Nimika, така е, носенето не е за всеки. На мен например ми е много любимо. Ако носилката е хубава и подходяща, не се усеща такава тежест, каквато си представяте. Аз имам един слинг за през рамо, който въобще не ми е удобен и адски ми тежи. Обаче с раницата направо ми е удоволствие носенето.
Има места, където с количка и да искаш не можеш да отидеш, но това зависи и от начина на живот на родителите. Ние напоследък всеки уикенд сме на Витоша. Когато пътуваме за 2-3 дни с кола и не искаме да носим много багаж, въобще не взимаме количката, а само раничката.
За мен раницата/слингът и количката са взаимодопълващи се, а не взаимозаменяеми.
Когато бебето е малко например, слингът се ползва основно за вкъщи, когато плаче и трябва да го носиш, а и ръцете ти да са свободни, та да си свършиш нещо.
За навън го ползвам, когато имам да свърша работа и не ми се лангърка количката. Много по-бърза и мобилна съм, отколкото с количката. Онзи ден смених три автобуса например. Единият беше от тези с високите стълби, с металната рамка на вратата, дето количката не мога да я вкарам. Освен това едното място, на което имах да върша работа (паспортна служба) беше в блок, в който няма асансьор, на 3-тия етаж ...
За свикване - колкото могат да свикнат с количката, толкова и с носенето. Едни обичат да се возят до късно в количка, а други като проходят и не искат да се качат в нея. Така е и с носенето. Предимството е, че може да си носиш носилката в една торбичка и като детето се умори да ходи и каже "гуш" го мяташ в нея.
Моето ревливо бебе така ревеше в количката, та можех да стигна само до ъгъла на блока. Колко пъти съм го носила в една ръка и съм бутала количката с другата - кошмар. Направо се изпотявах при мисълта, че трябва да излезнем. В началото обаче, плачеше и в слинга, и в раницата, абе въобще беше си ревлив навсякъде.
Сега вече е много спокоен и дава и да го нося, и да го возя. Много му е интересно като сменя возилото
Като е в раницата много ми се гушка и аз умирам от блаженство
Ох, много съм подробна.
Mousyt, ако раничката ще се ползва 2-3 пъти, наистина няма смисъл да се дават 200 лв., че и отгоре. Сещам се, че има и друга носилка - мей тай, която прилича на раничка, но не е с катарами, а се вързва. Цените са доста разумни. Ето един линк:
http://www.minimod.bg/19759/cangaroo-%D0%BA%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D1%83%D1%80%D1%83-dianaЗа този модел например имало добри отзиви, но не знам дали става за гръб, както и за по-голямо бебе/дете. На мен ми изглежда малко рисковано носенето на гръб. Мисля, че може да се измъкне отстрани бебето.
Ра4о, в чужбина и чужбинските сайтове има много модели ергономични раници. В България най-голямо разнообразие има в Рошаво. Иначе има например и в сайта на Естествени идеи, но само 2-3 модела, а цените са същите.
А ето какво продават в OLX и в Алиекспрес - китайски реплики на ергономичната раничка Ergobaby.
http://olx.bg/ad/ergonomichna-ranitsa-noschno-nebe-ID50J8k.html#3a738d6050 Казват, че няма гаранция за качеството на катарамите и на плата. Не знам дали е така.
Magi_st имаше подобна и мисля, че беше доволна, но им стана малка доколкото си спомням.
Mousyt, и Дани беше така, като ме види, иска да го взимам и да го разнасям и аз ходех да си шетам по другите стаи, докато си играе на пода с играчките и само надничах да видя какво прави.
4 пъти го подстригвах преди да стане на 1 годинка. Първите два пъти с ножица, третият път пак аз, но с машинката, а четвъртият (като беше на 11 месеца) на фризьор. Машинката му я пускам да свикне с шума и с вида й и тогава действам.