rozova_kola, действително е много индивидуално как ще протече раждането. При мен водите не изтекоха спонтанно, а в родилната зала с помощта на лекарите.
При мен се случи така, в деня преди раждането имах кървене, вечерта и през цялата нощ- контракции, които зачестиха на сутринта. И тъй като лекарят прецени, че имам вече достатъчно разкритие, спука мехура и след това родих до полин час. При мен признакът, че раждането започва, беше кървенето и зачестилите контракции.
При моя приятелка също първо започна с кафеникаво зацапване и кървене, тя веднаха отиде в болницата, но при прегледа се оказа, че още няма достатъчно разкритие и й бяха предложили да изчака още ден-два вкъщи, вместо да я приемат толкова рано.
И така, индивидуално е. Добре е да си приготвиш чантата с необходимите за болницата неща, да имаш готовност за постъпване. И при изтичане на водите, или кървене, или засилващи се контракции, веднага се свържи с твоя лекар.
Ако просрочиш термина, пак е добре да поддържаш връзка с лекаря си, евентуално прегледи през ден-два, и вече по негова преценка постъпването в болница и раждането.