Момичета, току що ядох за пръв път от таз годишната туршия на майка ми.
Станала е невероятна (по мой вкус).
Ако обичате сладко-кисела туршия може да опитате. А ето и рецептата:
Царска туршия
7 кг зеленчуци (ние сложихме карфиол, зеле, моркови, камби и зелени домати)
3 глави чесън
250 гр сол
600 гр захар
250 мл олио
500 мл оцет
1 пакетче черен пипер на зърна
1 дафинов лист
Зеленчуците се нарязват и се слагат в голям съд (тенджера, тава) с капак.
Чесънът се обелва и скилидките, заедно с черния пипер и дафиновият лист се прибавят към останалите зеленчуци.
Добавят се солта, захарта и всичко се разбърква.
Престоява 24 часа, при което зеленчуците пускат сок.
Сокът се изцежда. Към него се прибавят олиото и оцета и така получения сироп се слага да кипне на котлона.
Зеленчуците се заливат с горещия сироп.
Процедурата с изцеждането на сока и варенето се повтаря още 2 пъти на всеки 24 часа.
След третото варене зеленчуците се изцеждат добре и се натъпкват в буркани. Заливат се с горещия сок.
Бурканите не се варят и не е задължително да се запечатват. Ако туршията ще стои на по-топло се слага по 1 лъжица олио отгоре във всеки буркан, за да се съхрани по-дълго време.
Първата снимка е от първия ден на заготовка на туршията, а втората е вече в готов вид. Ями ями ....