bonbolini, ПРЕДИ всичко - спри сама да се упрекваш за това как се чувстваш в момента. Не мога да кажа "всички", но мога да кажа "мноооого майки" сме минали през това в една, или друга степен. Всяка огромна промяна - е шок за психиката, дори да считаш че си подготвен за нея и тя да е била много желана. В моя живот - по-кардинална промяна "на всичко" от раждането на сина ми - няма и досега и не мога да кажа, че напълно съм се адаптирала и досега. Което не пречи да считам Дани за най-голямата си радост и "постижение"
Ти съвсем наскоро роди, още си на етапа в който бебето изисква супер интензивни грижи 24/7, може още да ти бушуват хормоните - всичко си казва думата сега. Промяната, преумората, натрапчивата мисъл, че "край вече - нито една от личните ти радости преди детето няма да я има...". Спокойно, това последното не е баш така. Разбирам те, въпреки че не съм изпадала в "плачещо-тръшкащи" кризи след раждането - имала съм ги тези усещания за които говориш . И все още ги имам понякога, но са редки, за момента, по конкретни поводи.
Меци ти е дала някои идеи. Аз тогава си казах, че: "това е срочно" т.е. си набиеш, че "това има край" и.... оххх как да го кажа...има какво "по-добро" да чакаш - психически ти действа добре. Следа като един ден изпаднах в нерви ( с бебе на месец), че нещо съвсем битово и обичайно за мен доскоро, което не съм и забелязвала дето се вика - вече се явява върховен и невъзможен лукс... Седнах си на задните части и си казах така: "Няма вечно да храня на 3 часа, да сменям памперси на час, да не спя по цели дни и нощи, да се чувствам като парцал. Докато се усетя - ще има за мен усмивки, гукане, разредени хранения, повече разходки, повече неща, които мога да правя и с бебе. Ще изчакам спокойно да дойдат тези моменти, светът е пълен с хора с деца, които имат и друг живот освен децата". На старта, с първо бебе - просто се шашкаме повечко.
Не те познавам и не смея да давам акъли "на ангро". Мога само да споделя за себе си.... На мен събиранията с майки с деца баш - не ми действаха добре на нервите и психиката в онзи момент точно. Напротив. Колкото ми липсваше активният ми и доскоро разнообразен живот - постоянното разтакаване с други майки с бебета и липсата на друга тема за разговор освен бебета - ме сдухваше още повече. Вкл., защото всички край мен - изглеждаха напълно удовлетворени да правят само това и то им стигаше, а на мен - не. И естествено - беше ми неудобно даже да го коментирам, чувствах се сбъркана и лоша. Прекрасни момичета са споменатите майки и до днес са ми приятелки, много ги обичам, държа да го уточня, защото доста от тях четат и пишат тук - да не излезе нещо, което не е.
За мен решението поне беше - да си общувам с хора от обичайната си среда, да правя оптимално много от нещата, които правех преди детето и да върна живота си максимално към предишното, но вече с дете.
Изобщо не е трудно, или невъзможно, въпреки че в моята компания всички са с доооста по-големи деца от моето. С малко взаимно съобразяване и напасване - си се виждахме, излизахме, ходехме по любими места, заедно с бебето...и започнах да се чувствам доста по-човешки. Набързо. Ако изключим нощен клуб - с бебето можеш да отидеш навсякъде, да се видиш с всеки, да си вършиш всичко обичайно - не е особен проблем. Просто опитай и ще видиш, че става. Ако пък имаш и приятели с по-големи деца - гледай само "отбор бавачки"
Първото ми лято с Дани - почти нямаше вечер да не вечеряме навън с компания и да се приберем след 23ч. (моят просто не спеше). Ако спеше - екстра, щеше да си спи в количката в ресторанта, но той - неее. Е, като си го "завъртим" два пъти на масата и всеки е вечерял спокойно, пил бира, или вино, аз отпочинала, разговорите - на всякакви теми...пък се прибереш спокоен и разпуснал у дома. Просто пример давам. Бебето може да си го размъкваш навсякъде (ако няма грипна епидемя) и да си живееш нормалния живот, да си имаш нормалните контакти - въпрос на организация е.
П.П. Чела съм, че има и тежки състояния на следродилна депресия, които са за специалист, медикаменти понякога и не бива шега с това. Спокойната и щастлива майка е най-добра за детето си, не изнервена и плачеща и сама го знаеш. Та, ако става по-зле - наистина потърси професионална помощ. Пожелавам ти да не се налага!