Блу, аз все пак с това започнах предишния си пост - "различна организация на здравните грижи на различните места". Понеже Англия беше поводът изобщо да се заговори - там наистина (както знаеш) - всичко е оптимално "изнесено" за случване у дома, хеле пък ражданията. Те те приемат в болница амен-амен вече за напъните.
Пък и изрично уточнихме и за двата случая - АКО всичко е наред с майката и бебето - тогава няма нужда от кой знае какви дълги болнични престои. Има и късметлийки, дето си раждат естествено бързо, лесно, без един шев и са "бомба" след час-два, само малко да си починат. Еми такава жена, защо след още няколко часа пък да не си отиде у тях наистина? Както четеш - те консултант по кърмене могат да ти пратят у вас сред нощ, че ако изкървиш нещо, или ти призлее - екип няма да пратят
Естествено, с адекватно оборудване, не кЪт нашите линейки де. То и за секциото, като чета
Кати - същата работа е. Ей нея 10 дни я боляло, че първите 5 доста, пък мисли, че в България няма лекари, които "да вдигнат" раждала оперативно жена като "колегите в Англия" - за нула време... Та, на нея като й е било зле - ОК, да стои в болница. Аз на 20-я час след секцио, като си взех душче и повече нощница не съм обличала, та даже се смъкнах пред болницата да пия капучино и да пална цигарка
- е, за к'во да стоя 4,5, или повече дни? Нито нещо ме заболя, та на 7-я ден на домашната спалня една колежка на мама ми извади конеца, че много бързо ми зарасна корема и взе да ми опъва този конец.
Казвам единствено, че ако се спрем на някакъв задължителен минимален престой, на общо основание за всички - то следва да има такъв по някакви чисто медицински причини, някакви задължителни манипулации за бебета и майки, които се правят все едно как е минало раждането. Което със сигурност не е 3-4 дни, особено пък за естествените раждания. Та престой над "програма минимум" - за мен следва да е наистина по индивидуална преценка на лекаря за дадена родилка и бебе и ако наистина има нужда. Ако няма - да ги изписва по живо по здраво и толкова. Да си призная, ако бях раждала в местното държавно АГ и се чувствах така, както се чувствах - брой, че съм се самоизписала на 24-я час просто. За какво като ми е добре - да отвися няколко дни, че в обща стая с още 3-4 родилки, с бебета, някой да ми охка денонощно, да реват деца, да се влиза и излиза постоянно, банята на етажа нали (едва ли работи) и пр. "прелести". И да седиш там ей така "за спорта", че толкова дни им била пътеката по. Да не мислиш, че друго има като причина, да задържат толкова време, родилки в моето състояние тогавашно
При реална нужда - не 4 и 14 и 40 дни да те задържат - нормално. Иначе, в България специално, тези "минимални престои" са зададени нормативно, не по медицински съображения в доста случаи и на лекарите е отнето правото всъщност - на лична преценка за всяка от пациентките им поотделно. Изписват те по-рано - не им плащат пътеката. Често го казват и на самите пациенти де, молейки ги да проявят разбиране към ситуацията и да не натискат за изписване по-рано, понеже така и така, а не че нещо не им е наред.