По искане на mishanta пускам рецептата за шоколадовите кексчета от ДРЗ 2015 за скаличките от ДРЗ 2014
Шоколадово суфле Необходими продукти:
200 г натурален шоколад
200 г масло
7 яйца
270 г захар
125 г брашно
50 г натурално какао
мазнина за формите
сладолед с вкус по избор
Начин на приготвяне:
Шоколадът се натрошава и се разтопява заедно с маслото на водна баня, като се бърка непрекъснато.Яйцата се разбиват със захарта на пяна, след което се прибавят шоколадовата смес, брашното и какаото.Всичко се разбърква много добре.Формите се намазват с мазнина.По желание по дъното и стените на формите може да се поръси малко какао, след което се пълнят с шоколадовата смес. Какаото позволява суфлето да се обърне в плоски чинии и да се сервира отделно.Фурната се загрява на 225 градуса и суфлетосе пече 10 минути, но не повече, тъй като има опасност да се изпече вътрешността, което не е желан ефект. Готовото суфле се гарнира с топка сладолед.
Аз ползвах купички за кремкарамел, като те се пълнят до половината, понеже сместа бухва и почти удвоява обема си.
СкаличкиНеобходими продукти:
250 г чаени бисквити
100 г счукани орехи
125 г разтопено масло
пудра захар на вкус
3 с.л. какао
3 с.л. ром
за глазурата
100 г натурален шоколад
кокосови стърготини
Начин на приготвяне
Натрошаваме бисквитите на много ситно. Най-лесно това става с помощта на кухненския робот. Иначе е леко трудоемка работа, но не невъзможна.
Смесваме бисквитите с орехите, захарта (сложете на вкус), какаото, маслото и рома.
Разбъркваме много добре, докато се смесят продуктите. След това с помощта на супена лъжица загребваме от сместа и с две ръце оформяме във формата на конус. При оформянето на скаличките е желателно да стискаме силно с ръце сместа, за да се получи стабилна форма. Ако сместа ви се стори прекалено течна или суха, и скаличките се разпадат при поставянето им в подноса, добавете съответно още бисквити или масло.За глазурата - разтопяваме шоколада на водна баня. Към готовия шоколад добавяме няколко капки олио, за повече блясък. С помощта на супена лъжица обливаме всяка скаличка.Когато шоколадът започне да стяга, поръсваме скаличките обилно с кокосови стърготини. Съхраняваме скаличките на хладно.
Да добавя само,че за скаличките опитвам сместа и овкусявам по мой вкус
на око .