Май не са съвсем същите, но биваш, поне това, което пробвах.
Станах да си проверя книгата - ами тя почти ми е набор - 1972 е издадена. Майка ми е успяла да я опази от палави ръчички (моите), но си е записвала в полето отстрани корекции. Ама само за себе си ги е записвала. Та дори да успея да разчета нещо, то не винаги е ясно кое за какво е. На началната страница също е написала някои рецепти, едната е само за марината - ама за какви зеленчуци, за колко и сасво да ги правиш .... мистерия.
Все пак открих една рецепта с подчертано по нея, та може би я е пробвала.
Мариновани пълнени камби
Необходими суровини и материали: червени камби,зеле, оцет, сол, черен пипер, кимион.
Червените камби трябва да са здрави, пресни, с правилна форма. Те се измиват, почистват се от семенниците и плацентата, посоляват се леко отвътре и след 2 часа се пълнят със ситно нарязано зеле1 което предварително се бланшира 1 мин. в слабо подсолена вряща вода.
Напълнените камби се нареждат в буркани, като между тях се поставят зърна черен пипер и кимион. Заливат се с гореща заливка, приготвена от
2 л вода, 400 г 6%-ов оцет и 60 г сол. Тази заливка е достатъчна за заливането на 8 буркана с нетно тегло 800г. В един буркан се влагат около 250 г камби и около 250 г зеле.
Бурканите се затварят и се стерилизират във вряща вода 20 мин, след което се охлаждат до 40 градуса С за 20 - 25 мин.
Използват се като салата или гарнитура към месни ястия.
Преписах дословно, подчертаното беше от мама.