Gerita, моето лапаро беше при д-р Начев в Майчин Дом.
Бях го описвала за една съфорумка и сега само ще го копи пейстна.
Преди самото лапаро имах една визитация при доктора - в Майчин Дом на 9-тия етаж. Тогава уговорихме и подходяща дата за операцията.
Преди операцията се пускат кръвни изследвания и урина. Те ще кажат какви точно (аз вече ги забравих). Кръвна група също, ако няма картонче от преди. Най-добре е да се поиска направление от личния лекар, за да не се плащат. Аз не го направих и платих почти 100 лв. за тях.
В деня преди операцията те хоспитализират. За съжаление процедурата с цялата бюрократщина трае няколко часа. От 8-8.30 ч. чак към 12 ч. и нещо ме "хоспитализираха", т.е. регистрираха за операцията.
Трябва да се носи направление от личния лекар.
Първо се минава през регистратура, после през една сърдита лелка, дето си реди пасианси и ти обработва документите, после ми правиха ЕКГ, защото не си бях правила предварително, после среща с анестезиолог (това е интервю дали си алергична и др.подобни). Навсякъде обаче има чакане. Минаваш да си вземеш нощница (Начев държи да си с болнична нощница, а не с лична по време на операцията). Трябва да оставиш залог срещу нощницата (някакъв предмет, не много скъп, аз оставих чадъра си). Връщат ти го при изписването.
След като те запишат, ако си от София си отиваш да спиш у вас. Изчакваш само да видиш от колко часа ти е операцията. Залепят информация на 9-тия етаж.
На другия ден рано рано (към 7-7.30 ч. се отива в болницата). Операцията въобще не се усеща. Не е страшно и не боли. Аз лично треперих след събуждането, защото лапарото се прави в студена зала и измръзваш. Бях в реанимацията едно денонощие (мисля, че защото беше петък срещу събота, иначе можеше да ме преместят по-бързо в стаята). После направо си тръгнах за вкъщи. Не съм спала в болничната стая. В реанимацията също не е страшно.
В понеделник отидох да ме изпишат официално. В четвъртък ми махнаха конците. Дадоха ми 1 месец болничен. Реално се възстановяваш много много по-бързо.
Вещи, които ми трябваха в болницата - чехли, мокри кърпички да се забършеш преди да се облечеш да си ходиш, че си намазан с едно оранжево, малко шишенце с вода, телефон (последните две ги вземаш с теб при операцията и после ти ги дават в реанимацията), удобни дрехи, с които да си тръгнеш (аз си носех анцуг, за да не ми стяга на операцията).
Другите неща, които си носих бяха излишни (като моя нощница и хавлия напр.).
Д-р Начев беше при мен след събуждането и веднага ми докладва резултатите. После идва още два пъти в реанимацията да ме види.
Като се събудиш имаш катетър и дренаж. Аз в началото се стресирах от това, но и то не е страшно.
Платих 800 лв. за избор на екип и някаква малка сума за "нощувките" - по около 5 лв. на вечер (това беше преди 1 година и половина почти).
Опитите за бебе започнахме веднага след първия цикъл след лапарото. Но това зависи от степента на интервенция по време на лапарото. На мен не ми бяха "пипали яйчниците", както се изрази док и затова ни даде зелена светлина.
Желая ти успех!