Здравей Ефра, разбирам какво ти е. И аз съм така, като започнат да ми говорят разни лоши неща лекарите, панирам се и спирам изобщо да слушам. Не знам на каква възраст си, но те съветвам да степенувате нещата във времето. Не съм била пациент на д-р Персенска, но от мненията във форума, съдя че тя е много добър специалист. А такива са останали малко в страната за голямо съжаление. В този ред на мисли, направи лапароскопията, тъй като така ще се види най-добре състоянието на тръбите и на матката, щом има някакви неизяснени въпроси. Това е ключовият момент. Малко ми е странно, че е споменала и лапаро, и хистероскопия. Не знам, нека и другите момичета да кажат, но по принцип с лапарото би следвало да може да се огледа, както матката, така и тръбите. А целта на хистероскопията е оглед само на матката. След лапарото, вариантите според мен са няколко:
1. Тръбите са добре, или ще бъдат коригирани с лапароскопията. В този случай, ако искате да кандидатствате по фонда с диагноза неизяснен стерилитет можете да направите 4-те инсета. А кой знае, може и едно от тях да се окаже успешно.
2. След лапароскопията се оказва, че има сериозен проблем с тръбите и можете да кандидатсвате по фонда с диагноза тубарен фактор. Тогава няма да правите инсета, а направо оформяте документите за кандидатстване по фонда, подавате ги и чакате одобрение.
3.Ако тръбите са в лошо състояние, можете преди да кандидатствате по фонда да пробвате ин-витро на естествен цикъл, където стимулацията е минимална и цената е по-ниска, разбира се, ако твоето състояние го позволява, имам предвид, ако имаш редовен цикъл и добри хормонални нива. Ин-витрото не естествен цикъл е по-евтино и така може да се получи представа как се опложда яйцеклетката. Нещо за което ти е споменала д-р Персенска. Можете да съберете яйцеклетки от няколко цикъла и тогава да направите оплождането.
Желая ти успех!