Нали сега разбирате как всеки ме видя Блондинка, обяснете ми като на такава,
какво аджеба имате предвид! Дрождите в маята ли убивам с тази температура!?
Аз съм кулинарна хулиганка и този детайл ми убягва
и бъдете снизходителни, молим!
Мише, аз съм го чела отдавна в една тема за хлебопекарните в мама-та. Ето какво открих сега:
Дрождите са вид едноклетъчни гъби. Те са сред най-изучаваните еукариоти в микробиологията. Развиват се в захарни (въглехидратни) вещества и причиняват алкохолна ферментация. Клетката има овална форма. Ширината им е от 2 до 8 μm, а дължината им е от 4 до 10 μm. Диша аеробно. При наличие на топлина (около 42°С) и влага се размножава много бързо чрез пъпкуване. Дрождите са клетки, които живеят при аеробни условия. Имат малки ядра, голям брой, но малки митохондрии и хемогенна цитоплазма. Анаеробно живеещите дрожди имат големи ядра – малко на брой, но големи митохондрии и хетероплазмена цитоплазма. Размножаване Дрождите се размножават по-два начина вегетативно (пъпкуване и делене) и чрез спори (полов и безполов). При пъпкуване клетъчната им стена се издува, а чрез делене от начало се разделя ядрото и след това се образува преграда. При половия начин се сливат от 2 до 8 спори. При безполовия начин се сливат 2 клетки и ядрата им започват да се делят 2,3,4 пъти в кл. Обвивка се образува от 4 до 8 аспоспори. Човекът използва тези организми от хиляди години в производството на хляб, вино, бира.
Маята за хляб се състои именно от гореописаните дрожди.
Друго много важно приложение на тези едноклетъчни, е използването им за синтезиране на рекомбинантни лекарства. Например някои видове инсулин, който е необходим на болните от диабет, са синетзирани именно в клетките на Saccharomyces cerevisiae.
източник: bg.wikipedia.org
============
таблица за температурите влияещи на маята при втасването.
При температура от:
под и 2Ц : Маята все още не е активирана, не протича втасване.
16-21 Ц: Вече действа, но все още е забавено втасването.
21-32 Ц: за прясната мая е най удобната температура.
41-46 Ц: за обикновенната суха мая най удобната температура.
52-54 Ц: най удобната температура за инстант сухата мая.
59 Ц и нагоре : Маята бог да я прости, умира.