Баба ми едно време задължително правеше сладък ориз със сушени сини сливи и лозови сърми с ориз и копър.
Последните години ни се размиват постните маси на Бъдни вечер. Като дойдат коледарите и питат за месо, брат ми постно би ял единствено ако в къщата няма блажно, та си редим постни маси и остават или се ползват като гарнитура към месото
Тук или поне у нас, няма обичай да се прави питка с пара, пара се слага в баницата с късметите, но тя е за Нова година, защото е със сирене.
пп
Върнах се да дописвам за пълнената тиква( Смайл видях те ). Правих веднъж, напълних малка бяла тиква със сушени кайсии, сливи, стафиди, орехи, лешници и няколко лъжици мед. Сложих и капачето и пекох няколко часа, стана чудесна, но сякаш малко тежка, отделно на фона на количествата по празниците и съм решила да не правя с такъв повод.