0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Дали съм бременна? - 9 част
« Отговор #660 -: Януари 08, 2016, 17:38:21 pm »
Здравейте отново! Успях да стигна до лаборатория, но се оказа, че резултатът ще е готов чак в понеделник следобяд! В друга лаборатория пък ми казаха, че взимат проби само в четвъртък! Нямам думи! Та минах през аптеката. Купих Шуър чек писалка и един най-обикновен от 0.60 лв. Мисля да ги направя в неделя, когато вече се надявам да имам закъснение. Качвам снимка на днешния тест, да си кажете мнението. Направена e часове по-късно.
Лили, ще си чакаме. Нямаме избор. Дано всичко се развие нормално!
Момичета, страхотни сте! Толкова се радвам, че ви има!
Цвете, тя чертичката си е перфектна. От какво се притесняваш? Я по-спокойно. Даже и за кръвен мисля, че няма смисъл. Изчакай 10 дни от датата на МЦ и върви да те видят на ехограф.
*
Re: Дали съм бременна? - 9 част
« Отговор #661 -: Януари 08, 2016, 19:12:06 pm »
Мила Лили, честно да си кажа ... страх ме е да се надявам, че е истина. Толкова чакане ... толкова притеснения и сега не мога да повярвам.  :oops:
О, това ли било? Мисля че ще ти отнеме цяла бременност и малщо отгоре, докато повярваш :)
А паричките по-добре инвестирай във фолиева киселина ;)
Re: Дали съм бременна? - 9 част
« Отговор #662 -: Януари 08, 2016, 19:33:57 pm »
Здравейте! Ще се опитам да съм спокойна и да си изчакам необходимото закъснение за първи преглед. :)
Лили, аз от декември пия селен (МАТ ми е по-висок и ендокринолог ми го изписа за 3 месеца), та сега не знам дали да пия и фолиева киселина ... (Извинявам се, ако последното изречение не е за тази тема).
*
Re: Дали съм бременна? - 9 част
« Отговор #663 -: Януари 08, 2016, 21:07:59 pm »
Лили, аз от декември пия селен (МАТ ми е по-висок и ендокринолог ми го изписа за 3 месеца), та сега не знам дали да пия и фолиева киселина ... (Извинявам се, ако последното изречение не е за тази тема).

Трябва да пиеш фолиева киселина. Задължително е и много важно за бебето.
Да се правят тестове от различни марки всеки ден и да се ходи по лаборатории за кръвни тестове е пожелателно и ненужно.

Ако за нещо може да е полезен този форум, нека е за това:

Фолиевата киселина не е лекарство и не се предписва от лекар. Фолиевата киселина е хранителна добавка и е от огромно значение за развитието на плода. Приема се от всяка жена още по време на опитите за забременяване. Излишните количества фолиева киселна се изхвърлят с урината и не са вредни нито за бременната, нито за бебето. Не се спира приемът й поне до втория триместър, и може да се приема по време на цялата бременност.
Re: Дали съм бременна? - 9 част
« Отговор #664 -: Януари 08, 2016, 21:14:41 pm »
Цигу, благодаря за мнението. Може би не съм се изразила правилно. Знам, че трябва да се пие фолиева киселина. По-скоро се чудех дали може да се пие в комбинация със селен. Но в понеделник ще попитам лекар.
П.П. Извинявам се, ако мнението не е за тук. Надявам се, че не съм предизвикала отрицателни мнения.
« Последна редакция: Януари 08, 2016, 21:18:44 pm от cvetence87 »
*
Re: Дали съм бременна? - 9 част
« Отговор #665 -: Януари 08, 2016, 21:22:45 pm »
Лили, от сърце се радвам да те видя в темата и голямо честито за хубавата новина :P. Много стискам палчета всичко да се развие по план и да се радваш на поредния най-хубав период в живота ти. Прегръдки.

Цветенце, няма никакъв проблем да пиеш Фолиева киселина в комбинация със Селен. Аз съм с такъв прием от две години, заради неизяснен хипотериоидизъм и Б12-дефицитна анемия. И на теб хубави предстоящи месеци и повече спокойствие :)
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*
Re: Дали съм бременна? - 9 част
« Отговор #666 -: Януари 08, 2016, 21:27:39 pm »
А пиеш ли фолиева киселина, след като толкова дълго опитваш да забременееш?

Точно за тук са тези коментари. Приемът на фолиевата киселина трябва да започне достатъчно рано, за да е налична в ранните седмици на бременността при затваряне на гръбначния стълб на бебето.

Фолиевата киселина се приема без значение какви други лекарства или добавки се пият по време на опитите за забременяване. Тя е синтетичната форма на витамин В-9, който се съдържа в много храни. Приемът на синтетичната форма гарантира, че количеството й в организма на бременната е адекватно за нуждите на развиващия се ембрион.
« Последна редакция: Януари 08, 2016, 21:31:01 pm от цигу »
Re: Дали съм бременна? - 9 част
« Отговор #667 -: Януари 08, 2016, 22:02:42 pm »
Благодаря ви за разяснението! Определено ми е по- ясно всичко.
Цигу, до преди няколко месеца пиех. Гинеколожката ми каза да не я пия повече от 6 месеца. Аз я пих повече. Не е трябвало да я спирам. Бях изгубила надежда.
Още утре сутринта си купувам.
Благодаря ви още веднъж!
« Последна редакция: Януари 08, 2016, 22:38:23 pm от cvetence87 »
*
Re: Дали съм бременна? - 9 част
« Отговор #668 -: Януари 08, 2016, 22:06:54 pm »
Здравейте отново и Честито на всички бъдещи мами.... леко бременеене ви пожелавам. Аз днеска взех клеър тест и утре с първата урина смятам да очаквам някакъв резултат,..... дано само не е рано и да излезе лъжлив..... но каквото такова...... а за всички неуспели...... да не се отказват...... това е Божа работа, без значение дали е улучена овулацията или не
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Дали съм бременна? - 9 част
« Отговор #669 -: Януари 08, 2016, 22:52:58 pm »
Момичета, това четиво ще ви е от полза.

Препоръка на FIGO за фолиева киселина

Международната федерация по акушерство и гинекология (FIGO) е уникална организация, тъй като е единствената международна организация, която обединява 130 асоциации на акушер-гинеколози от целия свят. Тя е посветена на подобрението на здравето и правата на жените, намаляването на различията в здравните грижи за жените и новородените по света, както и на ускоряването на напредъка в науката и практиката в областта на акушерството и гинекологията.

През последните години бяха организирани два важни комитета на FIGO, които работят в следните две направления:
  • Майчино-фетална медицина
  • Бременност и раждане
Членовете на тези комитети са световно признати експерти от различни географски области. Комитетите подготвят указания, чиято цел е да облекчи медицинската професия, като дават съвети за добра медицинска практика. Тези препоръки са направени след консенсус на базата на широко проучване на литературата, мета-анализи и след обстойна преценка на препоръките за поведение във всяка отделна ситуация и в различните региони на света. FIGO предлага тези указания да бъдат възприети от всички страни и приложени масово в практиката.

Препоръките бяха представени пред медицинската общественост за първи път по време на 13-тия конгрес по фетална медицина през 2014 г. от д-р G C Di Renzo, секретар на FIGO.

ПРЕПОРЪКА НА МЕЖДУНАРОДНАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПО АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ (FIGO) ЗА ПРЕДКОНЦЕПЦИОНЕН ПРИЕМ НА ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА (ВИТАМИН В9) ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ДЕФЕКТИ НА НЕВРАЛНАТА ТРЪБА

Популация Всички жени в репродуктивна възраст, които:
  • планират бременност
  • не използват контрацептивни методи
  • използват контрацептивни методи, които не гарантират оптимален контрол
Препоръка Дневна доза синтетична фолиева киселина (ФК) от 400 микрограма (0,4 милиграма). Ползите от приема на ФК не се ограничават само в профилактика на ДНТ, но също така могат да намалят риска от други заболявания на плода, като вродени сърдечни дефекти, цепки на устната и небцето, ниско тегло при раждане, преждевременно раждане и аутизъм.

Време за употреба Приемът трябва да започне поне 30 дни преди забременяване и да продължи поне по време на първия триместър на бременността. ФК може да бъде приемана в течение на години без никакви странични ефекти.

Оценка на риска за дефекти на невралната тръба (ДНТ)

Рисковата група включва жени с:
  • предишна бременност с ДНТ
  • партньор с ДНТ (Spina biffida)
  • роднини по първа линия с ДНТ
  • диабет преди бременността
  • прием на антиепилептични препарати (валпроева киселина, карбамазепин)
  • използване на фолатни антагонисти (метотрексат, сулфонамиди)
  • малабсорбшън синдром (включително и бременни с предишна операция заради наднормено тегло)
  • наднормено тегло (БМИ над 35 kg/m2)

Забележка: Жените, които имат рискови фактори за ДНТ, трябва да приемат 4000 микрограма (4 милиграма) синтетична фолиева киселина дневно, като започнат поне 30 дни преди забременяване и продължат ежедневния прием поне по време на първия триместър на бременността.

Препоръки от други организации ACOG, AAFP, AAP, NICE и много други здравни организации имат подобни препоръки.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Дали съм бременна? - 9 част
« Отговор #670 -: Януари 09, 2016, 09:56:05 am »
Сутринта направих тест за бременност Клеър тест лента ...... много ясна една черта  :balk_145:
Днеска е 14 ден след въпросния полов акт.... възможно ли да не отчита правилно или да се отказвам ..... по принцип след 2 дни трябва да ми дойде, не че очаквам и искам това, но като се има в предвид , че теста не го правя при определено закъснение, а 2 дни предварително.... не знам какво да си мисля вече, моля кажете нещо
*
Re: Дали съм бременна? - 9 част
« Отговор #671 -: Януари 09, 2016, 10:50:42 am »
Сутринта направих тест за бременност Клеър тест лента ...... много ясна една черта  :balk_145:
Днеска е 14 ден след въпросния полов акт.... възможно ли да не отчита правилно или да се отказвам ..... по принцип след 2 дни трябва да ми дойде, не че очаквам и искам това, но като се има в предвид , че теста не го правя при определено закъснение, а 2 дни предварително.... не знам какво да си мисля вече, моля кажете нещо
Здравей, мисля, че още е рано. Видях, каква е чувствителността на този тест, който си купила, но въпреки това, е възможно и да си бременна. Ако не дойде МЦ на датата, на следващия ден си направи тест с първа сутрешна урина. Успех!
*
Re: Дали съм бременна? - 9 част
« Отговор #672 -: Януари 09, 2016, 12:55:03 pm »
Мисля, че няма голяма вероятност..... всъщност защо да е рано, ако сега е 14 дни след евентуална овулация.... ако бях бременна , то вече щях да имам някакви си 25 ЧХГ, колкото и е чувствителен теста....
*
Re: Дали съм бременна? - 9 част
« Отговор #673 -: Януари 09, 2016, 13:03:06 pm »
Мисля, че няма голяма вероятност..... всъщност защо да е рано, ако сега е 14 дни след евентуална овулация.... ако бях бременна , то вече щях да имам някакви си 25 ЧХГ, колкото и е чувствителен теста....
Здравей, ако МЦ ще ти дойде след 2 дни, си 12-ти ден след ову. По принцип лутеалната фаза е 14 дни. Може да е по-кратка, но почти никога не е по-дълга.
« Последна редакция: Януари 09, 2016, 13:06:54 pm от kati_vm »
*
Re: Дали съм бременна? - 9 част
« Отговор #674 -: Януари 09, 2016, 13:09:32 pm »
ако преди 10 дни ми е била овулацията, то в такъв случай няма как да съм бременна след като последния ми полов акт беше преди 13 дни.... Ако е имало имплантиране, тогава ли започва да се удвоява ЧХГ-то или аз някъде греша...... много сложна са ни я измислили природата
*
Re: Дали съм бременна? - 9 част
« Отговор #675 -: Януари 09, 2016, 13:12:56 pm »
ако преди 10 дни ми е била овулацията, то в такъв случай няма как да съм бременна след като последния ми полов акт беше преди 13 дни.... Ако е имало имплантиране, тогава ли започва да се удвоява ЧХГ-то или аз някъде греша...... много сложна са ни я измислили природата
Извинявам се за объркването, коригирах дните преди малко в горния си пост. Ако си имала ову преди 12 дни, а си имала контакт преди 13 дни е възможно да си забременяла. Остава въпросът кога се е случила имплантацията. Момичетата са дискутирали това на 30 страница от темата. По принцип след самото зачеване, ембрионът престоява около 48 часа в тръбата на овулиралия яйчник, после слиза в матката и там между 5-7 ден след ову се случва имплантацията.

Прилагам и  линк към информационен сайт, който една от потребителките беше постнала по-рано в темата: http://www.ehd.org/dev_article_unit1.php

p.s. Има различни източници по въпроса и границите, в които се счита, че се случва имплантацията са големи.
« Последна редакция: Януари 09, 2016, 13:23:34 pm от kati_vm »
*
Re: Дали съм бременна? - 9 част
« Отговор #676 -: Януари 09, 2016, 14:11:01 pm »
И като стана дума за предишните страници, оказва се че теста ми в Рамус с чхг=1 на 8-ми ден след овулацията е бил положителен :)
Съответно на 10-ти или 12-ти просто няма как да ми покаже уринарен тест. Но това е при мен.
Златенце, благодаря за милите думи!
*
Re: Дали съм бременна? - 9 част
« Отговор #677 -: Януари 09, 2016, 15:48:10 pm »
Знам, че при някои отчита по-късно, заради по-късна овулация , но в моя случай за 13 дни трябваше да има имплантиране и някаква стойност на чхг, като се има в предвид, че на 48 часа се удвоява..... просто не искате да ми разваляте надеждите, но аз съм си ги развалила вече.... Само не разбрах тези рекламни трикове на тестовете, където пише  "отчита седмица след зачеването" , то реално за седмица след зачеването още няма имплантация....... и какво му беше по-високо на чувствителността , като отчита над 25 чхг този Клиър тест, а шуър чека е на същата основа, а дава да се прави най-рано един ден след закъснението....... абе глупава работа, ама хайде  :wink: 
*
Re: Дали съм бременна? - 9 част
« Отговор #678 -: Януари 09, 2016, 16:47:10 pm »
Mocko, уравнението по-горе е за овулация на 14-ти ден от 28-дневен цикъл. И пак не излиза така, че да покаже. Разбира се при някои момичета се получава, зависи сигурно от някакми индивидуални особености. А на теб ако не ти се чака просто направи кръвен тест (ама то не остана за кога ;) ). Той за няколко часа ще ти покаже. Успех!
*
Re: Дали съм бременна? - 9 част
« Отговор #679 -: Януари 09, 2016, 17:50:44 pm »
Прочетох в една статия, че след половият акт минават 8 дни до оплождането и точно след него започва да се произвеждат стойностите на ЧХГ....... тоест аз на 13 ден от контакта, щом нямам някакви си минимални 25чхг, за да излезе бледа черта на теста, значи със сигурност няма как да съм....... може би съм имала по-късна овулация, въпреки че цикъла ми е в педиод 27-28 дни....... Всъщност чувствам се малко разочарована, но се успокоявам с факта, че може би не му е било сега момента....... имам Субклиничен хипертиреоидизъм ..... тоест високо ТСХ, което не ми позволява да задържам плода...... трябва първо да го сваля и да си пия постоянно хапчетата и тогава да опитам пак....... а фолиевата киселина как мислите, да започна ли да я пия от сега или няма смисъл ?