М-и, една китайка ми разказа как тя го прави и по нейния начин действам.
Ориз с яйца и зеленчуциОризът (Басмати) се измива добре и се сварява в подсолена вода и се охлажда в хладилник. Може и от предишния ден да се приготви. Вари се 15 мин в съотношение 1:2 с водата. Не се бърка по време на варенето. Когато е охладен го разрохвам с вилица, за да се отделят зрънцата едно от друго.
В мазнина се запържват няколко яйца, разбъркани. Като са готови трябва да се извадят и да се сложат в същата мазнина зеленчуците / царевица и грах (от консерва или замразени), морковчета (варя си ги докато варя и ориза), соеви кълнове. Може и с други разбира се и накрая пак да се добавят яйцата.
Една приятелка пък ми каза, че след като оризът се свари го измива със студена вода. Така също ставало. Аз не съм го пробвала обаче този вариант.Аз не го правя и добавям директно зеленчуците към яйцата. След като и те се задушат се слагат подправки по желание (аз слагам къри и гарам масала, може куркума също) и накрая се добавя оризът. Разбърква се и е готово.
По този начин оризът не слепва.