Аз така и не можах да разбера какво е това подскачане на тема плодов сок. Вмятам, че не съм давала, не за друго, а защото давам сурови плодове, освен това захраних със зеленчуци, също така съм привърженик , че от голата водица по-хубаво няма, но както и да е . Ако плодовия сок е вреден, значи и плодовете са вредни, какво по-различно/вредно съдържа сока от полод за разлика от самия плод , в плода няма плодова захар и киселина ли?, говорим особено ако е захранено бебето със суров плод.
Захранване - едно време през 90те, 80те 60те и т.н. години, първо масово сме захранвани още във втория месец, на всичкото отгоре със сокчета, не виждам това да се отразило на стомасите, не са изгнили я, смея да твърдя категорично и, че сме по здрави, да това е и поради ред други причини, които не касаят захранването, но все пак. Това, че някой страда от гастрит, колот, метеоризъм, язва и прочие болести и състояния на храносмилателната система не означава, че първопричината е захранването.
Сигурна съм и че педиатрите не само са на ясно, ами и повече и твърде по-наясно от нас по въпросите за препоръките на СЗО, но имат и лично мнение, често и особено по-възрастните, на база опит от не далечното минало, без значение дали са прави или не, аз лично не съм в позиция да ги съдя, най-малко образование и опит имам, на своя глава решавам какво и дали да слушам и изпълнявам, нищо не е задължително, отговорността си е моя.
Често чета категорични и твърде крайни мнения "базиращи се на " СЗО, ама как, абсурд направо и ден ПРЕДИ 6тия месец никакво захранване, ако ли не сме "провалили" децата си . Ето какво намирам обаче, както се вижда по-нататък мнението на ЗСО изобщо не е така категорично.
"СЗО препоръча въвеждането на допълващи храни на възраст ОКОЛО 6 месеца, с продължаващо кърмене, ",
а също така и из кодекса на СЗО :
" Чл. 2. Обхват на Кодекса на СЗО
Кодексът се отнася до маркетинга и практиките, отнасящи
се до следните продукти: заместители на майчината
кърма, включващи млеката за кърмачета или преходните
млека; други млечни продукти, храни и напитки, както и
храни за захранване, давани с бутилка, когато биват
представяни и комуникирани като подходящи, с или без
допълнителна преработка, за частичен или пълен
заместител на майчината кърма; биберони и шишета.
Кодексът се отнася и до тяхното качество и достъпност,
както и до предоставянето на коректна информация,
относно тяхната употреба
Анекс 3
“През първите четири или шест месеца от живота на
детето, майчината кърма сама по себе си обикновено е
достатъчна, за да задоволи нормалните хранителни
нужди на новороденото. Майчината кърма през този
период може да бъде заместена или допълнена със
заместители на майчината кърма, включващи млеката за
кърмачета или преходните млека. Всяка друга храна като
краве мляко, плодови сокове, каши, зеленчуци, или други
течни, готови или полу-готови храни, предназначени за
бебета и давани им след този период (4-6 месеца), не
могат да бъдат смятани за заместители на майчината
кърма (или за подходящ заместител).”
Значи става дума периода на захранване 4-6 месеца, около 6тия месец и никъде категорично след 6тия.
За сока - пак до колкото чета точно СЗО след 6тия месец препръчва да се дават такива, защото "доставят витамини, минерални соли, органични киселини, глюкоза, фруктоза, пектин и вещества с антибактериален ефект, които активират стомашната секреция и подобряват чревната моторика. В началото се започва с даване на ябълков сок, който се понася добре от бебетата. ", препоръката е само да не е преди заспиване.
Извинете за дългия пост, може би и офтопик, но все пак се коментираше по-горе. Аз лично каквато съм я свършила - свършила. Някой знае ли около годинката правят ли се пак кръвни изследвания?