сис, кажи каква сготвена храна консервираш, че и аз обичам да си правя полуфабрикати, но слагам във фризера, та давай идеи
Стеф, досега затворих готови за директна консумация, само с претопляне:
сос "Болонезе" за паста (вариации на същия с гъби, без, с различни подправки) - рахат раУта ти казвам. Вариш нЕкви "макарони" с каквато форма ти щукне, отваряш буркана, затопляш и готово. Най-важното е, че си оползотворявам редките партиди домашно телешко (кайма) така. "Кюфтяна манджа" - телешки кюфтенца в червен сос - също затворих. Боб с кисело зеле, постно кисело зеле, зеле с мръвки ( в тенджера, на фурна), боб с кисело зеле и ориз, боб яхния - тоже. Телешко с грах. Едни съседи ми казаха (мъжът е страстен рибар), че така си затваряли пържена риба в буркани, но това не съм го пробвала. Всякакви ястия готвени, в които нямало яйца ми казват тука - можело да се запазят така в буркани. Времето на стерилизация е според това дали има, или няма месо в тях. Вуйна ми ми прати някакви "летни манджи" им казва - съдържащи всякакъв зеленчук, разни комбинации, някои с картофки и ориз в състава - изкарвали и 2-3 години рече.
Аз понеже все още имам лошия навик да готвя като за казарма, пък съм сама с детето все пак през повечето време - доскоро изхвърлях ужасно много храна.
Надрусам 5 кила манджа някаква и то ядеш 2-3, че и 4 пъти - ми писва бе! И половината още седи нали и преди бурканите - чакам я да се развали и в кенефа. Сега в такава ситуация - бух в бурканите, заварка на капачката и в мазето (шкафа на терасата). Допълнителен бонус е, че при такъв "асортимент" в буркани, ако ми се прияде нещо внезапно - просто го ям, не ми се налага да излизам спешъл да купя тези продукти, че да ги готвя после, че чак тогава да хапваме въпросното. И е в количество да го ядеш веднъж, максимум 2 пъти, не да ти втръсне от него. А и колко продукти така спасявам от боклука - не е за подценяване.
Jbrul , пак ли яхния зелен фасул в буркани в готов вид -помня че миналата година писа
Преди време правеха една салата Ропотамо ,много подходяща за зимата , ама нещо се ослушват и май не им се занимава .
А не, не... Миналата година направих толкова зелен фасул, че има да се яде още 2 като гледам.
Я кажи за тази салата "Ропотамо"? Т.е. дали е каквото си мисля аз. Има в консерви (метални) такава, която е шайби скумрия, кисели краставички, боб, май и чушка имаше и доматено пюре. УМИРАМ за това нещо и често купувам такива консерви. Ако за такава говориш - незабавно искай рецепта, тръпна в очакване и захващам да си направя. Ще снимам после разбира се
м-и, мерси за рецептата, сега камби да купя само. Червени трябва да са нали? Питам идиотски, щото не ям камби и не им разбирам хич.