Момичета, обещах да обобщя впечатленията си за многократните пелени.
Мисля, че постът ми този път ще бие по дължина тези на Jbrul
Ползването на многократни пелени изглежда доста сложно и объркващо в началото (в т.ч. и за мен беше така). След като започнеш да ги използваш обаче, всичко се изяснява и нарежда.
Ще разкажа нещата в повече детайли, надявам се и за повече яснота.
За самите пелениВсяка пелена се състои (най-грубо казано) от непромокаеми “гащи” и подложка, която да попива течността. При различните модели подложките са прикрепени към гащите по различен начин. Напр. при пелените тип “джоб”, гащите имат отвор от задната част, в която се пъха подложката. При модела, който аз съм избрала, подложката се прикрепя към гащите с копченца.
Към всяка пелена обичайно могат да се сложат допълнителни подложки за по-добро попиване, най-вече нощем, когато пелената не се сменя дълго време. Много често тези допълнителни подложки се продават (са в комплект) със самата пелена. Могат да се купят и отделно. Моделът, който съм избрала, включва такава допълнителна подложка. Тя се прикрепя отново с копченца за основната. Може да се сгъне на две и да е позиционирана в предната част на пелената за момченца (както е в моя случай).
Това, че подложките не са едно цяло с гащите е добре, защото по този начин може да съхнат поотделно. Гащите съхнат много бързо. Тогава вместо да се купят повече пелени, могат да се купят по-малък брой пелени, а повече подложки. Така излиза по-евтино, защото пелената може да струва два пъти повече отколкото само подложката. Има обаче и модели пелени, при които гащите и подложката са зашити и са едно цяло.
Подложките са от различни материи. Обичайно подложките от естествени материи (бамбук, памук, коноп) попиват повече, но съхнат по-бавно в сравнение с изкуствените материи (микрофибър, полиестер) и обратно. Аз съм купила и от двата вида за разнообразие и според нуждите.
За да бъде дупето на бебето сухо е необходимо, освен пелената, да се поставят допълнително и:
- еднократни “stay dry” подложки (много приличат на мокри кърпички, само че са сухи) или
- многократни “сухи” подложки (много мекички и пухкави парчета плат).
Целта и на двете е да отведе течността в основната попиваща подложка като запази дупето сухо. Еднократните подложки са удобни при наличие на ако, защото ги изхвърляш заедно с него директно в тоалетната. Ако са само напикани, се изплакват веднага на чешмата, съхнат за около 5 мин и могат да се използват отново. Аз ползвам и двата вида. Ако очаквам бебо да се изака слагам от еднократните (при нас е възможно, защото ака веднъж на два или три дни, та горе-долу на този етап е предвидим).
РазмерПовечето пелени са един размер – от 3 до 16 кг. Има специални модели за новородени, но те не могат да се използват дълго.
За да стават на малко и на по-голямо бебе, пелените се коригират чрез копченца или велкро. Моделът, който аз ползвам се коригира в кръста с велкро, а дълбочината с копченца.
Многократните пелени са по-обемни от еднократните и понякога се налага закупуване на 1 размер по-големи бодита например. В моя случай бодитата, които имаме ни стават, защото бебо е на 5.5 месеца, а ползваме така или иначе вече размер 6-9 месеца.
Пране Пелените трябва да се изперат до 48 часа след ползването им. Аз до момента гледам да ги пера на същия ден.
Пускам първо програма за изплакване само с пелените (10 мин продължителност), за да се отмие пикото. После добавям останалото бебешко пране и пускам основна програма + прах за пране + дезинфектант (без центрофуга). След като приключи основната програма, пускам второ изплакване + центрофуга (това го правя винаги, без значение дали пера нас или бебето). Омекотител не ползвам.
Препоръчително е прахът, който се използва, да е без фосфати и ензими и да се пере на 60 градуса. Периодично (на няколко месеца веднъж) е добре пелените да се пускат на 60 градуса изпиране без никакъв препарат. Това се налага, защото попивността на подложките може да намалее, ако се затлачат с препарати.
Съхранение на мокри пелениПродават се специални торби или кутии за съхранение на мокрите пелени. Аз лично реших да си спестя този разход и си купих обикновена пластмасова кутия с капак. Може да се надупчи, за да не спарват пелените. За навън и обикновена найлонова торбичка върши работа.
СушенеМогат да се сушат в сушилня, навън или вътре. Не се гладят. Сушенето на слънчева светлина е препоръително в случай, че са останали петна по тях.
Необходим брой пелениМного е относително колко пелени са необходими. Може би между 10 и 24 в зависимост от това колко често искате да перете, имате ли сушилня или не, от каква материя са подложките и колко бързо ще съхнат.
Аз нямам сушилня. Мисля да пера всеки ден или най-много през ден. Купих 12 пелени с подложки, които съхнат бавно + 6 комлекта само подложки, които съхнат бързо. Отделно имам още 3 пелени, от 3 различни модела, които бях купила да се ориентирам в ситуацията.
ЦенаЕднократна инвестицияЗа пелените (общо 15), допълнителните подложки (общо 6), “сухите” подложки (3 бр. само до момента имам), еднократните подложки (200 бр.), дезинфектант (за 50 пранета), специален прах (за 10 пранета, но няма да купувам от него, ще си ползвам моя, който си е ОК) дадох общо около 700 лв.
Всъщност това са парите, които детето събра от кръщенето.
Аз купих най-скъпите пелени на бг пазара. Спокойно инвестицията може да е около 400 лв., дори има варианти и до 200 лв. Аз си признавам, че съм склонна към изхвърляне в такива ситуации.
Допълнителни месечни разходи Дезинфектант – около 6 лв. на месец
Еднократни подложки – ако не се перат 15 лв. на месец. Ако се перат двойно и тройно по-малко. Ако се купят многократни “сухи” подложки (по 2 лв. е едната) този месечен разход отпада или съвсем може да се стопи. Това мисля и да направя.
Ток и вода - според “зависи”.
В дадени ситуации могат да се използват и купуват и еднократни пелени, напр. при пътуване, тъй като няма да има възможност за пране.
Сравнение с еднократнитеЕднократните пелени (памперси) в случай, че се използват 2 години излизат поне 1400 лв. Но и това е много относително в зависимост от модела, както и кога детето ще спре да ползва памперси.
Като се тегли чертата, може и равни да излезнат двете инвестиции в моя случай, защото не съм търсила икономия, а удобство и защото ги въвеждам след като бебето е станало на почти 6 месеца, т.е. изпуснала съм икономията първите 6 месеца.
Минуси на многократните пелени1. Многократните пелени е необходимо да се сменят малко по-често от еднократните. Това отново зависи от модела, защото тези които съм купила са може би най-попивните на пазара и ги сменям толкова често, колкото и еднократните. Т.е. този минус за мен не важи.
2. По-обемни са. Има модели, които са като топка на дупето на по-малко бебе. Това за мен си е недостатък, дори и бебето да е много сладко в тях. Може да се наложи закупуване на по-големи бодита също. Моят модел е най-компактният.
3. Обгрижването на пелените (пране + простиране + събиране) изисква допълнително време. Не съм засякла колко време отнема, но според разни източници около 30 мин на ден.
ПлюсовеНай-големият плюс за мен е, че няма да изхвърля над 3000 памперса в коша. Това е един от най-бавноразградимите отпадъци.
Използването на многократни пелени в комбинация с ЕБХ би било още по-добро постижение, както ми подсказаха някои съфорумки. Обещавам, че сядам да чета за това ЕБХ.
Останалите плюсове, само ще ги link–на, защото за мен не са толкова важни, както вече бях писала.
http://www.estestveni-idei.com/prod/polezno-1/statii-peleni/10-reasions.html