:35:28 am от do »
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #6 -: Юли 06, 2006, 07:15:08 am »
Много от момичета преди снимката приемат предварително обезболяващи!Нещата ставали поносими като при болезнен цикъл!
Аз лично не пих никакви обезболяващи и малко видях зор (най вече от страната на сраствания) но най голям зор беше около 5 минути .....
после нещата отзвучават!!!!!!!!!!!!!В сравнение с мъка и болката която изживяваме всеки ден снимката не е найстрашното нещо!При мен боля ...но при някои вобще.....всичко е индивидуално!Успех !!! :D
« Отговор #7 -: Юли 06, 2006, 08:32:56 am »
 Аз правих снимка преди 6 месеца. Преди процедурата ми казаха да пия аулин или нещо др. обезболяващо. Всичко трая минути, беше болезнено, но не чак толкова. Е, никой не иска да го боли, но чак пък упойка :D
*

skrita

• 226
  • Обичам послушни бебета
« Отговор #8 -: Юли 06, 2006, 10:16:40 am »
Аз настоявах за упойка, защото вече ми е писнало от болки.Казаха, че упойката траела м-у 3 и 5 мин, но въобще не са ми разказвали такива страхотии.Като се събудих анестезиолога стоеше до мен и ми стана много кофти :)Аз легнала с разтворени крака си спя, той стои и ме чака да се събудя :lol:всички други се бяха "омели".
« Отговор #9 -: Юли 06, 2006, 10:23:31 am »
Лъчезарка, не се притеснявай толкова. Аз правих снимката именно при доктор Стаменов. Преди процедурата той ми каза да си купя две свещички тилкотил. Това е обезболяващо, което се използва при болки след коремни операции. Поставих едната вечерта преди снимката (анално, не вагинално!), а втората около час преди процедурата. За мое успокоение пих и един спазмалгон (на своя глава). Не мога да кажа, че нищо не усетих, но беше поносимо. При мен поне болката беше при вкарването на инструментите през шийката на матката, а не при вкарването на контрастното вещество. Предполагам, че без обезболяващото щеше да е друго. Но не мисля, че беше необходима чак пълна упойка.
Най-важното е резултаът да е добър. Стискам ти палци! Успех!
« Отговор #10 -: Юли 06, 2006, 11:31:26 am »
момичета, благодаря ви за бързите отговори! обикновенно човек се притеснява повече от неизвестното повече от реалното ;о)))) е, не мога да кажа,че не се притеснявам,но в името на крайната цел всички сме готови да направим по някоя жертва...и на мен ми предписаха свещички тилотил, не ми казаха нищо повече - дали трябва да е гладно или да не да съм пила кафе, но ще разпитам като наближи.
пкопринкова, много ти благодаря за окуражаването! ;о)
do, аз не решавам какво да правя,защото се занимавам с компютри, а не съм доктор. щом доктора смята,че първо трябва да се направи цветна снимка - аз съм съгласна с него.
въоръжавам се с търпение и чакам края на месеца. щастлива съм,че има с кого да споделям ! :bighug:
« Отговор #11 -: Юли 06, 2006, 11:44:18 am »
Лъчезарка, няма нужда да си гладна. Аз лично не можах нищо да хапна от притеснение, но пък някои казват, че на гладно може да ти прилошее. Така че яж си спокойно, ако ти се яде.
Права си, най-много ни е страх от неизвестното. И колкото и да ти го обясняваме, докато не ти мине през главата, все ще се притесняваш, нормално е. Аз даже пих и една таблетка мента, глог и валериана преди това, че иначе кой знае как щях да съм с нервите  :oops: Ама после бях като пиян морков от толкова успокоителни и треперене  :oops:
А сега като се замисля, виждам, че не е било необходимо да се притеснявам чак толкова  :lol:
Хайде успех и дано резултатът да е добър, мисли за това, а не дали ще те боли.
*
« Отговор #12 -: Юли 06, 2006, 13:45:23 pm »
Лъчезарка, голяма част от момичетата не са лекари. Аз само споделих мнение, надявам се не съм те засегнала!
Чакаме да се похвалиш с добър резултат!

« Отговор #13 -: Юли 06, 2006, 13:47:44 pm »
do, моля те - разбира се,че не си ме засегнала! вси1ки мения са добре дошли! а и аз се чувстам много по-добре като мога да говоря за това, какво ми предстои - някак си олеква ;о)
« Отговор #14 -: Юли 06, 2006, 15:12:07 pm »
Моята ЦС беше с краткотрайна пълна упойка.
Така си я правят в клиниката, а не е по желание.
Не се оплаквам, защото нямам никакъв спомен от процедурата.
След нея малко болки като при мензис за ден-два и това е.
Има, обаче, нещо по-съществено за използването на упойка и то е, че липсата на болка изключва спазми на тръбите и така процедурата дава по-качествена диагноза. Това ми го каза доктора, който ми я правеше.
Успех при теб Лъчезарке
Дано слънчо огрее и моят дом ...
*
« Отговор #15 -: Юли 06, 2006, 15:39:42 pm »
Lychezarka, най-добре е да хапнеш нещо преди снимката. Контрастното вещество сваля кръвното и може да ти стане лошо.
При мен снимката мина на гладно и жадно (никой не счете за необходимо да ме уведоми за изискванията), с болка след двата Немезила преди това, но резултатът си заслужаваше.
Попаднала си на точното място и точните хора. Късмет.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #16 -: Юли 06, 2006, 16:22:54 pm »
И от мен пресен опит - правих снимка преди 10 дни. На своя глава пих 2 спазмалгона и един аолин.
Лекаря ми сложи инжекция алергозан и нош-па. Не ме боля, по-скоро беше дискомфортно.
Но от толкова притеснение / ръцете ми трепераха като тръгвах от вкъщи / и обезболяващи един час след процедурата бях като замаяна - баш като "пиян морков" - пкопринкова много точно го е описала :lol:
И задължително хапни нещо леко. УСПЕХ и добри резултати.
Ever tried? Ever failed? No matter! Try again. Fail again. Fail better!
*

Любс

• 418
  • Имам си една мечта....
« Отговор #17 -: Юли 06, 2006, 19:01:57 pm »
моята снимка също мина горе-долу без особена болка, е, не мога да кажа, че беше безболезнено, но трае само минута или две и толкова. нищо не съм пила освен два панадола 1/2 час преди процедурата и толкова. и аз като Розичка се прибрах пеша до в къщи и след това вече все едно не е било нищо. успех, Lychezarka, обаче не е ли по-добре да обсъдите с лекаря си варианта за лапароскопия? не ти давам съвет, просто идея. поздрави на момичетата в форума!  :)
No body is perfect, i`m NOBODY!!

*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #18 -: Юли 06, 2006, 22:33:52 pm »
въоръжавам се с търпение и чакам края на месеца. щастлива съм,че има с кого да споделям ! :bighug:

Миличка вобще няма смисъл да стоиш гладна!Преди снимката най добре си хапни нормално!Спокойно можеш да си пиеш едно кафенце(ако снимката е без упойка)!Ще стискаме палци за лека процедура и най вече хубави резултати!!!!!
Успех! :crossfingers: :crossfingers: :D
« Отговор #19 -: Юли 07, 2006, 06:20:32 am »
Моята цветна снимка я правих във 2-ра градска. Не съм слагала никакви упойки и не съм пила никакви обезболяващи.
Боли, но търпимо и всичко е за не повече от 1 минута. Повече ме плашеше усешането, което напомня подуване.. усещах как ми се подува тръбата и ме беше страх да не ми я спукат (голяма глупост съм си мислила).
Казват, че болката е, като при цикъл. При мен беше по-различно.
Но 1 минута се изтърпява :)
Успех и хубави резултати yahoo_17