От кога ми е мерак да опитам суши, ама все или съм бременна, или кърмя от 3 години насам
Аз като безгранично лакома на тема суши, да ти кажа, че и сега можеш да тестваш, има много видове суши, вкл. такова несъдържащо риби. Например от хосомаки чешита, ей това първото в менюто ти е ОК.
http://www.happy.bg/bg/menu/sushi.html?cat=43 Или пък "ясай" от това меню:
http://www.happy.bg/bg/menu/sushi.html?cat=63 Разгледай и другите, ще си откриеш още варианти. Абе, във всеки приличен ресторант предлагащ суши - има достатъчно избор на суши - несъдържащо нищо "противопоказно" при бременност. Лично аз бая суши ядох като бременна, от споменатите видове де. Сега преяждам естествено с другите
Иначе това, което следва да се избягва при бременност са: меса, сирена, колбаси, чиято технология на приготвяне и начин на консумация - предполагат да са сурови, полусорови, полуузрели, необработени термично и оттам да има риск да се лепне някой микроорганизъм, който да отвори проблем. Примерно една пържола алангле, моцарела, или "свежо" бяло сирене - демек неузряло, мариновани риби и ракообразни, полусорови колбаси. Всъщност - ограниченията не са толкова много. Понеже сме на темата и е лято - да напомня, че особено листни зеленчуци - трябва много внимателно и подробно да се мият и по-добре избягвайте консумацията им на заведение (щото там не ги мият листо по листо), понеже те са най-честият източник на токсоплазмоза (не, не са котките
). Купувайте си класически зелени салати, които лесно се мият листо по листо, а не айсберг например, щото тя се мие като зеле - обелят се няколко листа отгоре, приплакне се и се реже.
Синеочка, честито ти прибиране у дома, а и дано няма повече такива случки. Не се тревожи за свалените килограми, както писахме и нагоре - госпожицата си набавя всичко от твоите си резерви. Погрижи се да се възстановиш, за да се чувстваш ти добре, тя си е ОК
Аз не налитам на джънк и преди и след Дани, ама първия триместър го изкарах на бургери (мазни и с много пържен лук, майонеза, горчица, кетчуп), сандвичи и пици, ама пици от тия най-долните от 1лв. - дето са мазни, пухкави и с някакви парченца кренвирши (уж), в които Бог знае какво е имало де...
По соц-а ги имаше масово. Нито ми се е гадело, нито нищо, обаче неистово ми се ядяха точно тези неща и си ги ядях де
Вече във втория триместър - ми се върна обичайният вкус към храна и си се хранех точно с каквото и когато не съм бременна. Не съм и месодяна по принцип, ама не нещо по убеждение - просто рядко ми се прияжда месо и като бременна не ми се ядеше и не съм се насилвала да ям, че "трябвало". Месо тъпках само когато се уредих с ония контракции и дрисъка, с терапевтична цел, по указания на гастроентеролог, голЕм зор видях. Като се стабилизираха нещата - мисля, че хапнах някакви пилешки късчета едва когато Дани беше накъм 4 месеца вече - направо ми се гадеше мръвка да погледна след "екшъните".
За по-новите потребителки да кажа, че контракциите и дрисъка си ги докарах с 200гр. сушени кайсии, заради глупостта да седна да чета кои храни били найййй-полезни за бременните жени, па хемоглобина, па глупости и оттогава да не чувам аз лично за "полезен и правилен хранителен режим при бременни" де.
Изкарах си цялата бременност ядейки каквото ми се яде, за секциото бях с хемоглобин 113, при спрян прием на желязо и заместен с чаша истинско червено вино и по някоя бира пийвах - алкохолна - и аз и бебе си бяхме перфектни на финала и след него. Както си говорихме - всичко е ОК, ако не се изпада в крайности за едно, или друго.
Хубав ден на всички