Това със " религията е опиум за народите" ми е доста познато от не толкова близкото минало,си спомням аз.....Крайното отричане на нещо също не е добър вариант. Аз също мога да се нарека атеист,но не означава ,че поради тази причина няма да видя и хубавите неща в религията.
Които са? За хубавите неща в религията питам? Не бъркай вяра с религия обаче, пък тук думата ни е за
религия. Демек - система от правила (канон), институции, обслужвани от съответни длъжностни лица наричани "духовници". Една бегла историческа справка сочи, че "в името Господне" са изтребени толкова хора и то "по особено жесток и мъчителен за жертвата начин", както се казва в днешните съдилища, че в двете световни войни - по-малко фира е имало на хора. Та на какви "доброти" ни учели религиите - не мисля да коментирам повече. Щото очевидно при тях схемата "не ме гледай какво правя, ами какво ти разправям" - е в действие откакто ги има, вкл. и до ден днешен. Разбира се - твое право е да си затваряш очите за подобни "незначителни подробности". Мое е да не желая някой да възпитава сина ми в дух на небивало лицемерие, ползвайки за целта обществен ресурс т.е. И мой.
Но хайде да оставим "теологичните спорове" настрани дето викаш, макар че те не са и теологични точно... Когато религията Рачо - демек по соц-а, беше натикана в кюшето, или казано направо забранена, нали така, какво беше положението с "еххх тази младеж"? Младежта сигурно пиянстваше, биеше се на убиване за щяло и нещяло, друсаше синтетика, псуваше учителите си, въртеше гибеци, правеше безразборен секс в детска възраст, крадеше и убиваше... Ми не. Пък по онова време "младежта", както добре знаеш изкарваше БАШ на улицата и то без родителски надзор в ПЪТИ повече време отколкото сега. Ама не правеше като сега - факт.
Нас като родители естествено ни интересува въпросът ЗАЩО. Ами очевидно, не щото е била религиозна младеж
Не е и само, защото растеше в едно доста затворено откъм разни джаджи общество, до които сега масово има достъп, въпреки че и това е фактор разбира се.
ГЛАВНИТЕ фактори обаче ние да сме каквито сме (аз съм от последните поколения позакачили онзи строй) са: Държава, институции, вкл. силови, вкл. образователни - дето си бяха на мястото и реално функционираха. Сега такива липсват - има вакуум на тяхно място. Системата на образование изобщо не се заключаваше в "ходене на училище" тогава. Тя обхващаше цялото свободно време на децата извън училище - кръжоци, школи по какво ли не, спортни школи, домове на пионера, на детето, на това - онова - в изобилие! Всичко безплатно разбира се и направено добре, не проформа. Сега Рачо, (няма да усетиш кога ще ти дойде до г**а, че растат като гъби вЕрно тия деца) - ТОВА всичкото където го има изобщо е СКЪПО. Често непосилно скъпо. Като не можеш да го платиш - детето ти се оказва с бол свободно време, за да се занимава с глупости, в компанията на други занимаващи се с глупости хлапетии. Моят Убавец прояви интерес към конна езда например. Въпреки, че имам съученичка, чието фемили разполага с такава база и минавам по най-тънката цена...ми никак не е тънко реално.
Че и едни 50 км. в двете посоки са да стигнем до базата, че да се "подруса на кон". Навремето в Стара Загора имаше разкошна конна база (сега приватизирана), обучението на децата там беше безплатно. Ок, това ездата е сред най-скъпите спортове. Спираме се на тенис на корт - същата финансова греда е и там, ски - дЪ сейм, футбол - хем пари, хем връзки се искат. И всичко друго по-евтино все пак като извънкласна дейност - пак не е като за "без пари" Рачо. Отделно, че сега си вързан да водиш и да взимаш откъдето и става още по-трудно за родителите. И да събереш парите - нямаш пък времето да водиш и взимаш. И щеш не щеш - детето остава на самотек, само у вас, поне половината ден, докато ти нейде блъскаш за насъщния. С неуплътнено правилно време и мегдан да мисли и върши щуротии.
За справяне с тези неща - не моЙ помогнат религиозните абстракции, изпети формално (както всичко друго в училище де) в часът по религиознание, даже да го въведем въпросния. Тя, че държавата - така - ясно защо. Ама и ние гражданите - не по-малко се лъжем сами себе си с подобни "решения" на проблемите си, тези с децата си и обществото ни като цяло. Ако там било разковничето "религия в училище и ДГ" - бъди сигурен, че отдавна щеше да е направено, работещо и оповестено, че работи в държавите, дето са къде по-напред за тия неща от нас. ОбачИ не е. Що така? Ми щото не работи - просто е.
Извън казаното дотук Рачо. "Устойчива ценностна система" има човек, който е осъзнал, разбрал добре, обмислил разни житейски положения и правейки своите лични изводи спрямо тях - е избрал определен вид поведение (и начин на мислене) по разни кардинални и общочовешки въпроси. Религията, все тая коя не "работи" така, "учейки" ни на каквото и да било. Там желанието за истинско познание, човешкото любопитство към света и живота, опита да си обясниш сам на себе си нещо си се парира с: "Защото Бог така каза!". Брейййй! Т.е. става дума за налагане на някакви правила на живот, гарант за които следва да е имагинерния Бог, от който пък теб трябва да те е страх, нищо че той много те обичал... Щото, ако не слушаш - и ще те напляска.
И колко време мислиш е нужно на едно дете без ментални увреждания да схване, че Бог няма да го напляска, ако открадне например? Или обиди? Или прави там друго дето Бог казва, че е кофти?
Колко от вас считат за ефективен метод на възпитание спрямо децата си, при въпрос от тяхна страна за нещо си и защо да се направи то, по този начин "Защото аз така казвам!" и добавката "И щото, ако не го направиш аз ще..те набия/накажа/няма да те заведа/ да ти купя..." за правилното и ефективното родителско отношение? Питам за общия случай разбира се, ся няма се правим на по-католици от Папата и да си говорим как на 354-тото питане за едно и също нещо нещо "Ама защо?", никой не е изтърсвал и "Защото аз така казвам!"
Но извън такива издънки - предполагам всички спокойно обясняаме, защо това така и онова онака, с цел да бъдем разбрани, децата ни да осъзнаят и да възприемат еди коя си позиция за нещо трайно. Осъзнато. Така, че да им остане за цял живот, като тяхно лично възприятие, а не "щото мама да не се кара сега". Е...религията работи по баш обрания метод, ако има някой дето не е наясно все още с това. В добавка не сме 10-и век. При сегашната информация за всичко и бърз достъп до нея - с два клика детето ви ще се осведоми точно какви грандиозни глупости му дрънка дЕдо ви поп. Толкова.
И на последно, но НЕ по важност място - това е мноооого хлъзгава материя, подлежаща на всякакви трактовки, изкривявания, внушения (нерядко зловредни), особено ако публиката ти е детска и лесна за манипулиране и подвеждане все още... Та такива неща да се говорят на детето ми, от някой дето не го знам ни кой е, ни какъв е, ни колко го слуша главата, ни какви са му намеренията - без да ми е под надзор - не върло съм против, ами няма такъв израз измислен. Какъв "контрол" за тези неща би имало, ако това се допусне в ДГ и училищата - на всички ни е ясно. Или не е?
И извън тази тема да ви запитам аз... Има ли несхващащи все още, че Третата световна война започна (не тези дни, преди няколко години, да не кажа над десетилиетие всъщност) и като нейно "знаме" се развява една световна религия. ПАК! Не, не християнската. Ние тоя филм сме го минали с Кръстоносните походи просто и вече не вързваме. Обаче "колегите" от едни други части на света - тепърва оттам ще минават, че и вече тръгнаха. На талази. И ще минат през нас и ще ни отнесат като куцо пиле домат накрая, ама не щото ние не сме толкова религиозни като тях вече, ами просто щото сме преяли глупаци и не осъзнаваме какви раУти причинява силната религиозност. И до какви последствия може да доведе. И не взимаме адекватни мерки, ами си играем на "либерализъм". Европейски разбира се, къФ друг...Нещо повече, толкова сме тъпи, че една сюрия народ ми хленчи за "важната роля на религията в обществото", докато лодката ни не се клати, ами направо си потъва... Па ние (Европа) - като на "Титаник" - оркестъра свири и гърмят фойерверки по случая.
И да, наясно съм разбира се, че и тази война е индуцирана от икономически цели и интереси, както е била и всяка друга в световната история. Само, че тази в по-ново време е първата, чиято ударна сила ще се излее пак под религиозен аранжимент. Този път - върху нашите глави обаче. И ако една редова армия има спиране по заповед от началството, преценило, че е постигнало целите си - облъченият от религия тъпанар - няма. Пък те са стотици милиони такива в момента, дето са ни "вдигнали мерника". И им е спешно и важно да се преселят неЙде от камънака, пясъка и там дето няма вода...И се преселват де, па ние блеем, дрънкаме за християн-демократични ценности и викаме УРА! Те сигурно са смаяни въпросните, че вместо целия арсенал на НАТО да се стовари отгоре им - ние им разстиламе червени килими. Религията и нейната "безценна ценност" а? За радетелите на тия неща - да ви зарадвам - скоро ще е задълже религията, не само в училище, ами и в кенефа. Ама не тая дето сте я поопознали сега, нова ще усвоявате. Ама няма лошо - тя учи и тя на добро и ценности. Нали така?