0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Мултикукър - модели, рецепти и съвети!
« -: Октомври 29, 2014, 05:49:55 am »
Привет кулинарни приятели!
От около година проучвам този тип ново поколение уреди,
които притежават в себе си доста възможности, функции и приложения!
Чистота на готвенето в един съд, варене, печене и задушаване, дори квасене на мляко.
Бавно готвене, което може да се случва нощем, а сутрин прибираш в хладилника
и след работа има готова домашна храна, която трябва само да се стопли.
Възможност за транспорт и това да се взима на почивка, на къмпинг или в планината .

Моделите предлагани на нашия пазар са няколко, рекламирани много и на различна цена.
В коментарите в куминарните форуми срещнах и много, които се поръчват от чужбина.
В голям магазин за техника до нас имаше промоция на такъв уред италиано-китайски :photo:
и Дядо Коледа подрани и ме зарадва с тази джаджа.
Уреда е тестван вече два месеца ежедневно от две дами.
Марката не е популярна и рекламирана, но цената беше добра с оглед мнителната ми същност
към реалната му употреба. Първия опит обаче, беше повече от успешен,
а Митака поклати глава и каза: - Здравословно, има много зеленчуци :)

Свинско с картофи, моркови и грах :photo:

Нарязах на кубчета свинско месо, лук, картофи и моркови!
Поставих всичко в съда на кукъра, добавих подправки чубрица, червен пипер/черен съвсем малко/,
сухи зеленчуци за супа, малко сол долях топла вода, разбърках и пуснах на програма
SLOW COOK бавно готвене и отидох да взема децата!
15 минути преди края сложих чаша доматен сок, пресен магданоз и бучка масло.

.... днес нов тест Пиле с прясно зеле :)


« Последна редакция: Октомври 29, 2014, 06:12:16 am от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Мултикукър - модели, рецепти и съвети!
« Отговор #1 -: Октомври 29, 2014, 09:09:02 am »
Мише, със здраве да си ползвате уреда.
Ще следя темата.
Бях се навила на 90% да си купя такъв уред, но се отказах поради 2 причини: 1) видях книжката с рецептите и установих, че не е като при хлебопекарната, т.е. само да сложиш продуктите и уреда да забърка и да сготви, а си подготвяш всичко извън него и после само го ползваш за самото печене, варене и т.н. (а аз нали си имам печка така или иначе), 2) вместимостта е малка и не става за готвене за повече хора.
Предполагам е по-здравословно все пак.
Интересно ми е какво е твоето мнение по въпроса.  :P
*
Re: Мултикукър - модели, рецепти и съвети!
« Отговор #2 -: Октомври 29, 2014, 09:32:43 am »
Ще следя темата. Малко съм скептична към такива уреди, но пък обичам бавното готвене, а като започна работа може би няма да имам време за такова или ще ми трябва по-голяма организация.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Мултикукър - модели, рецепти и съвети!
« Отговор #3 -: Октомври 29, 2014, 15:36:05 pm »
Още две рецепти и ще разсея първата причина Усмивке :),
а втората веднага, вътрешния съд е с вместимост 5 литра.
Първото ястие което сготвих ядохме два пъти четиримата,
дори има още една порция за Митака, който не обича зеле.

М-и и аз бях скептична и още съм в известен смисъл, след около месец
ползване ще имам окончателно мнение!

Пиле с прясно зеле

На дъното на съда сложих малко мазнина, сложих месото и пуснах
кукъра на програма SLOW COOK бавно готвене, което е 4 часа.
/това време е много за тази рецепта и следващия път ще го правя на
програма задушаване и ще променя времето тук,
защото на втория час беше готово, но все още разучавам уреда готвейки/.
В голяма тава нарязах една малка зелка, настъргах един морков и разбърках със сол
и червен пипер и всичко това добавих в кукъра където месото вече се задушаваше!
Добавих вода и оставих да се готви, 15 минути преди края сложих чаша доматен сок,
бучка масло и магданоз и резултата е следния :photo:
« Последна редакция: Октомври 29, 2014, 16:39:21 pm от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Мултикукър - модели, рецепти и съвети!
« Отговор #4 -: Октомври 29, 2014, 16:46:13 pm »
Мишанта, аз имам същия или подобен уред и съм много доволна от него. В Щатите битува под името crock-pot или slow cooker - електрическа тенджера за бавно готвене.
 
Разликата е, че моят е много прост откъм функции. Има един бутон с три положения: 1) за готвене на висока температура, 2) готвене на ниска температура и 3) за поддържане на храната топла. Нарочно си го избрах такъв, за да избегна електрониката и да намаля вероятността от чупене. Съдът, в който се готви храната, е керамичен. Отстрани тенджерата с нагревателите е алуминиева. Капакът е стъклен, не се затваря херметически и има дупчица, за да изпуска парата, ако налягането е твърде високо.

http://www.target.com/p/crock-pot-stainless-steel-slow-cooker-5-qt/-/A-10963122?ref=tgt_adv_XSG10001&AFID=google_pla_df&LNM=10963122&CPNG=Appliances&kpid=10963122&LID=3pgs&ci_src=17588969&ci_sku=10963122&kpid=10963122&gclid=CjwKEAjwoMKiBRDHwoaQ0dzn0UwSJAAUk5JiyY-65ru6ucKKOS4iOV8FAFjvR_NkkFQwdFOLlReLyRoCdH_w_wcB



Всички у дома сме много доволни от тенджерата и често готвим с нея, особено мъжът ми, когато готви само месо. Има чудесни рецепти за приготвяне на всякакви ястия. Ще му поискам две успешни рецепти, които изпробва наскоро, и ще ги публикувам.

Аз първоначално се опасявах да оставям електрически уред включен у дома, без да има кой да го наглежда. Но колеги и приятели американци ме увериха, че точно този уред пожари не прави и се ползва масово всеки ден и всяка нощ.
*
Re: Мултикукър - модели, рецепти и съвети!
« Отговор #5 -: Октомври 29, 2014, 17:21:00 pm »
Майка ми през годините е накупила де що нов уред излезе, повечето и стоят в кашоните прибрани, ползвани броени пъти. Аз го определям като вещомания и много го мразя, нямам нито един такъв уред, дори кафе машина не купувам за сега, че за 5 кафета дневно ще е в повечето дни, но май няма да устискам фронта за нея  :) Това е полезна машинка, но щом не идва с книжка рецепти, които да харесваме и да готвя ежедневно, вероятно ще си прашасва повече. Не знам, ще чета и ще мисля.
Re: Мултикукър - модели, рецепти и съвети!
« Отговор #6 -: Октомври 29, 2014, 18:06:15 pm »
Аз се бях навила много за уреда на Филипс. Има си и рецепти с него.
Обаче не успях да намеря достатъчно екстри като за мързеливи готвачки като мен :)
Рецептите, при които пъхаш всичко и чакаш да стане са малко (или поне така ми се струва), а тях може да ги приготвиш и в обикновена тенджера.
Липсва ми аналога на бъркането и месенето при хлебопекарната.
Полезността му доколкото разбирам е по-здравословния начин на приготвяне на храната. Предимство е и, че може да си го пренасяш лесно насам натам.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Мултикукър - модели, рецепти и съвети!
« Отговор #7 -: Октомври 29, 2014, 18:18:25 pm »
Цигу, дали е същото? И ние имам крокпот (за разлика от теб, у нас събира прах, предпочитам си глинените съдове), но Мишанта казва, че това можело и да вари и пече. Крок пот-а не го може това. Или не съм разбрала?


  
*
Re: Мултикукър - модели, рецепти и съвети!
« Отговор #8 -: Октомври 29, 2014, 18:45:20 pm »
Боби, струва ми се същото - уред, който готви бавно и сам. Със или без заготовка на продуктите.
Вари ако сложиш течност, а пече, ако просто напъхаш месо без течност. Например печем цяло пиле със сухи подправки. Признавам, че манджите ми излизат по-скоро задушени отколкото печени. Не излиза препечено като във фурна в отворена тава.

Допускам обаче и да греша. На Мишанта тенджерата прилича на космически кораб.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Мултикукър - модели, рецепти и съвети!
« Отговор #9 -: Октомври 29, 2014, 20:44:24 pm »
Много се радвам на включването на Цигу и Боби,
защото когато си ползвал такъв уред, а според мен те са на един и същи принцип,
може да разменяме рецепти и похвати!
Смайли, аз не целя да заменя фурната или котлона,
просто ми се вижда удобно, чисто и вкусно. Иначе и аз харесах Филипса,
но ще ми дойде множко да си го позволя само така за теста.
Виж 60 лв по ще прежаля, но ми се струва, че ще е ползвана вещ, да видим.

М-и аз обичам "помощници" и имам, като се замисля нямам такъв който да седи опакован,
експлоатирам ги!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Мултикукър - модели, рецепти и съвети!
« Отговор #10 -: Октомври 29, 2014, 21:00:40 pm »
аз не целя да заменя фурната или котлона, просто ми се вижда удобно, чисто и вкусно. аз обичам "помощници"

Добре си обобщила преимуществата - просто е различен вид готвене, не изисква висене край печката и наглеждане. Действително уредът може да готви сам, бавно, в продължение на часове. Иска да се опитат определен набор рецепти и най-сполучливите после се ползват редовно. Уредът е подходящ за ястия, при които се цели задушаване на месо и зеленчуци, и може да остане бульон или сос.

Аз рядко готвя типично български манджи, защото отказвам да задушавам, варя и пека за едно ястие. Тази тенджера е екстра за хора, които искат да ядат готвено, но не и да се въртят дълго в кухнята.

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Мултикукър - модели, рецепти и съвети!
« Отговор #11 -: Октомври 29, 2014, 23:20:53 pm »
Ами това става и с обикновен глинен гювеч -слагаш всичко вътре ,гювеча във фурната ,настройвам таймера и готово. Пак е бавно ,чисто и не изисква висене .
Е,има си гозби,изискващи  така или иначе  висене независимо от уреда,а поради рецептура.

Аз готвя основно на фурна.Моята  е такъв модел ,че има един разделител в средата ,който я разделя на две отделни самостоятелни фурни ,всяка работеща при различни температура и режим .Мога едновременно  горе да пека риба ,долу кекс ;разделителя се маха и става голяма фурна за голяяям глинен гювеч.
Мисълта ми беше ,че при една функционална готварска печка ,не са нужни други уреди и джаджи за топлинна обработка и готвене ,aма това си е мое мнение .

Според мен е удачен при пътувания и почивки ,ако ще готвите ,че е компактен и лесно преносим.

Иначе като студенти се сещам що манджи готвехме в едновремешните ел.тенджери :)  И даже едно време  имаше рецепти за дунапренова торта ,която се пече в ел.тенджерата.Ама стига спамих темата,Мише извинявай.
Пп.и по нощите охладнях от твоите снимки .
« Последна редакция: Октомври 29, 2014, 23:23:50 pm от nimika »


*
Re: Мултикукър - модели, рецепти и съвети!
« Отговор #12 -: Октомври 30, 2014, 02:35:53 am »
Ами това става и с обикновен глинен гювеч -слагаш всичко вътре ,гювеча във фурната ,настройвам таймера и готово. Пак е бавно ,чисто и не изисква висене .

Съгласна съм, така е. Само че моята фурна по американски табиет побира средна по размер овца. Не ща да я включвам за всяко готвене. Имам и малка фурничка за сандвичи и малка тава, но там гювеч не се побира. Ако имах твоята фурна, не бих се знимавала с електрическа тенджера.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Мултикукър - модели, рецепти и съвети!
« Отговор #13 -: Октомври 30, 2014, 02:58:23 am »
Ами това става и с обикновен глинен гювеч -слагаш всичко вътре ,гювеча във фурната ,настройвам таймера и готово. Пак е бавно ,чисто и не изисква висене .
Да, аз затова и не го ползвам ,а правя в гювеч. И моят е като на цигу, огромна америакнска, понеже там други май няма, но  си я включвам дори да си правя една принцеса. Дори си изхвърлих малката печка/тостер дето пече отгоре за принцеси, понеже ми се струваше, че върши същата работа като една фурна.
Според мен уреда върши работа, ако искаш да го заредиш и да отидеш на работа ( или да си легнеш да спиш), а като се върнеш ( станеш от сън) де е готово и топло яденето. Макар и моята печка да го може това, но някакси ми е по-спокойно като не съм я оставила нея включена.


  
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Мултикукър - модели, рецепти и съвети!
« Отговор #14 -: Октомври 30, 2014, 06:31:49 am »
Нимика,  важно е да се погледне от всички страни и това е правилния подход.
А глинения съд не го давам за никакъв друг, дори и космически да е!
Бавното готвене е само една от опциите на Кукъра, но аз просто не съм имала време
да тествам другите и затова действах с нея, но ще коригирам рецептата след това.
Макар, че ако готвя нощем, ще е опция.

Цигу, моля при време да опишеш рецептите за които спомена за да имаме поне десетина
и да направя нов раздел в Рецептурника :)
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Мултикукър - модели, рецепти и съвети!
« Отговор #15 -: Октомври 31, 2014, 15:42:24 pm »
http://pep-4o.blogspot.com/2012/04/blog-post_18.html това не е точно моята рецепта за кюфтета по чирпански, но пък пише, че е подходяща за Крок пот. Аз не пържа кюфтетата и ги правя без хляб. Задушавам си лук и настърган морков, че дребното го дели на парченца, наливам водата, като заври слагам кюфтетата, приготвям картофите докато кипни отново и сипвам и тях. Предимно цапам много като готвя, но заради Смайл съм ги броила 2 чинии, купа за каймата и дъска само  :lol:
Re: Мултикукър - модели, рецепти и съвети!
« Отговор #16 -: Октомври 31, 2014, 16:19:24 pm »
Предимно цапам много като готвя, но заради Смайл съм ги броила 2 чинии, купа за каймата и дъска само  :lol:
:pipy_longstocking:
*
Re: Мултикукър - модели, рецепти и съвети!
« Отговор #17 -: Ноември 11, 2014, 22:14:19 pm »
Мишанта, със закъснение прилагам двете рецепти, изпробвани и препоръчани от мъжа ми. 

Пиле в крок-пот (Slow Cooker Chicken)
http://a.msn.com/56/en-us/r1RDkyNUIX8bvJIOZBNcwZu

Продукти
- 1 цяло пиле
- 1 чаша вода
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 супена лъжица сол
- 1 съпена лъжица черен пипер
- 1 200 г гъби от консерва, нарязани (и с пресни печурки става)
- 1 супена лъжица соев сос
- 1/4 чаша червено вино
- 1 супена лъжица изсушен и смлян чесън (или 1-2 скилидки пресен чесън)

Приготвяне
Пилето се слага цяло в съда с останалите продукти. Готви се 5 часа на средна температура. Към края може да се прибавят нарязани картофи и моркови, които да се поднесат като гарнитура.


Говеждо на конци в крок-пот (Slow Cooker Shredded Beef)
http://addapinch.com/cooking/slow-cooker-shredded-beef-recipe/

Продукти
 - 400 г обезкостено говеждо месо (големи парчета плешка или рибица)
 - 1 чаша говежди бульон
 - 2 супени лъжици сос Worcestershire
 - 1 супена лъжица Montreal Steak Seasoning (смес от сухи подправки: червен пипер, черен пипер, сол, изсушен чесън, изсушен лук, кориандър, семена от копър, смляна люта чушка в съотношение 2:2:2:1:1:1:1)

Приготвяне
Месото се поставя в съда, без да се реже. Прбавя се бульонът. Сосът Worcestershire се излива върху месото, след това се поръсва сместа от сухите подправки. Готви се 4 часа на висока температура или 6-8 часа на ниска температура.
Месото се вади от съда и се реже и разкъсва на късове и конци. Залива се със соса.
Може да се сервира върху хляб като топъл сандвич или на късове с гарнитура от зеленчуци. По желание сосът може да се сгъсти, и дори да се прибавят/сварят в него гъби.

 


*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Мултикукър - модели, рецепти и съвети!
« Отговор #18 -: Ноември 12, 2014, 04:22:20 am »
Цигу, какво ти закъснение,  :P да има и добро настроение!
Ще ги изпробвам задължително!Благодарности на големия човек!
М-и, кюфтета по чирпански е добра идея и скоро ще направя!

Все по симпатичен ми става този уред, правих задушени картофи,
свинско със зеленчуци по китайски, пиле с картофи като гозба.
Още не мога точно да нацеля програмите и затова не ги описвам тук.
Но мисля с времето ще ми се избистрят възприятията и взаимоотношенията с кукъра  :D
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Мултикукър - модели, рецепти и съвети!
« Отговор #19 -: Ноември 12, 2014, 09:54:55 am »
Цигу, а твоят крок-пот колко литра е? Струва ми се, че в тези, които се продават тук цяло пиле не може да се събере (без да съм сигурна разбира се).