Момичета, за мен по коментираната тема - наистина не е главният проблем дали циганите ще си плащат таксата за градина от джоба, или не. А и от "джоба им" да беше - разбирате, че техния джоб - пак е нашия джоб
Та при всички случаи - градината за техните деца - всички ние я плащаме, при всички случаи - не те, пък под каква точно форма го правим - не е най-важното.
Важното и
истински проблемното е, че ПАК нямаме резултата, който целим като общество, предоставяйки им такава услуга, а именно да се очовечат, да проговорят български, да се сдобият с някакви битови и хигиенни навици - типични за нормални хора, а не за гетото. Пък резултат нямаме, защото огромната част от тях....ми просто не си изпращат децата на детска градина, била тя и безплатна. Не щЪт, понеже на кой не му е важно детето му да придобие гореописаните знания и привички. На кой пък му е по-изгодно да влачи цял ден малки деца по улиците и да проси с: "Дай какооо, чИ дИтето гладнУУУУ", абе всичко друго се случва с голямата част от тези деца, но не и да бъдат в детската градина/училището. Пък и няма как нормативно да ги задължим да си пращат децата на градина нали и батакът става тотален...
Независимо, че училището поне се явява задължително, независимо че на теория тези родители следва да търпят санкции - финансови и други за безобразното си и безотговорно "родителство" - на практика те не им се случват. И го знаем всички. Дори тези деца, които посещават училище относително редовно, в огромната си част - не научават нищо там, а просто присъстват телом. Защото това е условието мама да си получава социалните плащания. Обаче фактът, че в 4-и, или 5-и клас детето й все още не се е научило да срича дори, да не говорим да пише, да говори прилично български...т.е. неговото "посещаване на училище" - реално не води до никакво развитие и позитивен резултат - това остава без последствие. Не води до санкции и неудобства за мама, а би следвало. Би следвало, защото ако въпросното дете няма здравословен (ментален) проблем, обясняващ защо за 4 години ежедневно ходене на училище то не е усвоило уменията, които нашите деца масово имат още в първи клас, първия срок - значи проблемът е в "семейната среда". Значи "родителите" са не просто безотговорни, а и вредят пряко на децата си, проявявайки незаинтересованост към тяхното образование, не полагат усилия в тази посока и реално - спъват "интеграционните усилия" на държавата, които всички ние заплащаме от своите данъци.
Вие представяте ли си какво би ни се стоварило на нас на главите, ако нашите деца в 4-и клас са хем здрави и прави, хем още не могат да четат примерно?
Дали няма да ни подпукат всякакви институции, аганции и пр. и да ни стъжнят животеца по темата колко скапани родители сме, как вредим на децата си... и то с пълно основание ще го направят. Обаче това за нас. Ако сме циганки - ниииищо не следва кофти в тази ситуация. Ако сме циганки - аплодисменти, поклони и пари в брой следват, САМО затова, че детето изобщо пребивава в сградата на училището, а че резултат от това пребиваване там (в буквалния смисъл на думата) няма никакъв...е, карай ся, "поне ходи". И к'во от това?! Все едно аз "да ХОДЯ на работа" някъде, ама буквално да ходя само - да влизам сутрин, да седя в някакъв офис, без никаква работа да свърша, вечер да се прибирам и някой да ми ПЛАЩА заплата, защото ми...ей на, все пак ходя там.
Щото с "ходенето на училище" на децата на циганите е абсолютно идентична ситуацията.
Та поради тези причини твърдя и ще продължавам да твърдя, че не е възможно малко от малко тези хора да бъдат интегрирани в обществото ни, докато за всяко тяхно зловредно и безотговорно действие - няма бързи, неизбежни и неизгодни за тях последствия. С кандърми, молби и предоставяне на какви ли не блага и услуги безплатни - не става, няма и да стане. Няма как те сами да пожелаят да се интегрират, образовайки се и работейки от някакъв момент нататък, защото възприятията им за света изобщо нямат общо с нашите възприятие и "културни традиции" все пак. Ние грешно изхождаме в "стратегиите" си по темата от самите себе си и своите възприятия, при това нон стоп. Ей на ся - има детска градина, при това безплатна, че кой не би си пратил детето там - хем цял ден да му го отглеждат, хем да научи разни неща? Ми те бе! Те не биха, защото за тях това е не просто маловажно, ами съвършено безсмислено. Или училището - същата раУта. Ще учи момата до "преклонната" за тях 14 - 18 годишна възраст, че оттам насетне ще търси работа някаква (за мин. работна заплата ще е ако намери), че тепърва ще се жени и ще ражда деца? Ми за нейните родители това е чиста загуба на време и средства за фамилията и то заради някаква "переспектива", която няма да им осигури повече кеш, отколкото дъщеря им да започне да ражда всяка година, още на 13 и да потекат едни доста по-крупни суми към тях от всички социални ведомства. И при тази ситуация момичета - аз не мога да се извъртя и да кажа, че логиката им е нездрава - точно напротив. На 13 тотално неграмотна - раждаш и едни 1000лв. оттук-оттам започват да пристигат всеки месец.Като родиш още няколко деца - сумата набъбва значително, а никой "не ти дири карез", че взимаш тези пари и си гледаш децата зле - идеално просто. Срещу това поставяме 350лв. заплатка (евентуално) няколко години по-късно, при доста положени усилия, за да я получаваш изобщо, че и се трудиш, че осигуровки си плащаш...
Докато ТАКА стоят нещата - да, няма да се интегрират, няма да престанат ударно да се размножават и найййй-малкият ни проблем е, дали детската градина за тях е безплатна, или не е.