Мерси за рецептите за чорбата, непременно ще пробвам. Като ми стане зелето де.
Дани, сигурно звучи нелепо, че не я знам тази супа, щом казваш че по нашия край е известна, но нито съм яла такава, нито бях чувала за нея, нито някой у дома и сред познатите е готвил, или споменавал за такова ядене. Киселото зеле - на салата, за сърмички, за свинско със зеле, постно зеле...това са ми известните приложения. Т.е. бяха, сега се светнах, че имало и ощееее
Като се позамисля така...аз готвя като майка ми (базовите неща де), а майка ми се е учила да готви от свекърва си, която пък е от северна България. Та може би по тази причина не съм наясно с някои ястия типични за нашия регион.
Мише, кажи какво те интересува относно кофичката? Явно е от предназначените за зареждане на магазини, на етикетчето пишеше "нето: 8 кг", колко литра течност събира - не премерих точно, понеже ме домързя.
На снимката зарзавата (виждаш докъде стига, преди да е залят), като количество е: една средно голяма зелка, един средно голям кочан карфиол и 13-15 бр. моркови - нормален размер, 5 стръка кервиз. Залях ги с около 7,5 литра марината. Ако си знаеш точните литри на кофичката - забъркай си марината по сметката на
цигу. Еди колко си сол и оцет на литър вода. Аз малко на око забърквам маринатата, според това колко солена/кисела я искам туршията. Да ти кажа - става лесно, бързо, без цапотене и смрад, което е важно като се прави в апартамент. Поне за мен де. Замислих се, че хубаво измити кофички от латекс да кажем - също стават за такива цели, има всякакви размери, според зависи колко туршия искаш да правиш. В кварталните магазинчета, където продават сирене на килограм - също им остават ей такива кофички - всякакви чешити и размери и ако помолиш - няма проблем да ти запазят и дадат някоя празна, иначе ги изхвърляли. Онзи ден взех една такава от магазина до нас за приятелка, която също заточи лиги по снимките на туршията
, ама нямала кофичка пък.
Докато сме на тема съдове за туршии, да ви кажа че на село пък - са изкарали от употреба бидоните преди няколко години и си правят киселото зеле в пластмасови кофи за боклук. От тези "тип варел". Има ги по 50, 70, 100, 120 литра - на кой колкото му трябва. Много по-лесно се нареждали зелките в тях, не се налагало по-едри зелки да се режат на две, че не могат да минат иначе през гърлото на бидона, по-лесно се претакало така, или се бърбуникало с маркуч зелето... Та мисля в такъв съд да си правя моето. Та го споделям като идея за мераклийките да си слагат зеле, като вариант.