jam, ти си по-навътре как стоят нещата с извънкласните занимания - спортове, изкуства и други, аз засега - имам бегли лични наблюдения и каквото знам от познати с по-големи деца. Същото разправят де. Първо - безплатно няма никъде. ОК, прежалваме таксата. Ако е нужно - отделям за екип, или каквото там трябва. Но всичките тези школи и школички - за пари ли, от амбиция ли и двете ли - искат от детето и родителите "сериозно отношение" - и се гонят постоянно конкурси, състезания, естествено искат от родителите пари за тези цели... И то първо, че започва да ти излиза златно, второ, че за детето спира да бъде просто приятно и разтоварващо, а става като още едно ходене на училище. Има и по-големи такива "предприятия", където яко натискат определена група деца с данни и желание да жънат успехи в област Х, съответно и с родители с такива амбиции, но приемат и всички други пожелали
На корем дето се вика, те таксите са си такси. Ама когато твоето хлапе не е в "титулярния отбор" - водиш го, взимаш го, докато е там - то само виси и гледа отстрани обаче. Просто с него никой не се занимава. Имам пример такъв за една от местните, доста сериозни школи по спортни танци. Щерката на приятели мнооого сериозно тренира от няколко години, все първи места, от конкурс на конкурс са, тренировки до смърт, вкл. в събота и неделя (когато няма конкурс тогава де). Тя и родителите са доволни, детето това иска, те това искат. Но майката ми казва - има още 30 деца в групата, приети, плащат се такси, треньорката работи с нашите - другите седят и се поклащат на самотек и скучаят. Аналогично е и с други такива "школи" положението.
Синеочка, за футбола и аз мисля, че няма начин в Стара Загора точно, освен "Берое" да няма и други опции от вида, които търся аз. Просто само за "Берое" имам контакт и затова там питах първо. Помолила съм познати в час със спорта (местния) да попитат и да ми кажат варианти и ще мисля тогава. Скоро съвсем случайно - друго ми хрумна. Дани е яко фен на Костенурките нинджа и всякакви други нинджи, постоянно се играе с такива "оръжия" в къщи... Детска му работа разбира се, но дръпнах няколко записа на турнири по кендо, пуснах му ги на голям екран - зяпна като омагьосан искал и той. Чудесно викам си - хем ще се джаска, хем ще го научат и на дисциплина (кендо е изкуството на самураите), имат екипи, маски (ще се кефи)... Тръгвам да разпитвам познати с разни бойни спортове. Кендо нямало в СЗ, ама имало това и това и онова. Викам ОК - нека е друго, все файда, пък ако му хареса... Ааааа, ама аз съм се отнасяло несериозно, това били сериозни спортове, не за забавление, той ако не смятал да се развива в тази област...
Ми де да го знам какво смята, като не е опитал даже бе?!!! Ми той няма 5 години все пак. Като започне, ако му хареса - хареса, като не - не. Баси и спортовете и чудото - все олимпийски състезатели търсят тия хора, ама с гаранция едва ли не "от мама". Предвид аз колко съм анти на професионални спортни занимания пък, кипва ми млякото от раз като ги слушам такива хора де.
Ако я карам в същия дух - ще си стои неспортувал докато стане на възраст сам да се запише на нещо, което му хване око... За езиците - същото чудо за момента. Питам в "алианс франсез" за френски - ми имали за толкова малки, ама в София, тук - само за ученици имали групи. И това греда. За друг език - не съм търсила още. Ако ми сработи един план за училище в което да започне 1-и клас (малко вероятно де, ама надеждата нали последна умирала
) - трябва ПРЕДИ 1-и клас, базово там да има понятие за езика поне. Ако няма и другото да го наместя - пак няма да стане. Абе...пълна лудница някаква.
Като чета спомени и мнения за нашето образование, стигам до следния извод. "Реформирано" т.е. съсипано е всичко, което работеше добре и даваше резултати т.е. основната част на образованието. Часовете "за отдих" пък, дето най-много се нуждаят от реформиране и привеждане в адекватен на днешните реалности вид - си стоят застинали като вид и форма във времето от което аз ги помня, че и тези преди мен. Всичкото ни наобратно и калпаво ейййй. Ние тук дето не сме спецове - щом за няколко поста нахвърлихме хубави и лесно изпълними идеи кое и как да се промени - баш експертите не вярвам да не са се сетили преди нас за същите (подобни). Защо не се случват обаче в практиката - можем само да гадаем. Или поне аз гадая де и не мога да се спра на конкретна причина, с пълна увереност, че е тя. Само с все по-голям страх очаквам наближаването на 1-и клас и нямам идея дали детето ми ще е поне базово грамотно към 8-и. Имам съмнения, че ще бъде. Сериозни при това.
За драгите мигранти, толкова "мастило излях", че сама на себе си писнах. Нищо ново не виждаме като реакция на властите за жалост. Още и още клякане, поддаване на рекет и глупости. Като са такива реакциите - ще идват още и още и още. Елементарна логика, не "световна конспирация".