Аз искам, да ти препоръчам, да се водиш по бебето и да му даваш от което колкото иска. Също така да не смесваш любими с омразни храни, защото може да откаже всичко.
Моят опит: Отказвали са ми храна само ако не им понася поради някаква причина. Дали ще образува газове или колики или ще е алерген. Съжалявала съм, че съм настоявала за още една лъжичка, щото сакън, де не е гладно. Ако е гладно ще реве и ще си търси млякото.
Предвид ниската възраст, а и по принцип, не бих настоявала за количества. Синът ми на 2г. ядеше 180гр на ядене. Растеше слабичък, но много жизнен. Още си е такъв и жив и здрав, да не повярваш.
Ако някой дойде, на мен да ми обяснява, как да накарам, да се изяде препоръчаното количество, сигурно ще му сипя на главата пюрето
За масло може би е рано, освен ако нямаш ГХИ. Може да слагаш зехтин, но почни с 1-2 капки. Препоръчва се и за по-лесно изхождане, ако започне да се запича.
За въвеждане на плодове
Бих си направила таблица, в която да разнеса, кое кога се препоръчва. И ако няма подходящи зеленчуци бих давала плодове, но не като второ хранене, а в същите часове. Пък и като второ да го предложиш, щом не заместваш цяло кърмене и храниш колкото пожелае, за мен е ок.
Реално не е проблем и да си даваш само захранените известно време. Една година ядоха тиква и ушите им плющяха, сега не искат да я видят. По същият начин давах дълго време попара за закуска, а сега се мусят. Тенденциозно избягвах създаване на излишно разнообразие, защото в един момент, започват да ме разиграват и аз днес имам сготвени 3-4 ястия, а принца искал сандвич или предпочита да яде пресни плодове(малко по-големи сме и затова примера е такъв, но е същото).
Моите предпочитат и са предпочитали домашна храна, но готвя в уред на Авент и консистенцията е по-добра и еднородна.