Здравейте бебе-правещи! Изчетох стотици статии и форуми и несъм по близо до отговор дали съм бременна най накрая. Ето и моята история:
От около 5 години се опитвам да забременея и до сега не се получава. На 26г съм и съм се отчаяла, че няма да мога да имам детенце.
Трябваше да ми дойде на 10.09, а днес 17.09 още няма и помен от МЦ... Гърдите ме болят като при ПМС, кръста, гърба също, от време на време пристягане в яйчниците. По принцип МЦ м е редовен, идва ми обикновено на една и съща дата, от време на време се измества с няколко дни, но сега не знам дали е така. От толкова опити и отрицателни тестове вече напълно съм се отчаяла. Направих тест преди няколко дни, въпреки че ме беше страх да го погледна-шуърчек, но беше отрицателен и все пак очаквам да ми дойде.
......
Здравей, Malechka_palechka!
При начална бременност може да се наблюдават някои от симптомите, които описваш, но може и да е напълно безсимптомно..... като цяло подобни усещания не са сигурен признак за бременност, точна информация ще ти даде кръвен тест за бременност, вече беше казано
, но да допълня, ЧХГ тест правят във всяка лаборатория, може да е по всяко време на деня, не е нужно да е на гладно, цена около 20 лв.
Другият вариант е да направиш още един уринен тест (при това закъснение би трябвало да отчете, ако има бременност), но най-добре с първа сутрешна урина (тогава концентрацията на ЧХГ в урината е по-висока), а ако тестваш през деня добре е да е след 2-3 часа въздържане от прием на течности. Желая ти успех, дано първият тест да не е отчел правилно поради някаква причина.
При евентуален отрицателен тест е добре да се консултираш специалист, за да се потърси причината за закъснението на цикъла.
След като казваш, че понякога цикълът се измества с няколко дни и е установено, че овулацията е по-късно, може да включиш и тестове за О., за по-точно определяне на фертилните дни, или в рамките на 2-3 поредни цикъла да се направи фоликулометрия (проследяване на доминантен фоликул с изследване на хормони), което би дало по-точно информация за това настъпва ли овулация и в кои дни от цикъла е.
Пет години не е малко и е добре да направите някои основни изследвания, най-добре преглед при репродуктивен специалист. Консултацията с такъв специалист не означава непременно подготовка за ин витро, а да се направият основните изследвания без да губите време, тъй като една част от изследванията са в определени дни от месечния цикъл (хормони, проследяване на доминантен фоликул, изследване за проходимост на тръбите) и спермограма на партньора (това изследване задължително в репродуктивен център, не в обикновена лаборатория).
П.П.
Да попитам за овулацията, лекарят уточни ли колко дни по-късно и в кои дни от МЦ да очакваш О.? Как беше установено, правено ли е ехографско проследяване?
И каква е обикновено продължителността на МЦ (не дните за менструация, а продължителността на месечния цикъл)?