Такаааа, много ти благодаря за подробното споделяне
White.
Никак не обичам да съм права за такива неща, но и от твоя разказ ми става ясно, че за жалост съм била права по тези въпроси и все още съм ( и преди да забременея и след като родих) - все съм права. За жалост, пак казвам.
Масовото недоволство на българските майки - е от конкретни практики (дори в частни болници) и си е съвсем основателно за тези неща, които ти споменаваш. Логичният за мен поне въпрос е, защо болничните администрации така здраво са се хванали за същите, които хем са нелогични, хем очевидно предизвикват недоволството на пациентките им? Това е малоумно поведение просто. И няма никаква медицинска причина - точно тези практики да бъдат пазени, та чак се отстояват "със зъби и нокти" от някои специалисти. Имат си "аквариум" така, или иначе, ако майката иска там да й отглеждат бебето - там, ако иска да е при нея - при нея, ако иска "смесена успоредка" и това може. Не е като да не може зер...
Колкото и да ме е яд на "Родилница", защото за мен това са хора с нездрави фиксации и опасно поведение, то тях ги има, просперират и подлъгват родилки да им се вързват най-вече по вина на родните АГ-болници и работещите там. Не са нужни нито кой знае какви усилия, нито пък средства да се променят драстично онези неща, срещу които най-масово недоволстват българските родилки. Казвам "масово". Сега за наистина лиготиите и щуротиите на един малък процент жени по темата - естествено, че няма да превръщаме медицинските специалисти в клоуни, все пак са болници това, не циркове.
Много от по-възрастните кадри в системата, с добър стаж, чиито медицински умения никой не отрича - просто имат генерално сбъркан манталитет и понятия по въпроса "как следва да се отнасяме с пациентите" (дали родилки, дали други - все едни и същи са проблемите). И на първо място им липсва елементарното уважение към човека срещу тях, просто като човек. Факт.
Казвам го, защото при моето раждане, единственият момент, в който бях меко казано подразнена и естествената ми реакция тогава беше "анти" на всичко и всички - се случи именно заради акушерка от "по-старта школа", която явно си беше понатрупала стаж в нЕкоя държавна болница, ама стабилен така. Сигурна съм, че жената чисто технически (медицински) си разбира от професията, за да работи там където работи - да. Ама това на мен, като жена пред раждане - просто не ми стига. Аз очаквам И отношение като към жив човек, който е под напрежение (нормално) с разбълбукани хормони при това, с адреналин в небесата и по тези причини още по-логично - склонен към хиперреакция и за нещо дребно. По-младите й колежки (ама значително по-млади от мен), които ме поеха на влизане - бяха много акуратни в работата си, усмихнати и мили, което не им затрудни нещо действията зер...запис на тонове, въпроси по документацията. Дори въпросът за интимния ми тоалет - беше зададен така, че да не подразни и да прозвучи унизително. "Извинете, но все пак трябва да проверя, защото ви предстои операция и трябва полето да е идеално обекосмено...". Бях си с бременните дънки още, които посмъкнах, за да прецени акушерката как съм се справила с въпроса, което тя направи много деликатно, като жест нали...не е да ме "опипа" все едно съм крава при ветеринар. И (предполагам), за да разсее каквото и да е потенциално напрежение при мен го обърна на "женски разговор" за момент. Да!
"Аууу страхотно, това с кола маска ли?". "Не с "Жилет фюжън" - казвам аз, акушерката ми казва "Браво, страхотно сте се справили и хем с този корем...". През цялото време ми се говори на Вие. К'во толкова трудно и сложно има беееее?! Какво да го направиш това ТАКА? Време ли коства, калпаво ли работиш, нещо се натоварваш ли? Какво? Ми нищо, ама зависи как си научен, или свикнал. Та до този момент - бях в цъфтящо настроение де.
Тогава влиза въпросната по-възрастна акушерка (явно старшата) носи нощница, халат, намусена е, тръгва да ми говори на ТИ, няма "добро утро" даже. Няма справка с документите ми, въпрос коя от всичките за планово секцио съм за деня аджеба, кой е моят лекар... Обръща се към мен направо с: "Ти ли си за секцио?" е въпросът. Казвам "Да". Предполагам, че не само аз съм за секцио днес де, ама знам ли, а и моя работа ли е да уточнявам неща, за които не ме питат...И въпросната жена ми посочва дрехите на закачалката с репликата: "Хайде събличай се и отивай там (посочва съседно помещение) за клизма". Тонът е заповеднически естествено. Младата акушерка междувременно ми подрежда всичките документи, че бяха много, тази след нареждането се врътва...аз съответно запалих метлата на би турбо от раз.
Платила съм си ВИП-стая, изрично е договорено с лекаря ми, че клизма няма да се прави и за да не се прави - съм направила каквото трябва по негови указания, спала съм 3 часа, пътувала съм до Пловдив, няма 7 сутринта...и тази ми сервира това, с този тон и поведение. Откачих! От бяс! Казах (на фалцет), че никаква клизма няма да ми правят, нито ще се преобличам едва ли не в коридора и изобщо...докато не дойде лекарят ми аз нищо няма да правя, нито те на мен и точка. След което излетях като гюле от въпросната приемна и се разфучах на мъжа ми и майка ми, чакащи във фоайето, че "Частно, не частно - ей пак простотии, неспазени уговорки, че и някаква акушерка ми се троска и ако трябва - няма да раждам нито днес, нито тук, имам 10 дни до термин". Майка ми и мъжът ми естествено (като си знаят стоката) - мълчат смръзнало, аз се наемам още повече де...Звъня на лекаря си междувременно и буквално квича обяснявайки случката. Казва ми, че е в болницата вече, идва, нищо такова няма да се прави с мен, да се успокоя. Да се успокоя, ама не моЙ...мен вече адреналинеца ми е не знам къде. На фона на този цирк, младата акушерка хуква след мен с: "Извинете, наша грешка, ние не сме погледнали в документите, че сте пациентка на еди кого си, елате в асансьора, ще ви настаним в стаята ви". Тръгвам след нея, родата след мен, ама гледам като бик на червено, пуфтя и си повтарям, че просто трябва да се успокоя, понеже преди операция баш - не е добре пулса ми да е какъвто е. От този момент нататък - всичко протече приказно - да. Болничната администрация се погрижи акушерката, която ме вбеси - да не контактува повече с мен, по време на престоя ми, въпреки, че при няколко мои излизания - установих, че е на смяна, на етажа е, но при мен идваха други нейни колежки. Демек - мерки по случая бяха взети моментално и то такива, че се съмнявам въпросната акушерка при следваща пациентка да не догледа документи, да се държи троснато и пр.
Разказвам го подробно случая, защото от него са видни две неща. Нещо толкова дребно, което повечето жени броят за "аре бе к'во толкова", като клизмата, при някой като мен - може да доведе буквално до избиване на клапаните. Въпрос на лични възприятия е всичко, за мен това е крайно унизителна процедура и точка. Няма шанс да я допусна върху себе си, ако съм в съзнание. Това е изяснено предварително, с когото трябва, решено е като потенциален проблем, ама някоя си щото зяпала и си била свикнала така от "едно време" - ака на метеното. Вдигаш нервите на пациент преди операция, влияеш на физическите му показатели също така...от мърлявщина. Не нещо друго. Второто много видно нещо от тази случка е, че НИЩО не коства тя и подобните й да бъдат избегнати. Нещо повече - спокойна, доволна, уверена в твоята добронамереност и не чувстваща се унизена от тон и действия пациентка е мнооого по-сговорчива, съдействаща, слушаща те и пр. Т.е. и своята работа правиш по-лесна така и раждането на съответната жена. Полза имат всички.
Тези неща - пари не струват. И на малка заплата, в държавната болница да си - пак можеш да ги правиш, така по-лесно ще работиш ти самата най-малкото, то е простичко и логично. УЖ.