Печена патица с портокалова глазураОсновно съм се водила по тази рецепта:
http://www.kulinarno-joana.com/2013/12/pechena-patica-s-portokalova-glazura-i-vinen-sos/Доста времева, но много вкусна рецепта, докато разглеждах и други, прочетох, че може да се приготви от предният ден и да се съхранява в хладилник.
За патицата: 1 патица над 2кг сол и черен пипер млян
Слагам тава вътре решетка, отгоре изчистената и овкусена патица и я покривам с фолио. Пека 1.5-2ч. на 170градуса.
Портокалов сос:
50гр захар
50гр бял оцет
сок от един портокал
1с.л. ром
Слагам в малка тенджера захарта и оцета (идеята на оцета е карамела да не загори), варя докато се карамелизира захарта, слагам портокаловия сок, след това рома, сгъстявам 2-3мин.
Вадя патицата, мажа я със соса и пека на 200градуса до зачервяване (някъде около 30-40мин).
За соса:
2л олио
1л краве масло
Вътрешности от патицата
1-2 моркова
1 глава лук
1с.л. брашно
600-700мл вода(може бульон)
сол
няколко зърна чер пипер
1 дафинов лист
Отделно задушавам вътрешностите ситно нарязани( в моят пакет само воденичка и сърце)като остане на мазнина слагам маслото лука и моркова и пак така да се изпари течността, слагам лъжица брашно, разбърквам и наливам водата, добавям подправките и варя на среден котлон (при мен на 6 от 9) да остане 1/3.
Салата(айсберг, чери домати, краставица)
Пилешка супа
Патица с портокалова глазура