Момичета, няма нищо особено в рецептата. Сигурно е много подобна на тази, която вие си правите. Просто яйцата са домашни и затова сосът става по-жълт. Та сигурно затова ви заблудих, че е нещо различно. Ще я напиша за всеки случай.
Кюфтета с бял сос
За кюфтетата
400-500 гр. кайма
1 малка глава лук
една шепа ориз
1 яйце
подправки (сол, черен пипер, чубрица, аз слагам и кимион)
За соса
30-40 гр. масло
1/2 кисело мляко
2-3 яйца (аз сложих 2, но пак се оцвети много)
3 супени лъжици брашно
сол
Допълнително
пилешки бульон за варене на кюфтетата
брашно за овалване на кюфтета
индийско орехче и магданоз за поръсване (нямах магданоз и не сложих)
Омесва се каймата и се оформят кюфтета. Овалват се в брашно и се пускат във врящия бульон. Бульонът не следва да е много, само толкова колкото да покрие кюфтета. Аз нямах домашен бульон, а готови не ползвам. Затова сложих кюфтета във вряща подсолена вода с малко мазнина. Пак се получи вкусно.
Кюфтета се варят 20 мин и се изваждат от бульона.
В дълбок тиган се запържва леко маслото. Добавят се постепенно предварително разбърканите брашно, кисело мляко и яйца. Бърка се непрекъснато. Започва да се добавя и бульонът, в който са вряли кюфтетата, до постигане на желано количество и гъстота.
След като сосът е готов, кюфтетата се заливат с него. Поръсват се с индийското орехче и магданоза.