Не става дума изобщо за благодарност тук, Лили. Става дума за опит, медицински стандарти и практики. При лапароскопия също може да се получат сраствания, но в пъти по-малко. Това е един изключително щадящ метод, който дава много точна информация за истинското състояние на органите в малкия таз, нещо, което никое друго изследване не може да направи. Никой тук не препоръчва лапароскопия за щяло и не щяло по интернет. Това не е форум за раздумка и рецепти, това е единственият български сайт за репродуктивни проблеми, в който пишат и консултират лекари и който съдържа информация и статии от медицински източници. Ние не развиваме теории на вероятностите, нито си чешем езиците. Информацията, която даваме е на база опит, факти и знания, които сме придобили по време на дългия ни път на стерилитета. Не сме лелите пред блока. Аз лично никога не съм си позволила да пиша неща, от които не разбирам. Каквото съм написала се е базирало на факти, мед. практики, знания, които съм придобила от лекари, не от художествена литература.
Та, препоръчваме лапароскопия на момичета, които доказано имат проблем с тръбите, а не на всеки на общо основание. Ако се поразровиш малко, ще видиш, че на жени, които сега тръгват по пътя им препоръчваме първо да направят ЦС и чак тогава, ако се установи проблем, да се премине евентуално към лапаро. Именно, защото сме наясно, че то не се прави ей така, за добър ден. Има си показания за него и запушени и слабо пропускащи тръби е едно от тях.
Никой лекар не е безгрешен, всеки може да сгреши в преценката си. Доц. Щерев не прави изключение. Това, че той го е казал, не значи, че е най-правилното. Както казах, има си мед. стандарти, по които се работи. Медицината се развива и усъвършенства. Някои лекари предпочитат да работят по методите, на които са свикнали, други пък избират да разширят кръгозора си.