Синеочка, нямам "личен мотив", за да бъда на мнението,на което съм по въпроса, уверявам те. Аз (както и повечето тук предполагам), когато бях студентка (преди балдър години
) - за тази цял бях на издръжката на мама, после паралелно и работех. Родих сина си на почти 31, не само заради забавянето му по медицински причини, а просто бяхме готови финансово да посрещнем такъв разход - няколко години преди това, на по 20 аз и баща му - едва ли бихме могли, без чужда помощ. За мен обаче, че една двойка е решила нарочно, или случайно (случва се) да има бебе и в 1-и курс на университета - не следва да им бъде проблем от финансова гледна точка и да се прави аборт, поради липса на средства да се гледа бебе, ако то е желано. За такива случаи - едва ли е непосилно да се измисли друга мярка за целево подпомагане на такива двойки, пряко за отглеждане на детето им, а за образованието им - отделно перо по схемата която споменах, или подобна. Разбери ме правилно, казвам това което казвам, защото считам, че да се направи така е в полза на самите родители в такава ситуация + това, че няма да са принудени да се "маймунят" буквално и зорлен да мамят, че да могат спокойно да си отглеждат децата. Ако ми следиш мисълта - аз всъщност говоря за отделянето на много повече средства за такива родители от предвидените в момента + това, че ще се изразходват много по-смислено. Бонус - от тях няма да имат никакъв шанс да се възползват "гражданите-паразити", понеже посмъртно не биха могли да покрият условията за този тип подпомагане
И шанс да пискат, че са "дискриминирани" в тази посока - също не биха имали.
Плащам си данъците и осигуровките, сметките, всичко. От здравните си осигуровки - никога не се възползвах де, все в брой си плащам здравните услуги. Детски за сина си не получавам - нямам право на такива. Даже общинска ДГ не ползвам. Гледам си читаво детето, за своя сметка (и на баща му разбира се), бабите ми са работещи, детето ми на ДГ повече от 3 дни не изкарва 2-ра година и ща не ща - седя си у дома и си го гледам, разходите за лекарства само да не ти ги споменавам. Засега шанс да започна работа като нормалните хора - нулев, щото съм и разведена и грижите по Дани 24/7 чакат на мен. Така. В тази ситуация и при все, че другия месец ставам на 35, реших да захващам пак да уча виШУ, понеже ми се ще да работя в бъдеще в област, за която пък - нямам нужния китап към момента. Как ще си плащам и ще се организирам като време - мой си проблем разбира се, все пак и изборът си е мой. Обаче мен ако питаш - следва аз да бъда държавно подпомогната в тази ситуация, а не девойката Х, която не смята и да учи наистина, ама просто е на 21, а не на 35. Да не говорим, че парите за нея и нищонеправенето й "в посока учене" - идват И от моите данъци. Та тя "правдата" - няма само едно измерение както виждаш
Управниците
Синеочка, принудиха не само младите хора (щото аз вече не се броя за особено млада), ами всички хора, да се чудят на кой Господ да се кланят, за да оцелеят някак. Факт. В темите за "циганско подпомагане" сме го нищили въпроса неведнъж, че то има смисъл - ако подпомогнатата страна - демонстрира напън и резултати, иначе не. Е, що за Бога същият принцип не го отнасяме и към нас самите - подпомагане, ама при видим резултат, иначе защо? Иначе звучи като циганското - "крадем, щото децата гладни", та и ние така - "мамим, щото сме на зор и сме принудени", ама по същество - това е едно и също действие, с един и същ мотив. Като оправдая "нас си" за такива неща, трябва да легитимирам и циганските "оправдания" по темата, а аз не желая. Понеже няма никаква логика да го направя, ако помислим малко поне.
Сега при нас тече записването на ученици в първи клас и на социално слабите първолаци им се полага еднократка помощ от 180 лв. Циганите първи се редят на опашка за тези пари, но не са само те- видни местни бизнесмени също. Та, защо , питам аз от това да не се възползват и български семейства, на които доходите им са малко над социалния минимум?!
Защото и сама знаеш, че няма друг начин да се определя праг за подпомагане, освен слагането на някаква "черта" за целта. И винаги някой се пада със стотинки буквално "под", или "над" нея. По обясними причини, при циганите голяма част от доходите са от нелегална и безотчетна дейност и формално - те масово се падат "под" чертата. И да вдигнем тази "черта" с доста - те винаги ще се падат "под" нея
Та това на нас - нищо не ни решава и да се направи.
Заблудата ни като родители (и бъдещи такива), че ние по-имаме право на шмекерии от някой друг, защото повече сме се постарали в този живот все пак - е просто заблуда. Ако бях фен на това мислене, когато се заразвеждах, можех да извърша куп измами и формално сега - да имам право на държавно подпомагане по няколко пера поне. Колкото-толкова, все някой лев "бонус", пък другото дето си го имам и взимам и сега - просто щеше да е неофициално, ама да си го ползвам, пък институциите могат да ме хванат за еди къде си, че шмекерувам. ОК, ама ти и всички в тази тема и сайт - ще плащате от джоба си за шмекериите ми, нали се сещаш? Би ли ме оправдала, ако бях направила това? Мислиш ли, че аз не искам да ми е по-лесно, отколкото е, или не смятам, че заслужавам да ми бъде? Напротив - смятам. Обаче смятам, че ти дето ми гледаш детето например - следва да си по-прилично поне заплатена, вместо да ти смуча аз от заплатата косвено с шмекериите си и да имам постоянни претенции за капак - как точно си вършиш работата със златното ми гардженце.
Майки сте - настоящи и бъдещи все пак - трудно-лесно, като възпитавате деца - не бихте го направили предполагам на принципа "виж ся маме - това е нередно по принцип, ама за нас - може". Просто не върви да се прави, ако имаме претенции наистина да сме по-различни от така дъвканите циганки все пак.
Gerita, за моят син, неговото раждане и отглеждане държавата ми е дала еднократно...точно 250лв.
и това е всичко. За самото му раждане (излязло около 2400лв.) в частна болница - НЗОК ми даде някъде към 600лв., пък аз съм внесла хиляди там, и съм се осигурявала на максимален праг доста годинки. Колко съм внасяла - сметни сама, колко съм получила - казах. Оядените политици са ощетили и мен, точно колкото теб и всеки друг. Едни 1000, 2000, 3000лв. и на мен не са ми били излишни и сега не са ми, за да си отглеждам детето и със сигурност - няма да ги изпия и изпуша въпросните, ами ще отидат за сина ми. И значи, ако мога да мамя, за да ги взема - следва да го направя според теб? Щото ще ги похарча с "благородна и смислена цел"? А, ако за твоето дете няма, или има доста по-малко, понеже аз мамя, щото просто мога - пак ли сме ОК?