Извинявам се, че нахлувам така в темата, но тъй като и аз съм този месец със задържан фоликул и искам да попитам marsi нали прогестерона се покачва във втората половина на цикъла след овулация. При ановулаторен цикъл - т.е включва и такъв със задържан фоликул, какво предизвиква покачването на прогестерона, който да блокира овулацията на фоликула? Ако имаш 2 фоликула и единия овулира, а другия стане задържан - ок. Ама ако имаш само един задържан какво води до покачване на прогестерона? Малко ми прилича на кокошката и яйцето. Аз съм имала цикли без овулация - когато примерно съм била на хапчета и графиката е равна, т.е. няма покачване на прогестерона. Така си го представям и със задържан фоликул - без спадове и покачване на Т.
Кистите са различни, но на УЗ не винаги може да се определи от кой вид е.
-Примерно, фоликуларната киста представлява фоликул, който не се е спукал и когато достигне размер близък до 30мм. вече се нарича киста. Пълен е с течност, има правилна форма, на УЗ (т.е. черно-бяла снимка) се вижда като наситено черно мехурче с хубаво ясно очертание, тъй като е с тънки стени.
-при киста на жълтото тяло, фоликулът се преобразува в ЖТ, но яйцеклетката остава вътре. На УЗ кистата може да не е с правилна кръгла форма, контурите са размазани, а вътрешността не е така наситено черна.
На УЗ не винаги се виждат добре тези детайли. Преди около две години се случи така, че правих консултация при лекар в друга клиника, няколко дни след пункция на два фоликула. И защото моята овулация е ранна, по време на прегледа той реши, че това са два фоликула преди овулация, явно на УЗ трудно се разграничава фоликул от жълто тяло, по-скоро по освободената течност.
фоликуларна киста
киста на жълтото тяло (1.)
киста на жълтото тяло (2.)
шоколадова киста (ендометриома)