Здравейте,
За първи път пиша, но ви чета отдавна.
Не знам дали тук е мястото на поста ми и моля модераторите, да го преместят, ако преценят.
Много съм щастлива, че има кътче като това, където човек може да сподели и намери подкрепа. Ще се радвам, ако някоя от вас, изкоментира нашия случай.
Накратко нашата история:
От около 4 години правим опити да си имаме бебе, но за жалост неуспешни. До този момент имахме само моята диагноза лек хипотиреоидизъм, перфектната спермограма на мъжа ми и уверението на личния ми гинеколог, че проблемът при нас е, заради щитовидната жлеза и като вкараме TSH-то в норма е въпрос на време да забременея. Също така че няма смисъл да правим цветна снимка още, защото било много неприятно и след като сме млади, хормоните са ми в норма, трябва да оцелим само момента и ще стане, нямало смисъл да бързаме с тежките изследвания. Две години си купувах тестове за овулация, редовно изследвах ТСХ-то при д-р Начев (ендокринолог), пиех фолиева киселина и чакахме.
Да, ама не. Началото на миналата година реших, че чакането е безсмислено и направихме цветна снимка, която показа, че и двете ми тръби са запушени. Веднага последва лапароскопия, на която се установи, че и двете тръби пропускат, но едната е много крива, а другата с нарушен фимбриален апарат, което с две думи означава "лоши тръби". По време на операцията докторите не са отстранили нищо, нямала съм сраствания и/или хидросалпингс.
Веднага се подготвихме и направихме първото си самофинансирано инвитро в клиника Репробиомед. Всичко протече като по вода-отличен отговор при стимулацията (пунктирахме 10 яйцеклетки), всички се оплодиха и до 5тия ден оцеляха три ембриона, които според лекарите бяха отлични и върнахме и трите. За жалост след две седмици имахме отрицателен резултат.
Мъжът ми предложи следващият опит да направим в клиника Надежда, тъй като имаме няколко познати семейства, които са успели там. Не искам да звучи като антиреклама за първата клиника, тъй като наистина се отнесоха добре с нас и нашия случай, преместването беше по настояване на съпруга ми. Чакахме доста за първичния преглед в Надежда и тъй като имахме заповед от фонда (документите пуснахме след резултата от цветната снимка) веднага започнахме подготовка за ин витро процедура при д-р Персенска. Бях направила преди това генетични и имунологични изследвания в Надежда, които бяха супер. Направихме и биопсия, която също излезе добра.
За жалост от 11 извадени яйцеклетки и 10 оплодени, само 4 оцеляха до 5 ден и то до стадий морула. Върнаха ми 2 ембриона (стадий морула и ранен бластоцист) и два замръзихме на 6 ти ден. Опитът се оказа пак неуспешех.
Решихме с д-р Персенска следващата стъпка да е смесен трансфер. Да върнем замразените заедно със свежо ембрионче, тъй като прогнозата на замразени бластоцисти на 6тия ден не е много добра. Последваха 2 дълги месеца, в които цикълът ми не идваше, заради блокажа от инвитрото. После имах месец със задържан фоликул, последван от месец с лоша микробиология и месеца на лятните почивки в Надежда.
Края на септември направихме първото си инвитро на естествен цикъл, за жалост ембрионът не оцеля до 5 ден. Следващият месец пунктираният фоликул беше празен. Аз не се отчаях и направихме лека стимулация с Аримидекс. За жалост на прегледа, имах само един фоликул, а на пункцията се оказа, че яйцеклетката в него е лутенизирала. Другият месец ще мислим пак лека стимулация с хапчета.
И така, започнах леко да се отчайвам. Вече осем месеца не можем да направим трансфер.
Има ли някой от вас успял с ембриони, замразени на 6 ти ден? Някой, който е реагирал толкова слабо на стимулация с Аримидекса?
Пиете ли някакви добавки/лекарства за подобряване качеството на яйцеклетките?
Прочетох всички теми за добавките, аз лично пих доста време Инофолик, после Огестан, сега започнах Прегнакер, но да ви кажа честно, не виждам полза. Иначе се храня доста здравословно, не пуша, пия малко и рядко алкохол, правя йога, ям плодове и зеленчуци, чувствам се добре физически и не мога да разбера къде е проблемът?
Поздрави и успех на всички момичета и ще е страхотно, ако някой има време да напише нещо. Знам, че лекатят е този, който ще даде най-адекватен съвет, но също така знам, че повечето момичета тук са минали по трудния път на неуспешни опити и биха ми вдълнали сили да продължим с борбата