Рачо, те в началото всичките се раждат с криви глави, ама после се оправят
При нас драмата е че младежът не щеше да си вдига главата и да седи по корем хич, а по гръб го бяха научили в МД да лежи само на ляво и добре че параноясалата му майка още преди да започне да става лошо взе да му подпира главата, че да не се изкриви, че иначе сигурно щеше да стане като пъпеш... и от лежането на една страна просто от едната страна му е по-изпъкнала тиквата, но доц. Георгиева каза че не е много и ще се изправи като вземе повече да седи
mih, спомням си че на едно момиченце в МД му бяха сложили абокада за системата на главата и майката втрещена ги попита, а акушерката и обясни, че това било перфектното място за такива неща, но не се слагало при възрастните, защото имат коса
На малкия също не видях да са му слагали там, ама той си се роди с доста коса....
Ariadna, ние първо ходихме на консултация с невролог в клиниката на Чавдаров и оттам ни насочиха да прави рехабилитация (но това не е показателно, защото за тях здрави деца май няма...). Но и доц.Георгиева всеки път ни натъртва че трябва непрестанно да му правим и дори понеже пътеката е веднъж месечно да редуваме с друга рехабилитация. Но на нашия определено му куцат някои рефлекси и неща, това че вашето бебе е недоносено съвсем не означава че ще е така
Досега слава богу всичко си го прави, просто върви наистина даже не с два а с три месеца назад, но за мен е важно да се развива - един месец като порасте няма да е от значение
Затова и този месец съм им била отбой на всичките рехабилитации, защото последния път ни дойде и на двамата в повече емоционално и физически
За сметка на това се занимавам адски много с него, да го обръщам, да правим гимнастики и мисля че и това има ефект
докторката му гледа рефлекси - как си опъва крачетата, как следи играчка, как си държи главата като го изправяш, дали посяга напред с ръчички... Това, че си пъха ръцете в устата е много хубаво и ми обясняваха че е някакъв първичен рефлекс на себеопознаване и е добър белег точно за това развитие
Не мисля, че са зъби - аз също в началото се чудех, ама като взе да чеше венците тенденционзо разбрах каква е разликата
Но и така и така верен отговор със зъбите няма - може и рано, може и по-късно, а може и отсега да се зачеше а да излязат чак на годинка
: (а дано не
)