Чета, че пишете за задавяне, да се включа и аз. Деси беше на 40 дена като се задави с плюнка, според мен. Както си лежеше в креватчето и изведнъж почти посиня и започна да й излиза пяна от устата, е няма такъв ужас. Хванах я за крачетата и директно с главата на долу, бръкнах в устата, за да извадя ако има още нещо останало и след това на коляно я сложих, нейното коремче на моето коляно, пак главичката да виси. Е нищо й няма де, 8 годишна дългучка е вече, но ако не бях в стаята точно тогава не ми се мисли какво можеше да се случи.
Така че, да си знаете, бъркате в устата, главата надолу, тупате по гръбчето и те така.
Да се изкажа и за пътуванията. Ние много обичаме да пътуваме, правехме редовно преди да се родят децата, продължихме и с тях. Да, има един период в който не е много лесно, но аз съм на мнение, че като ги свикнеш от малки пътуванията са приятни. Моите са били по на 40 дена и двете като ги помъкнахме по пътищата. Говоря за разстояния от по 300-400 км в посока, минимум, на гости на баба и дядо. Пътувала съм и сама с двете до Свиленград. А на море и почивки ги водим от съвсем невръстни. Научих се да оптимизирам багажа много, никога например не съм носила корита, гърнета и тем подобни пособия. Децата перфектно се къпят и на чешмата ако са бебоци или на душа, дори и да не могат да седят все още прави сами. Никога не съм им давала топла храна или мляко, като малки имам предвид. Всичко което съм им давала е било на стайна температура, а и до сега пият прясно мляко директно от хладилника, ако им се стопли не го искат, не им е вкусно. Това също улеснява, за да не се носят уреди за топлене на пюрета и т.н.
Много хора казват, ама то нищо не разбира, нищо няма да запомни, аз не мисля така. Макар и да не възприемат нещата по начина по който ние, поне моите деца се чувстват много добре пътувайки, разнообразието, емоцията която изпитват, да, различна е от нашите, но ги изгражда по един или друг начин. Най-малкото това, да значат че света не е родното място, че света е малък и няма нищо страшно, стига да искаш можеш да отидеш навсякъде. Дава увереност.
Ние като бяхме малки много пътувахме с нашите, да само в България, защото времената бяха такива, но с един москвич сме я обикаляли надлъж и на шир, всяка ваканция, всеки уикенд, все някъде ни водеха нашите.
Така че и това като доста неща се възпитава, според мен. Аз се чувствам добре като сме на път, та дори и погледнато от тази гледна точка, не мисля че искам да лишавам себе си от почивки и пътувания, защото ще трябва да събирам 3 чанти багаж. Разбира се, това съм аз, така се чувствам добре, има хора за които това е мъчение, така че всеки трябва да го прави спрямо разбиранията и желанията си, нищо задължително няма. Нищо няма да им стане на децата ако едно лято не отидат на море, примерно, а си седят в къщи
Пътуванията трябва да са приятни за всички, ако ние сме изнервени и децата ще са.