Роси, не те осъждам в никакъв случай. Съжалявам, ако е прозвучало така. Просто разсъждавам на глас. За вегетарианството се замислям и аз все по-често. Има много причини - морални, екологични, здравословни. В неделя гледах един филм по немската тв, където най-грубо казваха, че не сме пригодени да ядем всеки ден месо и от това ни се затлачват артериите. Същото се среща при вегетарианци, които консумират много млечни продукти и лесни въглехидрати като бял хляб, сладкиши и т.н. За индийците го казах неслучайно. И за тях ставаше въпрос. От милиард и не знам колко, почти 500 млн. са вегетарианци и готвят както някога са го правили бабите им. При тях не се срещаха типичните за развитото общество болести като хипертония и диабет.
Единственото, което ми е странно, как може вегетарианец да налага на малкото си дете друга храна от тази, която ядат другите деца, с които то е в детската градина. Имам приятели - вегетарианци. И двамата не готвят месо. Едната баба живее с тях. И тя нито яде, нито готви месо. В яслата детето яде каквото и всички останали деца. У дома баща му му готви, така че то да получава достатъчно протеини и желязо. За да го прави, се е информирал обстойно. И аз мисля, че само отказът от месо не е достатъчен за здравословно хранене.
Когато детето е по-голямо, може да му се обясни, че родителите му не искат да ядат животни, защото ... Синът ми също пита защо брат му не яде месо. И на 5-6 години не е проблем да разбере. И пита за Коледната гъска дали вече е мъртва, кой я е заколил, сега коя част ядем от нея и прочие. Не го лъжем, откровени сме. Но не мога да кажа за дъщеря ми да й дават нещо друго. Просто тя няма как да разбере. У дома можем да си правим каквото искаме, но навън невинаги има как. За мен е и излишно.
За статистиката - в Германия има много вегетарианци, както и много вегани. Чувала съм цифри от 5 до 10 млн. (При население от малко над 80 млн.). В книжарницата е пълно с книги за такова готвене. Предлагат се курсове по готварство за вегани, за вегетарианска италианска кухня и какво ли още не. Вегетарианството определено е хит.
Аз не се определям като вегетарианец, но започнах да консумирам много по-малко и много по-рядко месо. За сметка на това се опитвам да си купувам по-качествени продукти. Децата не ги карам да ядат каквото и да било. Нито са длъжни да си изяждат всичко.
Признавам си, че в началото пълното вегетарианство ме стряскаше (сега май суровоядството го прави). Като попрочетох това-онова, вече не ми се вижда страшно. Но за себе си не мога да си го представя.
Сега хората, които обичат месо, да не се обидят! Разбира се, че всеки се опитва да направи най-доброто за себе си и децата си. То стана малко като дискусията за прясната храна и бурканчетата.
За флуора съм обаче на различно мнение от теб. Не мисля, че точно в България ще могат да бъдат установени тези вреди. И то, защото там няма никаква научно-изследователска дейност, която да проведе такова проучване.
За ваксините си мисля, че трябва да останат задължителни, защото там е засегнато здравето и живота на околните. Излъгала съм Вени, че от зимата досега е имало 600 случаи на болни от морбили в немската столица. По новините казаха, че били хиляда.
Смайлс, за шуслеровите соли дори не знам за какво се ползват. За мой късмет нямам алергии.