Доверих се на тозу лекар,понеже благодарение на него имам еьно дете,а предй това бях обиколила някллко гинекллози които не успяха.Хофя на преглед 3 дена преди очаквана менструация А колкото до Дуфастона,и аз се очудих,защоти ми го беше изписвал преди от 16 ден на цикъла,но потърсих в интернет и видях че и на други са го изписвали за подпомогане на овулацията.Другата седмица съм на преглед .Овулацията не е ли деняг с най ниска Т,преди да е е покачила,
.14-15 ден или е дрнят с най висока Т ?
presiana85, ето една примерна графика, в действтелност не винаги има този идеален вид, но принципно БТ се повишава след О. и трябва да се задържи висока във втората фаза
/снимката е линк към статия, клик върху нея/:
При спукването на фоликула на негово място се образува капсулка (така нареченото жълто тяло), която произвежда прогестерон, той е причината за повишаване на базалната температура. В някои случаи прогестеронът рязко се повишава след овулация, но е възможен и вариантът ден-два преди овулация да започне постепенното повишаване на прогестерона, т.е. ако се добави синтетичен прогестерон (Дуфастон и др.) ден преди О., това няма да попречи на овулацията.
Но приемът на Дуфастон във фоликулна фаза в твоя случай, според мен е някакво недоразумение. Помислих си за варианта лекарят да е казал да започнеш Дуфастона 5 дни след края на Клостилбегит, другото не е логично ........ Не случайно противозачатъчните таблетки съдържат прогестерон. Макар че след като се прави стимулация, редно е да се направи проследяване на фоликулите на УЗ, спрямо техния размер да се определят фертилните дни и едва тогава приемът на Дуфастон.
На тази диаграма се вижда динамиката на прогестерона в Лутеална фаза (фазата след овулация), синята графика.
След О. прогестеронът се повишава, достига своите максимални нива около средата на ЛФ, сред това, ако няма бременност, постепенно намалява и идва следващата менструация. При бременност остава висок.