-макарони със сосче от сметана , спанак , кашкавал, сирене
-зелена салата с варени яйца
Може и за утре едни спаначени хлебчета , които наскоро коментирахте тук.
Вкусни бъркани хлебчета
Аз правих преди дни следните хлебчета- смес от маяно и содено тесто -много вкусни бяха:
-1/2 ч.ч. прясно мляко
-1ч.л.захар
-1/3 кубче мая
-1/2 ч.ч. кислео мляко
-1 ч.л. сол
-1 яйце
-1 ч.л сода и 1ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.ч. фини овесени ядки
-1/2 ч.ч. пшеничен зародиш или фини пшенични трици
-брашно до гъсто тесто -без да се измесва с ръце ,а се бърка с дървена лъжица -както за содена питка или бърканата пица- аз също не премерих колко сложих , за да дам по -конкретна мярка
поръска по желяние -ким , сусам ,мак
-малко мазнина при оформянето им
Маята се разтваря в топлото мляко + захарта. Содата се разтваря в киселото мляко , добавя се солта , бакпулвера и яйцето. Сместват се двете течни смеси .В купа се смесват овесените ядки и зародиша/триците и се довя течната смес , разбърква се хубаво .Следва брашно , като се бърка с дървена лъжица енергично - до описаната гъстота .Оставя се да втаса на топло 20тина минути. С намазнени с олио ръце се оформят топки или цял хляб -доста лепне -може направо да изсипете върху хартия за печене и загладите и намажете с четка с олио отгоре .
Аз късам топки колкото ябълки , присплесквам ги , овалвам в намазнена ръка и слагам на хартия .Обичаме коричка -за това пека на малки хлебчета. Може и във форми за мъфини много красиво да стане предполагам , но не ми се цапаха формички . Втасват още 15 мин и се пекат до зачервяване. Не ги правете много високи -а по сплескани , за да се изпекат . На нас много ни хареса комбинацията от маяно тесто с доминиращ вкус на содена питка.