Да Марси ще направя тест днес , но като гледам май втората фаза пак няма да е добре защото това покачване никак не ми се случва .....
Рано е за такова заключение
, допустимо е БТ да се повишава и постъпателно до към 4-5 дни след + ову. тест, ще проследим как ще бъде в този цикъл.
... задължително ли първо на доктор и после хормони или мога да пусна хормони и след това да отида с тях напраео за консултация и ако ми изпишат прогестероноеи лекарства трябва да кажа че искам първо да се проследи О. ......
Първо се започва с изследване на базисни хормони, ехографски преглед, евентуално допълнителни изследвания по преценка на лекаря, и едва тогава терапия.
Може и сама да изследваш някои от основните хормони ФСХ, ЛХ, Е2 (на 3-5 ден от МЦ, най-добре на 3-ти) и да отидеш на преглед с изследванията. Другият вариант е да отидеш на консултация, в който и да е ден от цикъла, и да обсъдите с лекаря проследяване от началото на следвация МЦ.
При лекаря, който последно посещавах (в репродуктивна клиника), практиката беше такава: чакам менструацията и на първи ден от цикъла се обаждам за час (за втори или треди ден от МЦ), следва УЗ преглед (преброяване на антрални фоликули и проверка дали всичко е наред, примерно задържан ф.) и изследване на хормони на 3-ти ден. Още един-два прегледа (по преценка на лекаря) до овулация с изследване на естрадиол и определяне на предполагаемите дни за овулация.
След това, пак по преценка на лекаря, УЗ преглед след О., търсят се индикации за настъпила овулация, и изследване на прогестерон около 7-ми ден след овулация.
Дали точно по тази схема ще протече проследяването пак е по преценка на лекаря.... Примерно аз периодично изследвах щитовидни хормони, не съм имала проблем и терапия не се е налагала, но проверявахме през няколко месеца, тъй като съм с фамилна предразположеност, а и стресът ми беше много голям тогава .... И така, водеща е преценката на репродуктивния специалист.
Ако решиш сама да изследваш хормони, за начало LH, FSH, Estradiol (E2), може и Пролактин (изследването на този хормон не е свързано с определен ден от цикъла, но има специфични изисквания: сутрин на гладно, предишната вечер по-лека храна, без секс и без дразнене на гърдите, непосредствено преди изследването почивка 20-30 мин. в лабораторията) и хормони на щитовидна жлеза евентуално.
В някои лаборатории има пакетни изследвания и намаление на цената, ползвала съм пакет в лаборатория в София: TSH (Тиреотропен хормон), Prolactin (Пролактин), LH (Лутеинизиращ хормон), FSH (Фуликул стим. хормон), Estradiol (Естрадиол), Testosterone (Тестостерон), предполагам за Варна също има такива възможности....
Но пак да кажа, рано е да се прави заключение, че има проблем с базалната температура в ЛФ, ще проследим в следващите дни...