marsi много ти благодаря за отговора. Бях писала за моята история в друга тема, но да ти кажа защо задавам този въпрос. Преди време още в началото когато започнах прегледи и изследвания бях отишла на първи преглед в клиника за репродуктивно здраве и лекарят след преглед на ехограф ми постави диагноза двустранен хидросалпинкс и ми каза да правя лапаро и да си подготвям документите за ин витро. Бях писала в форума и четох много неща. Получих и съвети от момичетата тук за което съм и безкрайно благодарна, защото можеш да си представиш без да подозирам какъвто и да било проблем какъв шок изживях тогава. След това потърсих друг лекар който и до ден днешен се занимава с мен. Та след което започнах е хормонални изследвания, стигнах ме и до цветната снимка. Тя установи, че тръбите не са запушени, пропускат, не се вижда хидросалпинкс. Диагнозата е двустранна тубарна проходимост. Тръбите се установи, че са леко нагънати( предполагам има сраствания в коремната кухина понеже имам операция от апандесит преди години) също пише, че тръбите са с тесен лумен. Това незнам дали е проблем, но доктора ми не го е взел за проблем да не мога естествено да забременея. След като знам, че единствения най- точен метод остава лапароскопията от няколко дни се чудя за нея. Исках задавайки въпроса си да знам дали мога да разчитам на положителния резултат от ЦС и дали е възможно да имам проблем въпреки резултата и. Тези ми притеснения най-вероятно са неоснователни, но ми остана един страх вътрешно след поставената диагноза от предния лекар. Знам , че може би неоснователно се притеснявам за това тъй като ехографа не показва проходимоста на тръбите, но има и момичета при който хидрото ако е голямо се е виждало на УЗИ. Тук започвам да се чудя какво ли друго може да е видял и да е объркал с хидросалпинкс на УЗИ?
Отдностно ендометриозата имам някакви собствени притеснения по четени симптоми, но за сега не сме го коментирали с лекаря.
След като при мен имаше хормонални проблеми които вече решихме, ако не стане нищо до няколко месеца може би по сериозно ще се замисля за лапаро така ще си изясня и за себе си дали има ендометриоза. Да кажа само, че лекаря ми в момента е против лапаро тъй като смята , че е неоснователно след ЦС , според него се прави когато не е ясно или има някакви съмнения, тъй като си е операция все пак, дори и да не е отворена коремна пак се получавали сраствания и не се препоръчва неоснователно за " добър ден"