Поне един не толкова зле настроен да има
Е, не си права де, ся ще ни изкараш НЕекологично настроени
, защото баш постоянни пелени не сме ползвали и не бихме (повечето). Всеки си има много важни за него си неща в битов план просто, при теб - едни, при мен други, при други - трети, четвърти... Не съм те разпитвала за тия пелени, за да им търся кусур просто, а за да те подсетя (примерно) за разни аспекти, които може да си пропуснала в рисърча. Пък и хем аз да се ограмотя подробно по темата.
Има и ползи - ето, ся ще вземе да се окаже, че си има и еднократни разградими памперси, които не струват милиони (и изпълняваш критерия екология). За мен - наистина е неприемливо да ползвам санитарни материали повторно, от хигиенна гледна точка, а памперсът е точно това. Пран, дезинфекциран...друго си е нов и чистичък от пакета (за мен). Но приемам, че ще са еднакво чисти. Идва онзи половин час на ден да се разправям с постоянните пелени...ми златен ми е на мен, имам 1000 по-добри начина да го употребя, теб не те бърка това обаче - значи супер. Но ако можеш да не го прекарваш така, да си еколог, при не особено по-висока цена (при биоразградими еднократни), защо не те? Последен дерт ми е било, признавам си, дали памперсите замърсяват, но аз не съм и толкова върло "зелена" - факт. Иначе - събирам боклук разделно и аз (освен на село, щото няма чалъм тука), купувам скъпи енергоспестяващи уреди, не само заради по-тънката сметка, а и от гледна точка на екологията, найлонова торбичка от магазина - ще я употребя повторно непременно, че и повече пъти (ако не слагам боклук в нея), никога не изхвърлям боклук къде да е. Употребените батреии от играчки на Дани и мои уреди - събирам в кутия, нося ги накуп в някой техномагазин (имат си контейнерчета), не ползвам никакви дезодоранти и фъскалки от този вид (дори антикомарски). Не нося кожи от екзотчни животни и изделия направени от такива кожи (дори от тези дети ги развъждат във ферми, за да ги одерат - това ме потриса просто
). Сигурно има и още...но това на прима виста. Сори за "лиричното отклонение", исках да изясня, че не съм против тия пелени, щото "не ми дреме за природата". Пелените/памперсите - не са нещо, което ще ползвам 10 години, нито с 10 деца, че да си причиня всичко описано от теб, заради "екологичност" просто.
Ама хайде купувай ги вече, снимай и пиши кое как е, че направо ми докара "научен интерес" с тази тема.
П.П. Убедена съм, че тази тема - ще е полезна за следващата майка търсеща инфо по въпроса, защото съдържа и повечето ЗА и ПРОТИВ, не само технически параметри. Ти се оказа "пионера" в нея и вместо да четеш наготово - ти обясняваш, ама....случват се такива неща.