Додич, цитираното от теб е факт, да. Обаче не е коректно интерпретирано, в контекста на това интервю (както и куп други неща са некоректно и тенденциозно изказани, ама не ми се спира по отделно на всичките)
Супер елементаристко, а за мен лично и втрещяващо (защото все пак специалист се изказва по този начин е) да се твърди, че повишената честота на оперативни родоразрешения и у нас и като цяло в световен мащаб (сравнено с преди 30 години да кажем) - се дължи на какво? Ми на "секцио пожелание", че така сме искали да ни е по-лесно.
ОК, аз няма да се направя "на чук" по въпроса и ще отчета, че има % от оперативните раждания у нас, които са именно в графа "пожелание". Родилката иска, или лекарят й така предпочита и я убеждава, без реално да е належащо по медицински причини подобно нещо.
Истината обаче е, че никой не може да каже (още по-малко да ТВЪРДИ), колко от тези раждания са
без реални показания, налагащи да се случат именно по този начин. По една много проста причина. Не е законно и няма регламент, по който аз да ПОЖЕЛАЯ да раждам оперативно, това да бъде отразено в съответните документи и накрая като дръпнем чертата да се направи извод на база
реални факти и документи, че: (примерно) "От всички родили чрез секцио жени, през година Х, 70% са били по показания, а 30% по собствено желание".
Ако имаше подобна възможност и съответни данни и статистика - тогава може да се говори по въпроса така, както си го позволява Д-р Новачков в този материал. Докато ги няма обаче - всичко си е "рекъл, казал, така мислел, според него..." и пр. от вида.
Друг важен момент за повишеният % оперативни раждания у нас конкретно е, че след "избухването на демокрацията", наред с всички негативи за едно-друго, има и позитивни неща. Сред тях е и много по-доброто и адекватно проследяване на бременностите все пак. Със съвременни тестове, съвременна апаратура, от специалисти с много по-добра квалификация в областта. Което наред с другите позитиви на пренаталния скрининг - дава възможност и овреме да се прецени за дадена майка, кой е по-безопасният метод за раждане. Не е както когато аз съм се раждала - с кантара и шивашкия метър и майка ми милата - разпрана (буквално) от-до. Ако беше да се раждам в днешно време - тя щеше да си е за планово секцио, ама с показания за същото - 100% и "бетон", ако ще лекарска комисия да ги оценя с лупа.
Съвсем "на едро" - седалищно предлежание на плода, плацента превия, определени инфекции (които сега се изследват и хващат в много по-голяма степен) и са индикация да се избегне влагалищно раждане, поради риск за бебето, гестационен диабет при майката, налагащ раждане преди термин, непригоден за естестествено раждане таз (както е при мен), проблем с очите, многоплодни и трудно износени бременности, вкл. след IVF, възможност да се види овреме на УЗ усукана пъпна връв на бебето, да се определи с голяма точност размерът на същото и адекватно да се прецени може ли, не може ли дадена жена да го роди естествено това дете без излишен риск и за двамата....
Благодарение на съвременната медицина - да, към секцио се прибягва вече доста по-често, заради по-адекватна оценка на риска за дадена родилка и не се игаре на "онче-бонче" и да видим дали пък не моЙ и естествено да стане.
Куп проучвания (не нашенски) сочат, че макар и бавно, в развитите общества, поради начина на живот - жените стават все по-непригодни за естествено раждане. Тя еволюцията си работи, ама бавничко, което Д-р Новачков уж би трябвало да знае. Ми няма да станем като кнгурата догодина, ама след 5млн. години - може и да станем. Не се знае.
Заради цитираното от теб - се повишава постоянно процентът жени (бъдещи майки), които реплицират дефектния си ген, правещ ги непригодни за естествено раждане в потомството си. На което аз казвам "бял кахър", ама от най-белите, честно. Защото преди време - тези майки и децата им просто са измирали и са отпадали масово от генофонда на човечеството...заради единия "дефектен" таз. Много е хубаво даже, че ВЕЧЕ това може да не ни се случва. Освен, ако въпросният лекар не счита, че жени неспособни да родят по естествен път - по-добре да умират, барабар с бебетата си, че да не си размножават "дефектния тазов ген".
Пък на финал ще си споделя личното "сексистко" мнение, че мъж, къФто ще велик АГ-специалист да е, който в качеството си на такъв ще опищи света (не се съмнявам), ако му се наложи един бъбречен камък да изпикае...бива да е хмммм по-смирен да го кажем, коментирайки как трябвало и не трябвало да раждат жените, какво да търпят и искат, какво не. Когато той и колегите му от мъжки пол еволюират биологично, до степен да могат да раждат естествено - съм склонна да си говорим по темата "на равна нога". Добре, че последното няма как да се случи, че естественото раждане ще е напълно забранено.
И ще си карат цялата бременност мъжовете в медикаментозна кома, че как ще изтраят те да повръщат, че киселини, че отекли крайници.... Това да не сме ние?