А какво значение има на кой какво му се струва дали е добра идея или не? Мисля, че е добре хората да почнат да разграничават личните с предпочитания и мнение от правата на другите. Значи, на охраната може да не и харесва, на мен може да не ми харесва, но ако не е забранено, значи имат право да си ядат там и не е работа на никого нито да прави забележки, нито да си казва мнението
Абсолютно на същото мнение съм. Каквото не е изрично забранено - значи е позволено, или така е в една нормална държава уж (каквато не сме). План Б на същата ситуация, отнесена към родните кинозали например, автогари, за летището да не говорим...обаче говорим за пари. Една проста филия с 2 парчета салам и едно "кашкавал" - излиза 50ст. Ама на такива места ти я продават за 3, 5, 7, 10 лв., защото ТАМ ти е забранено да ядеш нещо, което не си купил оттам. Това е целия "филм". Всеки път, когато ходя на кино ( все тая с детето, или без) - вбесявам се да ми продават бутилка 500мл. минерална вода за 2лв., като абсолютно същата, 2 метра преди входа на киното струва 60ст. Ама има табела, че в киното нали - можеш да консумираш САМО неща закупени от тяхното бИфетче, на безумни цени разбира се. Къде е КЗП в тези случаи да питам аз? Не иде реч в киното да е забранено да пия вода (или друго) по принцип, а ми е забранено да пия вода под 2 лв. бутилката?!! Официално, легално, с табелка и пр. Ест., че си имам вода в чантата, ест., че купувам на Дани детско меню, заради играчката, чашата и пр, ест,. че си купувам кутия пуканки за 3-4 лв., ей така заради навика... Но все пак ми е дразнещо това официално, законно "дране" на потребителите по този начин.
Ники, когато комуникираш с дебили - да предизвикаш, да попиташ, скандал да направиш - дебилът си е дебил. За жалост. Във връзка с последната ми ваканция, официално заявявам, че пред мен повече от никого и по никакъв повод не минава мантрата за "пушачите са нетолерантни". Ама сериозно и от сърце го казвам. Хотел, 4 звезди, всичко е чудесно и приятно, разбира се на закрито - не се пуши никъде. Хотелът е с доста семейна "насоченост", има малки деца, бебета доста и пушачи - дал Господ. Вкл. повечето родители на въпросните бебета и деца - пушеха. Такааа. Пушачите си пушат само на открито и в градината на ресторанта - проблем не е имало, няма хър-мър. Обаче "градината" на ресторанта за жалост е едно място с твърд покрив, и стъклени стени (плъзгащи се) - представете си остъклена от пода до тавана тераса пред стая в апартамент. След нея е басейна - шезлонги, джакузита и пр. - маси съвсем на открито - няма. Та в целия хотел - единствената "пушаческа зона", където можеш да ядеш, пиеш и пр. е това. Иначе закритата част на ресторанта е лукс, голяма, климатизирана, чуднаааа. Хотелът - пълен 100%, правят се резервации за вечеря и който се класира нали и всички искат в "градината". ОбачИ, ако завали дъждец, или захладнее - персонала дърпа стъклата, помещението става закрито и аре - и там няма пушене. Случиха се ден-два с превалявания - пушачите си пушеха навън, никой не от тях не ропта, държа да го подчертая. Та ни е последна вечер във въпросния хотел и решаваме да вечеряме там, да не се разкарваме до центъра на града. Изчакваме да стане къ 21:30 ч. (дотогава е наплива на хората с деца) и после споко, слизаме, само 2 маси са заети, ама дояждат и допиват. Беше валяло преди повече от 2 часа, вече беше почти изсъхнало навън - джамовете затворени обаче. Учтиво моля персонала да ги отвори, понеже искаме да вечеряме, да пием вино, да пушим и пр. Не можело.
Питам защо не може? Ми тия клиенти (по плажни дрешки в планината) им било студено, а и не искали да им се пуши. И онези с бебето и те не искали да им се пуши. Еййй тука вече откачих и яхнах метлата, щото ми прелЕ от пушаческата ми толерантност!!! Докато върви скандала - 5-6 други двойки се отказват от вечеря в заведението по същата причина (това е проблем на мениджмънта разбира се). Персоналът - ясен. Мързи ги, ся ще отварят наново, та и още раУта нали, ако няма клиенти - ще затворят дооооста преди 12. Опитах първо с "добро" аз. Господа сервитьори нали....не вали, топло е, дори АЗ за БОГА!!! съм по сандали и къс ръкав. Второ това ви се води "градина", открито място, трето - не е въпрос на мой каприз къде да пуша - само тук по принцип може, ама АКО отворите пустите стъкларии, за да не сме аз и вие в нарушение. Не на последно място - аз съм клиент, не по-малко от другите клиенти все пак. Те били искали... Ми и аз искам бе!!! Те имат опция да седнат в закритата зала, като им е студено и не искат да се пуши край тях - аз нямам. Преместете ги там, обяснете им, това е ваша работа... Нямало да отворят, че било трудоемко и били уморени
Поисках да видя управителя. Тръгнал си бил. Поисках книгата за оплаквания - изтръпнаха. Написах в нея един подробен ферман де... Докато вървеше разправията, някаква жена по плажни шорти и потник, полугола и почекнала крачка на стола с все джапанките (дето й било студено и не искала да й се пуши), изкоментира с подобен на вид мъжки екземпляр седящ до нея, че тя пък щяла да си седи където си ще, не да се съобразява с мен и такива като мен "пушачки". Та в този момент - толерантността ми към непушачите окончателно се изпари де. Знам, че тази точно простакела не е представителен вид на "непушач', а само на простак, made in BG убеден, че може и бива, по всякакъв начин да си налага своето на околните, че било "по-правилно". Докато агитираше безумно затлъстялото си дете да си Апне последните мазни пържени картофки нали, щото "да не огладнееш и са скъпи". Въздържах се да избълвам каквото ми беше на езика спрямо нея...безсмислено е. Вдигнах ръце и от персонала. Отидохме до центъра, хапнахме, пийнахме, обаче неприятното усещане от тези простотии и скандали ми остана още 24 часа поне. На другия ден - отмених втората си 8-дневна резервация в този хотел, обясних им, че го правя, заради нелепото им и обидно отношение, въпреки че ми беше ясно, че на никой не му пука де...
И преди някой да каже, че то "пушенето" ми е темата. Не е. Това ми е примера, просто пресен...за простотията, за "правилата на око", за манталитета ни - да се налагаме на околните, да си врем носа където не ни е работа, да опитваме да си налагаме "нашето" на всички и на всяка цена, вкл. на непознати хора, на чуждо място. Самогъзничество - също. Все говорим, че то така, щото не си знаем правата... Често е така. Често - не е така. В случая си ги знаех, опитах да си ги приложа, ама...класика. Царят дава - пъдарят - не дава. Както често ми се случва за какво ли не. И не само на мен. Не знам кога и дали изобщо, ние като нация ще се научим да не се бъркаме така в живота, битието, личните избори, мнения и живот на околните. Брутално е това у нас за какво ли не и е отвратително, в какви ли не ситуации.