Нелка, с уговорката, че "планово" и "раждане" - в едно изречение не могат да се сложат, освен в кавички...
Не по друга причина, ами с индикации, без индикации предварителни - всяко раждане може да се случи преждевременно например и то с много. Такива случаи, дори тука - колкото искаш, пък знаеш как се следят бременности при нас точно. При т.нар. "планово секцио" - също има изненади и често бебето тръгва преди "да си дочака датата за секцио". Има майки дочакали до термин, с чудни предпоставки за успешно естествено раждане, ама по време на същото - нещо се обърква и това раждане преминава в спешно секцио... Та реално - преди да започне да се случва раждането - как и кога - никой не може да ти даде гаранции, може само да се правят предположения с височка точност за сбъдване, ама дотам.
Щом ти е важно да си раждаш естествено - това го кажи на лекарят, който те следи достатъчно рано преди термин, за да оцени подробно състоянието ти, да се вземат предвид някакви хронични здравословни проблеми (ако имаш такива), да се направи адекватна оценка на риска в твоя случай. Ако пък рискови фактори при теб няма никакви - няма причина да не можеш да родиш естествено, в смисъл като твой личен, първи избор. Пък, ако в хода на раждане се наложи намеса (дано не) - затова са лекарите, екипите и болниците, за да реагират според ситуацията.
Ще ми се сега да изприказвам едни мили, идеалистични приказки, как във всяка болница и при всеки АГ-специалист в България - родилките могат да разчитат на адекватна грижа и висока медицинска компетентност...,обаче всички тука знаем, че това просто не е вярно. За съжаление.
Та както и да се ражда - за мен главното е, бъдещата родилка да се "подсигури" с внимателен избор на болница, лекари, в някои случаи (при многоплодни бременности обикновено) - следва да се избира и по ниво на неонатологията...И това бива да се свърши наистина навреме, а не в последния момент да се разтърси някоя, къде и при кого да ражда (че и такива случаи има много). Естественото раждане - все пак е по-неконтролираният и труден за планиране процес, сравнение с оперативно такова. Ако за успешното му протичане и това да се чувстваш спокойна - разчиташ само на персоналната си уговорка с конкретен лекар и нямаш план Б - не е изключено да има неприятни изненади, когато му дойде времето. Никой лекар не е робот, не може да е 24/7 "на линия" и те взимат болнични чат-пат и те имат отпуски... Нямаш гаранция никаква, че точно когато вземеш да раждаш - твоят лекар ще е на разположение, дори и да е малък шансът да не бъде - има го. И оттам насетне ще си на "онче-бонче", който се случи на смяна, на бебето не можеш да му кажеш да почака и дори всичко да мине по ноти - ти ще си напрегната през цялото време, че не си при "твоя си лекар", ами при някой случаен, дето бил на смяна. Което е излишно напрежение за всяка жена баш когато ражда, че и естествено, че и ако и упойки не искаш...
При мен не е стоял въпрос за естествено раждане изобщо, но ако го имаше навремето, поради причините посочени по-горе - бих избирала между няколко определени болници на територията на страната, не толкова персонално кой лекар да бъде. Именно, за да съм сигурна, че и "моят лекар" да не е на разположение когато тръгна да раждам, то всичките му колеги - ще са не по-малко компетентни и ще съм в сигурни ръце и при тях. На кои болници, какъв им е имиджа по тези въпроси - с няколко клика в нет-а можеш да установиш, даже и тук имаше специална тема за няколко от софийските. Не ми се коментираше точно в тази тема случаят в Тетевен, обаче е един от показателните, че естествено раждане, при безоблачно протекла бременност - може сериозно да се обърка
Това може да се случи на всяка родилка, навсякъде в страната и затова е важно, ама много важно - да има кадърни лекари наблизо, екип за операционната, дежурен, на място ( а не да ги викат от къщята сред нощ) и пр. абсурди, каквито са се случили там. Та моят добронамерен съвет е - тези неща гледай и проучвай как стоят в избраната от теб болница, пък то ако всичко си върви по план - лекарят реално работа с теб няма
Освен накрая да ти каже: "Честито". При секциото се гледа повече кой е лекарят, защото става дума за операция и уменията му на хирург са от огромно значение, пък "от всяко дърво - свирка не става" за тези неща. Ако все пак ще си избираш лекар, който да ти води естественото раждане - избирай такъв, който е водил много такива и в момента, приоритетно това прави. Опитът и рутината са от значение в тази ситуация. Някой, който е Господ в операционната, като естествено раждане не е имал в ръцете си от няколко години да кажем - по обясними причини, няма да ти е най-добрият избор в такава ситуация. Или при първият, дори дребен проблем в хода на раждането ти, който някой друг би посмял и знае как да реши с консервативни мерки, понеже го прави през ден, този който е изгубил тренинг - много вероятно е да се презастрахова и да те вкара в операционната, дори да може да се размине това. За което лично аз, от чисто медицинска гледна точка бих го оправдала, защото ако не е сигурен, че може да доведе до успешен край едно естествено раждане, по-добре наистина да заложи на сигурно за майката и бебето, не "да се пробва" върху вас точно колко го бива, като онази **** в Тетевен.
Почети, поразпитай по сайтовете - то се знае поименно кой лекар има уклон към естествени, кой към оперативни раждания и си направи списък с лекарите от първата категория, пък си избери от тях.