Боби, ще опитам да бъда конкретна
Текстът в оригинал - не моЙ го намери и прочете по-голямата част от българското население. Защото по-голямата му част - не ползва интернет, а още по-голяма - не борави с никакъв чужд език. Към второто ще внеса и уточнението, че когато правителството на България (или негови членове) слагат подпис под какъвто и да е документ от името на суверена (демек всички нас) - редно е да бъде оповестено какво и къде са подписали на официалния за страната език - български. Няма гражданин, на която и да е държава по света, ДЛЪЖЕН да знае още един, или още 5 езика, че да следи какви ги вършат избраните от него представители. Така, че не е безобидно "покриването" на тази декларация, неоповестяването й в медиите, както и заличаването й в интернет - там където е била качена изобщо на български език.
Не може да бъде валиден аргумент за неоповястяването на документ - очакването за негативна обществена реакция. Извинявай, ама по същата логика можем да оправдаем това, че през 86-а не ни казаха, че гръмна Чернобил. Правителството е длъжно да оповести какви ги върши, а гражданите имат право да одобряват, или не техни действия, ако ще да протестират срещу тях - нали това са базови принципи на демокрацията бе човек? Прозрачност, право на свободно изразяване на мнения и позиции, липса на цензура (уж)...
Не на последно място - става дума и за пари. Т.е. ако сега вземем заем отнякъде, за да харчим тези пари с цел обгрижване на мигранти - после тези пари искат връщане. И няма да ги връща Бойко Борисов, нито г-жа Меркел. А аз, ти, jam, всичките ни приятели, децата ни, децата им... И считаш за нормално дори да не бъдем уведомени за подобни намерения, това че няма да питат дали сме съгласни - ясно.
И тъй като ние сме гранична страна, от тук минава доста голям поток, както и от другите балкански страни. Именно координацията на този процес е целта на това споразумение, за да се намали този поток. Така че аз честно казано продължавам да недоумявам защо е този отзвук, при положение, че при наличната ситуация, по-добре да има подобно споразумение, от колкото да няма никакво. Ни за тази ситуация нямаме никаква вина, но така или иначе сме в поставени в нея.
Вгледай се в ситуацията, която сама описваш тук
Ние сме гранична страна, да. Т.е. "първа база", поради което сме подложени и на най-сериозен мигрантски натиск по обективни причини. В същия момент сме и най-финансово закъсалата държава в ЕС. Обаче, на нас ни спускат нареждания какво и как да правим "големите" и богатите в ЕС, без да им дреме имаме ли капацитет за тези неща, средства да плащаме подобни "обгрижванки", та чак ни поставят в положение заеми да взимаме, че да им играем по свирката и да реализираме не своите, а техните планове и интереси. И ние к'во правим? Пращаме в Брюксел някакви тиквочи, които козируват там с "Да, слушам" и вместо да се борят за интересите на своите граждани, поемат ангажименти в полза на германските, шведските и пр. граждани. На теб нормално ли ти седи това? На мен категорично - не.
Грешиш, ако считаш, че държава, която е ратифицирала еди какви си конвенции и харти - следва да спазва ангажименти по същите, без оглед на своя национален интерес, или дори вървейки срещу него. Политиката не е проста работа, никога не е била, нито в нея нещо е по точки и параграфи, с точни мерки и теглилки, не е математика това. Има "диапазон" да го наречем, в който да изпълняваш поети ангажименти от този вид, съобразявайки се с конкретните си възможности, реалните такива в даден момент. Или казано съвсем простичко и с примери... Може да не върнем никого от границата си, но къде и при какви условия ще го настаним, докато му установим статута, какъв "пакет" грижи и на каква стойност ще му осигурим - ами според личните си възможности следва да го правим. Ако в Швеция могат да си позволят да настанят в хубаво жилище всяко мигрантско семейство и да ги хранят с трюфели, то ние - не можем. Не щото не щем, просто не можем бе човек!!! Ние да кажем - можем да ги настаним в разни бивши казарми, общежития, дето не са хич приятни места, само нещо от първа необходимост там можем да спретнем, здравна помощ - каквато е и за всички нас (не с шведски стандарт) и пр. Не щото сме зли хора, ми толкова можем. И като го направим това, знаеш ли какво следва? Следва триене на сол от богатите в ЕС, че настаняваме хора в неприемливи, нечовешки, унизителни за тях битови условия, веднага да почваме да ги подобряваме, не им дреме на тях как точно, не можело то така... Нямаме пари? Ми ще ни дадат заеми.
Това е Боб "между редовете" в случая. Не пише "длъжни сте" за тия неща в прав текст. Само, че се задължаваме да не върнем никого, да настаним някъде някак всички желаещи (или принудени) да останат тук и после има куп други нормативни документи, които указват "при какви минимални битови условия" следва да ги настаним. И там вече идва ред на плащания, която няма как да направим без заеми.
И за пореден път ще го кажа. Това е кардинално сгрешена стратегия на ЕС - да приемаме хора безконечно и да се чудим къде и как да ги устройваме и да идват още и още с мотива (в общия случай неверен), че бягали от война. Караме ли я в този дух - пътникопотокът няма да секне просто. И разговорите и парите, които се предвижда да се наливат във връзка с настоящия проблем, в ЕС трябва да се прехвърлят в съвсем друга посока. А именно - въдворяване на мир в региона, от който сега прииждат хора, за да спре спекулата с "хуманитарните бежанци" час по-скоро. Те седнали да ми мислят за ПОСТОЯНЕН механизъм за прием и настаняване на пришълци из Европа и съответно - финансиране на цялата тази дивотия.
Всички сме НАТО-вски страни, имаш ли идея за кинтите, които всяка държава набива в армии, военна техника? Е що са ни, ако не ги ползваме в една такава ситуация? Един път луди кинти за военните, да дремят по базите си, втори път още по-луди, че да се грижим за хора, бягащи от размирни региони. Баси и смисленото ти казвам. Направи си справка и ще установиш, че огромна част от дълга на гърците например, заради който държавата им практически фалира е...Точно така, за военна техника, която са се задължили да обновят като страна-член на НАТО. На този фон - сега още заеми, та ся и бежанци, че гореща точка, че чудУ и още набълбукване със заеми... Пак питам - що е тази военна техника и армии, ако не се ползват за водене на война? За паради по националните празници, що?
На мен, в лично качество ми се ще да няма ни една война по света, да няма и в бъдеще, да няма насилие... Но все пак не съм малоумна, да не си давам сметка, че такова положение е само в сферата на мечтите. Нито, че конфликтите в онзи регион, от който сега ни заливат хора - ще се решат с невоенни средства. Няма чалъм да се реши другояче, съжалявам, но такива са фактите. И считам, че вместо да се мислят дългосрочни стратегии за справяне с миграционната вълна, първо трябва да се въдвори мир по местата откъде прииждат. След което - поетапно голямата част от тях да ги върнем там.
П.П. Боби, отплеснах се, че забравих да ти отговоря на другото питане. Да, в София съм в момента, на даскало. Телефона ти го имах, ама като сменях апарата - не ми синхронизира всички контакти от стария, сега гледах - нямам го. Пиши ми във ФБ, или на ЛС тук номера и ще се разберем за някакво виждане тия дни
Може и някаква софийска среща да си направим, но отсега казвам - в заведения в които не се пуши - не стъпвам.
Ако ще и заради Папата да е, та никой да не го приема лично. Просто съм наркоман, к'во да направя
Под заведения в които се пуши - имам предвид разбира се онези, в които се прави законно това де, не някоя одимена дупка, където просто се нарушава забраната.