Какви белези от лапароскопията? От коремната са много по-големи. Аз имам две лапароскопии, при втората точно тръбите ми отстраняваха заради хидросалпинкс. При все, че съм прекарала ТВБ и в малкия таз е било мазало, докторът успя да премахне тръбите лапароскопски без проблем.
Доводите за предишна коремна операция обикновено са заради евентуални останали сраствания след нея и потенциален труден достъп. Но това изобщо не е задължително да е така. В моя случай тръбите бяха буквално увити около яйчниците и достъпът определено не е бил лесен, без да съм имала коремни операции. Но стана. Нещата са индивидуални. Освен това, има опция от лапароскопия да се премине към лапаротомия, при нужда.
Моето лично мнение е, че ако може да се избегне лапаротомията, е по-добре. Колкото до белезите, моите вече ги няма. Това са 3 миниатюрни разреза, два в областта на яйчниците и един в пъпа, които след това седят като драскотини, силно избледняващи с времето. Процедурата е много по-малко инвазивна и вероятността от сраствания след нея доста по-малка. Виж, при лапаротомия шанса да имаш сраствания след нея е доста голям.
Разбирам затруднението, пред което си поставена предвид техническите подробности, които сподели. Може би да поговориш с лекаря си да започнете с лапароскопия, която евентуално да премине в лапаротомия, ако се наложи? Литъл рабит също даде добра идея за хистероскопията, имайки предвид, това което споделяш за полипа. Мисля, че трябва малко по-обстоем поглед на случая ти.
Що се отнася до СПКЯ, при положение, че се налага ин витро, това няма толкова голямо значение вече, защото този проблем се преодолява по време на процедурата Важното при СПКЯ е, че трябва да се внимава със стимулацията, за да не се стигне до хиперстимулация.